Cine este femeia cel mai bine plătită din lume

0

 O femeie a reușit să fie în fruntea clasamentului celor mai bine plătiți directori de companii de pe planetă. Asta nu s-a mai întâmplat niciodată. Se numește Lisa Su și conduce un gigant american al informaticii – AMD (Advanced Micro Devices), specializat în fabricarea de procesoare grafice și microprocesoare. 

Lisa Su a câștigat 58,5 milioane de dolari în 2019, de patru ori mai mult decât în anul precedent și cu 13 milioane de dolari mai mult decât cel de-al doilea pe listă, David Zaslav, CEO-ul de la Discovery. Acesta din urmă a încasat 45,8 milioane de dolari, în timp ce pe poziția a treia a podiumului este Robert Iger, directorul general de la Disney, care a primit 45,5 milioane de dolari, potrivit unui clasament stabilit de firma de analiză economică Equilar, în colaborare cu agenția Associated Press.

Astfel, Lisa Su este un caz rarisim, într-un mediu de afaceri, acela al marilor companii, dominat de bărbați. Salariul său pe anul trecut a fost de două ori mai mare decât al următoarelor două femei cel mai bine plătite din lume: șefele de la Lockheed Martin și General Motors.

Dar, aceste sume reprezintă salariul de bază – care în cazul Lisei Su ar fi de un milion de dolari pe an – la care se adaugă însă consistente beneficii, prime și alte bonsuri primite în funcție de rezultate.

Asadar, clasamentul arată că numai 5 la sută dintre companiile luate în calcul în acest clasament sunt conduse de femei. Însă, pe de altă parte, veniturile lor medii sunt mai mari decât cele ale colegilor bărbați (13,9 milioane de dolari față de 12,3 milioane de dolari în cazul bărbaților). Dar, la fel de adevărat este că ele avansează pe scară ierarhică de două ori mai greu decât bărbații.

Lisa Su este inginer informatician. Este americancă născută în Taiwan și are 50 de ani. Părinții săi au emigrat în Statele Unite când Lisa avea 3 ani.

Lisa a fost pasionată de tehnică de când se știe. Încă din copilărie visa să devină inginer. La 10 ani, se amuza demontând și reparând mașinile cu telecomandă ale fratelui său.

La începutul carierei sale de inginer, a lucrat la Texas Instruments, IBM și Freescale Semiconductor, unde a avut și posturi de responsabilitate.

A contribuit la dezvoltarea unor semiconductori din siliciu performanți, precum și la perfecționarea unor chip-uri, ca vicepreședinte al unui centru de cercetare al IBM.  A dobândit cu timpul o reputație solidă de expert în tehnologie.

In octombrie 2014, a fost numită director general la AMD, după doi ani de când se angajase în această companie.

În prezent, ea face parte și din consiliile de administrație de la Analog Devices și Cisco Systems.

Cu merite recunoscute de colegii din domeniu, ei i se atribuie renașterea companiei AMD, marele rival al companiei Intel. În momentul în care i-a luat locul lui Rory Read la conducerea firmei, societatea trecea prin momente dificile și era plină de datorii. O acțiune AMD valora doar 3 dolari.

Asadar, Lisa Su a știut să redreseze compania, care în 2019 a cunoscut unul dintre cei mai buni ani ai săi, atât la capitolul venituri, cât și ca profituri. În 2018 și 2019, AMD avea printre acțiunile cele mai performante în rândul celor mai mari 500 de companii americane cotate la bursă. În februarie 2020, o acțiune la AMD valora 59 de dolari, iar AMD este astăzi printre liderii moniali în domeniul microprocesoarelor și procesoarelor grafice.

sursa digi24.ro

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și