Cetateanul Lugoj

Actualitate

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Cetateanul Lugoj

Grupul consilierilor independenți din Lugoj a anunțat, vineri, 19 august, că a depus la secretariatul municipiului două proiecte de hotărâre pentru atragerea de fonduri în vederea eficientizării energetice a mai multor obiective din oraș.

“Așa cum am anunțat suntem preocupați să găsim pentru investițiile din Lugoj și alte surse de finanțare în afara bugetului local și a împrumuturilor contractate de Primărie”, a declarat Marius Martinescu, care spune că proiectele depuse ar putea aduce Lugojului 2,5 milioane lei.

Ministerul Mediului a publicat pe site patru ghiduri de finanțare și fiecare din aceste ghiduri vorbește despre finanțări nerambursabile. Ele se împart în două mari programe, Casa Verde și Casa Verde Plus, mai spune Martinescu. Două dintre ghiduri se adresează persoanelor fizice, iar celelalte două persoanelor juridice.

“Noi, grupul consilierilor independenți, am predat astăzi două proiecte de hotărâre care doresc să acceseze aceste fonduri de la Ministerul Mediului și care se adresează persoanelor juridice, adică unităților administrativ teritoriale, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale. Aici mă refer la ceea ce apare în ghid cu titlul Programul de lucrări pentru eficiența energetică a clădirilor pentru persoane juridice. Vorbim despre izolarea imobilelor aparținând acestor entități, iar imobile eligibile pentru acest program sunt cele din învățământ, sănătate, centre sociale etc. Valoarea finanțării ajunge până la 50 de mii de lei ca și cheltuieli eligibile. Doar 90 la sută din cheltuieli se finanțează, diferența trebuie pusă de unitatea administrativă”, spune Martinescu, care susține că Lugojul are clădiri care pot beneficia de această finanțare, cum ar fi Centrul de zi pentru bătrâni și grădinița din Balta Lată, însă spune că Primăria va fi cea care urmează a stabili care sunt aceste clădiri.

Cel de-al doilea proiect se referă la o participare a municipiului Lugoj la programul privind instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă și care este mult mai generos ca finanțare. Primăria poate obține până la 2 milioane de lei.

“Aici ne gândim la deblocarea unei investiții care de trei ani are lucrările suspendate. E vorba de bazinul acoperit și dacă tot ne dorim să folosim energia geotermică putem accesa acest proiect și realiza un foraj”, susține consilierul local Marius Martinescu.

Consilierii independenți susțin că au cerut ca cele două proiecte să fie introduse pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local, care va avea loc în 30 august.

Pentru proiectele care se adresează persoanelor fizice fostul primar al Lugojului spune că este dispus să acorde consultanță gratuită oricui îi va cere sprijinul să întocmească dosarul și cererea de finanțare. În cadrul acelorași programe, persoanele fizice pot beneficia de finanțări de 40.000 de lei pentru lucrări privind eficiența termică a clădirilor și până în 6.000 de lei pentru instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

grand-corso

Patronii din Lugoj investesc în terase încălzite pentru la iarnă, dedicate fumătorilor şi celor care vor să bea o cafea printre nămeţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
politia noaptea foto lugojinfo

Rupt de beat, la plimbare cu maşina pe străzile din Lugoj! Cât a băut un lugojean înainte de a se urca la volan

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
casa-de-pensii-timis

Haos la Casele de Pensii Lugoj şi Timişoara, din cauza unui server căzut! Cozile dau pe afară din sedii, pensionarii sunt revoltaţi

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
concurs-dovleci-lugoj

La Lugoj se caută cel mai frumos dovleac! Cum participi la prima ediţie Miss Dovleac Lugoj

Gabriel Iosa24 octombrie 2016
petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016
ioan-ambrus-nicolae-robu-claudiu-buciu01

Noul președinte al PNL Lugoj, Claudiu Buciu, prezentat oficial: „Dacă nu obțin la parlamentare un vot peste PSD, demisionez”

Daniel Dancea20 octombrie 2016
expozitie-pasari-6

Cele mai frumoase exemplare de păsări exotice și porumbei, într-o expoziție la Lugoj

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
marc-andre-cornu

Teste la prima linie de producţie de la fabrica elvețiană de biscuiţi din Mănăștiur

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
carrefour-2-lugoj-elis-centru-foto-cetateanul-1

Carrefour deschide al doilea magazin la Lugoj

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
curatenie toamna

Curățenie de toamnă în toate cartierele. Vezi unde și când vor ajunge mașinile de salubritate

Cetateanul19 octombrie 2016
dacian-ciolos

Orgoliile dintr-un sat de lângă Lugoj au ajuns pe masa lui Dacian Cioloș. Punctul de vedere al premierului

Cetateanul19 octombrie 2016