Chimamanda Ngozi Adichie a fost votată Best Women’s Prize drept câștigătoarea de ficțiune

0

Romanul „Jumătate de soare galben” al lui Chimamanda Ngozi Adichie a fost votat drept cea mai bună carte care a câștigat Premiul pentru ficțiune pentru femei în istoria sa de 25 de ani.

Autoarea nigeriană, care a câștigat premiul în 2007, a fost alesă într-un vot public dintr-o listă cu toți cei 25 de câștigători. Alți câștigători din trecut îi includ pe Zadie Smith, regretatul Andrea Levy, Lionel Shriver, Rose Tremain și Maggie O’Farrell.

Premiul unic marchează aniversarea premiului, cunoscut anterior ca Premiul Orange și Premiul Bailey. „Jumătate de soare galben” se află în Nigeria în timpul războiului Biafran, explorând sfârșitul colonialismului, fidelitățile etnice, clasa, rasa și împuternicirea femeilor. Publicat în 2006, a primit aprecieri la nivel mondial.

A fost transformat într-un film cu Chiwetel Ejiofor și Thandie Newton în 2013.

Adichie a spus: „Sunt deosebit de emoționat să fiu ales Câștigător al câștigătorilor, deoarece acesta este premiul care a adus mai întâi un număr mare de cititori la opera mea – și, de asemenea, m-a prezentat la munca multor scriitori talentați”.

A primit o ediție de argint a statuetei anuale a premiului, cunoscută sub numele de Bessie.

Autorul și dramaturgul Kate Mosse, fondatorul și directorul premiului cu sediul în Marea Britanie, l-au felicitat pe Adichie și a spus că este „încântată” că a câștigat „Jumătatea unui soare galben”.

„Scopul nostru a fost întotdeauna să promovăm și să sărbătorim clasicele de mâine, astăzi și să construim o bibliotecă de ficțiune internațională excepțională, diversă, remarcabilă, scrisă de femei”, a spus ea.

„Campania Reading Women a fost modalitatea perfectă de a introduce o nouă generație de cititori în strălucirea tuturor celor 25 de câștigători și de a onora calitatea fenomenală și gama de scrieri pentru femei din întreaga lume.” Peste 8.500 de persoane au votat și au fost invitate să-și împărtășească gândurile cu clubul digital de carte al premiului, accesând ghiduri de lectură online create recent și interviuri cu autorii.

Citește și