Comerțul SPAC începe să scadă atunci când „exuberanța și lăcomia” se îndepărtează

0

Apetitul de pe Wall Street pentru noile companii de achiziții cu scop special (SPAC) prezintă semne de scădere.

Bursele de tranzacționare din prima zi sau creșterea prețurilor acțiunilor, pentru SPAC-uri, erau obișnuite la începutul acestui an, cu câștiguri crescând cu peste 30%, dar au dispărut în martie pe fondul unei vânzări mai largi în multe companii care au acceptat să devină publice printr-o fuziune SPAC.

Toate cele 15 SPAC-uri, cu excepția unuia, care au început tranzacționarea în această săptămână, s-au închis sub prețul inițial de ofertă publică (IPO) de 10 USD pe unitate în prima zi de tranzacționare, conform platformei de piețe financiare Dealogic și a datelor de piață. Multe alte companii tranzacționează, de asemenea, sub prețurile IPO.

SPAC-urile sunt companii de tip shell care nu au nicio activitate de exploatare și care strâng bani cu scopul de a fuziona cu o companie de operare pentru a fi publicate. Acțiunile SPAC au tranzacționat în mod tradițional aproape de prețul IPO de 10 USD până când anunță o fuziune.

Cu toate acestea, exuberanța din ultimele luni a dus la multe oferte de speculații că SPAC ar fuziona în cele din urmă cu o companie care ar fi bine primită pe piață.

Până în această lună, cea mai mare realizare din prima zi a fost un câștig de 3,5% pentru Supernova Partners Acquisition Co II Ltd pe 1 martie, comparativ cu un maxim din ianuarie de 32,5% pentru Altimeter Growth Corp 2 și un maxim din februarie de 24,9% pentru CM Life Sciences II Inc.

Declinul entuziasmului s-a produs într-o săptămână după știrea că SPAC-urile au depășit cele 83,4 miliarde de dolari prin IPO-uri pe care sectorul le-a strâns în tot anul 2020, care a fost un an record. Aproximativ 294 de SPAC-uri au strâns 95,7 miliarde de dolari până acum în acest an, cu alte 229 care caută puțin peste 58 de miliarde de dolari în etapa pre-IPO, potrivit furnizorului de informații SPAC Research.

„Vedem atât de multe SPAC-uri. Există o sumă finită de capital la nivelul IPO disponibilă pentru SPAC-uri și nu există un fond nesfârșit de capital ”, a spus Harris Arch, SPAC Portfolio Manager la firma de administrare a activelor DuPont Capital.

Performanța noilor tranzacții are potențialul de a încetini ritmul noilor IPO-uri, dat fiind că investitorii pot cumpăra SPAC-uri existente sub 10 USD în loc să cumpere SPAC-uri noi la un preț de 10 USD.

Investitorii și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la reacția pieței la SPAC-uri atunci când anunță ținte de fuziune. Persoane precum Thoma Bravo Advantage și Jaws Spitfire Acquisition Corp și-au văzut acțiunile în scădere după confirmarea obiectivelor de fuziune.

Sursa: News24.ro.

Citește și