Chevron atrage investitorii pe o producție mai mare de petrol și gaze, planuri de cheltuieli modeste

0

Chevron Corp a prezentat un plan de extindere a producției de petrol și gaze până în 2025 fără a cheltui mult mai mult și de a limita ritmul de creștere a emisiilor sale de carbon.
Scăderea cererii de energie din cauza blocării pandemiei a adus industria într-un punct decisiv în 2020 și a condus Chevron la o pierdere anuală de 5,54 miliarde de dolari, prima sa din 2016.

Investitorii au făcut presiuni pe Chevron și alte mari companii petroliere pentru a reduce emisiile care contribuie la schimbările climatice, iar rivalii Royal Dutch Shell, BP Plc și Exxon Mobil au declarat că producția lor de petrol și gaze va rămâne plană sau va scădea pentru a rămâne în concordanță cu condițiile climatice sau financiare.

Directorul executiv Michael Wirth a argumentat marți într-o prezentare anuală către investitori și analiști că Chevron și-ar putea reduce amprenta de carbon și ar putea genera profituri chiar dacă prețurile petrolului scad.

„Nu mizăm pe prețuri mai mari pentru a ne salva”, a spus Wirth în timpul prezentării virtuale.
Chevron urmărește acum o reducere de 35% a intensității carbonului până în 2028 și a declarat că va elimina focul de rutină până în 2030. Dar obiectivele de intensitate înseamnă că emisiile globale pot crește dacă producția crește și nu a stabilit un obiectiv net de carbon zero, cum ar fi cel european și unii colegi din SUA.

Obiectivele companiei cu privire la intensitatea carbonului „depășesc media industriei” și „se concentrează pe elementele sale controlabile mai degrabă decât pe accentul pe construirea de noi linii de afaceri”, a declarat Biraj Borkhataria, analist la RBC Capital Markets.

Investițiile cu emisii reduse de carbon rămân „abia 1% din cheltuielile totale” ale proiectului, ceea ce arată că Chevron nu își pivotează operațiunile subiacente, a declarat Pavel Molchanov, analist la Raymond James.

Rivalul-șef Exxon s-a angajat să-și mărească cheltuielile pentru tranziția energetică la 3% de la 1%, în timp ce Shell intenționează să mărească cheltuielile cu energie cu emisii reduse de carbon la 25% din cheltuielile totale de capital până în 2025.
Producția de petrol și gaze pentru Chevron în 2020 a fost de aproximativ 2,98 milioane de barili pe zi, iar o prezentare a investitorilor a arătat companiei creșterea producției până în 2025, deși nu au fost date cifre. O prognoză de generare a fluxului de numerar gratuit de 25 miliarde dolari până în 2025 după dividende și cheltuieli este „copleșitoare” și sub așteptările Wall Street, a spus Borkhataria. Chevron, cea mai mare companie petrolieră care a realizat o achiziție importantă în timpul minimelor de piață de anul trecut, și-a dublat așteptările de economii de costuri de la acordul Noble Energy la 600 de milioane de dolari, contribuind la reducerea cheltuielilor de funcționare cu 10% în acest an comparativ cu 2019.

Compania se așteaptă, de asemenea, să își dubleze rentabilitatea capitalului angajat (ROCE) până în 2025. Cu excepția articolelor, a raportat aproximativ 3% ROCE în 2020. Chevron, considerat principalul petrolier cu cel mai puternic bilanț, va intensifica investițiile peste următorii cinci ani în bazinul permian din Texas și New Mexico, cel mai bun câmp de șist din SUA, unde a redus cheltuielile din 2020 pentru a economisi bani, pe măsură ce costurile unei expansiuni majore în Kazahstan scad. Producția de permian ar putea ajunge la 1 milion de barili pe zi până în 2025, a spus compania, o renaștere a unei ținte similare stabilite de ea și Exxon în timpul zilelor de investitor în duel în urmă cu doi ani.

Chevron va fi cel mai mare jucător din bazinul Permian, cu o „marjă largă a volumelor de producție față de ExxonMobil, cu aproximativ 40% mai mare”, a declarat Peter McNally, analist la firma de cercetare Third Bridge.

Acțiunile Chevron erau fixe la 109,54 USD în tranzacțiile de după-amiază.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și