Un studiu recent apărut dezvăluie faptul că șapte minute de exerciții fizice intense pot fi mai utile decât ore întregi petrecute la alergat sau ridicând greutăți.
Studiul a fost publicat în Health & Fitness Journal, un jurnal ştiinţific publicat de American College of Sports Medicine, cea mai mare instituție de medicină sportivă din lume.
Cei doi experți care au creeat acest studiu susțin că o combinație de 12 exerciții realizate de-a lungul a șapte minute pot să producă aceleași efecte benefice pentru sănătate, la fel ca orele petrecute efectuând alt tip de efort fizic.
Aceste 7 minute de efort fizic sunt realizate la o intensitate foarte mare, toate cele 12 find elaborate pe baza unor dovezi științifice. Persoanele care doresc să facă aceste exerciții vor avea nevoie de un scaun, un perete și bineînțeles, greutatea propriului corp.
„Există dovezi foarte clare ce atestă că antrenamentul HIIT (high-intensity interval training) oferă toate avantajele antrenamentelor obişnuite, dar într-un timp mult mai redus”, a dezvăluit Chris Jordan, co-autor al studiului şi totodată director în cadrul Human Performance Institute din Orlando, Florida.
De exemplu, studiile realizate de către oamenii de știință de la Universitatea McMaster din Ontario au sugerat că doar câteva minute de antrenament realizat la o intensitate apropiată de capacitatea maximă a unui om, duc la modificări moleculare în cadrul mușchilor, comparativ cu cele văzute după câteva ore de alergat sau de mers cu bicicleta.
Cercetătorii științifici dezvăluie că, cele 12 exerciții trebuie făcute în succesiune rapidă, dând timp 30 de secunde fiecăruia (iar între fiecare exercițiu va exista o pauză de 10 secunde). Pe o scară a disconfortului de la 1 la 10, intensitatea trebuie să ajungă la pragul de 8, potrivit lui Chris Jodan. Altfel spus, cele șapte minute trebuie să fie nu tocmai plăcute și confortabile.
Uite care sunt cele 12 exerciții pe care cercetătorii le recomandă:
1. Jumping jacks – acest exercițiu lucrează tot corpul
2. Wall sit – acest exercițiu lucrează partea inferioară a corpului
3. Flotare – acest exercițiu lucrează partea superioară a corpului
4. Crunch abdominal – acest exercițiu lucrează muşchii trunchiului
5. Pas pe scaun – acest exercițiu lucrează tot corpul
6. Squat – acest exercițiu lucrează partea inferioară a corpului
7. Coborâre pentru triceps – acest exercițiu lucrează partea superioară a corpului
8. Planşă – acest exercițiu lucrează muşchii trunchiului
9. Genunchii sus/Alergat pe loc – acest exercițiu lucrează tot corpul
10. Fandare – acest exercițiu lucrează partea inferioară a corpului
11. Flotare şi rotaţie – acest exercițiu lucrează partea superioară a corpului
12. Planşă laterală – acest exercițiu lucrează muşchii trunchiului.
Sursa – Glow Magazin.