Cîţu: Împrumutul de 3,3 miliarde de euro

0

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, spune ca  am ieşit pe pieţele internaţionale şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro, din care am ales să împrumutăm 3,3 miliarde de euro, a declarat, miercuri, după şedinţa de Guvern,
Acesta a precizat că împrumutul oferă posibilitatea finanţării cheltuielilor din buget fără să existe probleme.

„Referitor la împrumutul de 3,3 miliarde de euro de pe pieţele financiare, eu ţin minte că acum câteva săptămâni triada Tăriceanu-Ponta-Ciolacu ne acuza că acest Guvern nu poate să se împrumute, nimeni nu vrea să împrumute acest Guvern. Am ieşit pe pieţele internaţionale, unde suntem judecaţi la sânge şi analiza pe care o fac aceşti investitori asupra modului în care guvernăm e la superlativ, şi interesul pentru România a fost de aproape 14 miliarde de euro. Din aceste 14 miliarde de euro, am ales să împrumutăm 3,3 miliarde de euro, pentru că împrumutasem deja la începutul anului 3 miliarde de euro. Dacă vă uitaţi la media randamentelor la care ne-am împrumutat în 2020 pe piaţa internaţională veţi vedea că este o medie minimă istorică pentru tot ce s-a făcut până acum. Tot în această perioadă, în aprilie şi mai, ne-am împrumutat mai ieftin decât se împrumuta Partidul Social Democrat anul trecut, în aceeaşi perioadă. Ceea ce am făcut cu acel împrumut ne arată foarte clar că suntem, astăzi, pe pieţele internaţionale văzuţi foarte bine. Există încredere foarte mare a investitorilor în acest Guvern, dacă interesul a fost atât de mare. A fost, de fapt, cea mai de succes emisiune de obligaţiuni în această perioadă de criză şi au fost mai multe ţări care au emis obligaţiuni. Ştiu foarte multe ţări care încercau să atragă mai mulţi bani şi nu au reuşit. Această emisiune de obligaţiuni ne oferă nouă confortul ca în acest an să putem să finanţăm toate cheltuielile pe care le avem în buget fără să existe probleme în perioada următoare”, spus Cîţu.

Cîţu a adăugat că finanţarea unui deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără a cere ajutorul vreunei instituţii internaţionale, reprezintă o premieră pentru România.

„În ceea ce priveşte viitorul, bineînţeles că ne uităm în continuare la a ieşi pe pieţele internaţionale pentru a finanţa deficitul bugetar şi vreau să vă spun că ceea ce a reuşit acest Guvern, să finanţeze un deficit bugetar de aproape 7% din PIB, fără să ceară ajutorul unei instituţii internaţionale, fără să fim într-un acord cu vreo instituţie internaţională, reprezintă o premieră pentru România şi pentru foarte multe ţări din lume. De aceea, trebuie apreciat faptul că acest Guvern reuşeşte, prin măsurile pe care le ia, să ofere încredere investitorilor că banii plasaţi în România sunt bani siguri”, a subliniat ministrul de resort.

In contextul propagării pandemiei COVID-19, Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a anunţat, miercuri, că România a atras 3,3 miliarde euro de pe pieţele externe de capital la costuri atractive  iar fondurile aferente acestei tranzacţii au intrat în conturile Trezoreriei pe data de 26 mai.

Potrivit ministerului de resort, la această tranzacţie s-a realizat cea mai mare reducere a costului faţă de nivelul iniţial lansat în piaţă, de 50 de puncte de bază.

Valoarea totală a emisiuni este de 3,3 miliarde euro, nivelul subscrierii finale fiind de peste trei ori mai mare, prin participarea unui număr de peste 585 de investitori.

Astfel, emisiunea a fost realizată în două tranşe, din care 1,3 miliarde euro cu maturitatea de 5 ani, cu un randament de 2,793% şi o rată de dobândă de 2,750% pe an şi două miliarde euro cu maturitatea de 10 ani, cu un randament de 3,624% şi o rata de dobândă de 3,624% pe an.

În ceea ce priveşte distribuţia geografică a investitorilor, pentru maturitatea de cinci ani  (cu scadenţă la 26 februarie 2026), aceasta a fost următoarea: Marea Britanie şi Irlanda 22%, SUA 14%, Germania şi Austria 15%, România 6%, CEE 6%, Elveţia 5%, Italia 7%, Franţa 4%, restul Europei 16% şi Asia 5%.

Iar pentru maturitatea de 10 ani, distribuţia geografică a investitorilor a cuprins: Marea Britanie şi Irlanda – cu 35%, SUA 23%, Germania şi Austria 9%, România 8%, CEE (exclusiv România) 6%, Elveţia 5%, Italia 2%, Franţa 2%, restul Europei 7% şi Asia 3%.

Tranzacţia a fost intermediată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank N.V., J.P. Morgan Securities plc, Raiffeisen Bank International AG şi Unicredit Bank AG, în timp ce Casa de avocatură Filip & Company a acordat asistenţă, alături de Casa de avocatură Linklaters.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și