Marea Britanie a pierdut cota de piață în Statele Unite, Germania și China în timpul pandemiei COVID-19 din cauza haosului comercial global, a Brexitului și a productivității slabe, potrivit unei noi cercetări publicate luni.
Marea Britanie a avut rezultate deosebit de slabe datorită stagnării pe termen lung a creșterii productivității, potrivit raportului Centrului pentru prosperitate în afaceri Lloyd’s Banking Group al Universității Aston.
În timp ce toate țările s-au confruntat cu tumultul COVID-19, Marea Britanie a pierdut cota de piață pe cele mai mari piețe de export – Statele Unite și Germania, a arătat cercetarea.
„În unele destinații cheie de export – Germania, Marea Britanie și China – Marea Britanie pare să fi suferit un declin mai accentuat, să aibă o recuperare mai lentă și să-și fi văzut scăderea competitivității globale”, se arată în raport.
„Declinul britanic al exporturilor către SUA a apărut cel mai puternic atât în termeni absoluți, cât și în termeni relativi și cel mai prelungit dintre principalele țări europene (cu excepția Franței)”.
Între 2017 și 2019, Regatul Unit a crescut exporturile totale către Germania cu 8,5% – mai puțin decât creșterea exporturilor realizată de Italia (12%), Olanda (14%) și Spania (20%), precum și Statele Unite (24) %).
„Într-o oarecare măsură, acest lucru ilustrează o imagine a încetinirii exporturilor Marii Britanii către Germania în urma referendumului Brexit din 2016, ceea ce poate indica o anumită decuplare între cele două economii”, au spus economiștii Jun Du și Oleksandr Shepotylo în raport.
„Combinația dintre COVID, Brexit și provocările de productivitate pe termen lung ale Regatului Unit vor pune întreprinderile britanice într-o poziție adversă pentru viitorul previzibil”, se spune în raport.
Productivitatea relativ slabă a Regatului Unit a nedumerit economiile de ani de zile: explicațiile variază de la abilități slabe ale angajaților și investiții scăzute în cercetare la factori din partea cererii, cum ar fi criza financiară.
Sursa: Financiarul.ro