Actualitate

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Cetateanul Lugoj

Grupul consilierilor independenți din Lugoj a anunțat, vineri, 19 august, că a depus la secretariatul municipiului două proiecte de hotărâre pentru atragerea de fonduri în vederea eficientizării energetice a mai multor obiective din oraș.

“Așa cum am anunțat suntem preocupați să găsim pentru investițiile din Lugoj și alte surse de finanțare în afara bugetului local și a împrumuturilor contractate de Primărie”, a declarat Marius Martinescu, care spune că proiectele depuse ar putea aduce Lugojului 2,5 milioane lei.

Ministerul Mediului a publicat pe site patru ghiduri de finanțare și fiecare din aceste ghiduri vorbește despre finanțări nerambursabile. Ele se împart în două mari programe, Casa Verde și Casa Verde Plus, mai spune Martinescu. Două dintre ghiduri se adresează persoanelor fizice, iar celelalte două persoanelor juridice.

“Noi, grupul consilierilor independenți, am predat astăzi două proiecte de hotărâre care doresc să acceseze aceste fonduri de la Ministerul Mediului și care se adresează persoanelor juridice, adică unităților administrativ teritoriale, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale. Aici mă refer la ceea ce apare în ghid cu titlul Programul de lucrări pentru eficiența energetică a clădirilor pentru persoane juridice. Vorbim despre izolarea imobilelor aparținând acestor entități, iar imobile eligibile pentru acest program sunt cele din învățământ, sănătate, centre sociale etc. Valoarea finanțării ajunge până la 50 de mii de lei ca și cheltuieli eligibile. Doar 90 la sută din cheltuieli se finanțează, diferența trebuie pusă de unitatea administrativă”, spune Martinescu, care susține că Lugojul are clădiri care pot beneficia de această finanțare, cum ar fi Centrul de zi pentru bătrâni și grădinița din Balta Lată, însă spune că Primăria va fi cea care urmează a stabili care sunt aceste clădiri.

Cel de-al doilea proiect se referă la o participare a municipiului Lugoj la programul privind instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă și care este mult mai generos ca finanțare. Primăria poate obține până la 2 milioane de lei.

“Aici ne gândim la deblocarea unei investiții care de trei ani are lucrările suspendate. E vorba de bazinul acoperit și dacă tot ne dorim să folosim energia geotermică putem accesa acest proiect și realiza un foraj”, susține consilierul local Marius Martinescu.

Consilierii independenți susțin că au cerut ca cele două proiecte să fie introduse pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local, care va avea loc în 30 august.

Pentru proiectele care se adresează persoanelor fizice fostul primar al Lugojului spune că este dispus să acorde consultanță gratuită oricui îi va cere sprijinul să întocmească dosarul și cererea de finanțare. În cadrul acelorași programe, persoanele fizice pot beneficia de finanțări de 40.000 de lei pentru lucrări privind eficiența termică a clădirilor și până în 6.000 de lei pentru instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un tânăr de doar 20 de ani a murit într-un accident de maşină în apropiere de Lugoj

Gabriel Iosa24 ianuarie 2017

Cantorul criminal de la Lugoj, potențial beneficiar al grațierii

Daniel Dancea24 ianuarie 2017

Doi barbaţi morţi de beţi, prinşi de poliţiştii lugojeni la volan cu ocazia raziilor din ultimele trei zile

Gabriel Iosa23 ianuarie 2017

Complicatul caz „Boldea – DNA”. Nouă judecători de la Curtea Supremă vor decide soarta primarului din Lugoj

Daniel Dancea23 ianuarie 2017

Un club din Lugoj funcţionează fără autorizaţie PSI! Ce amendă usturătoare au primit patronii

Gabriel Iosa23 ianuarie 2017

[VIDEO] Şase ore de luptă cu focul şi pagube importante în urma unui incendiu la Făget

Gabriel Iosa21 ianuarie 2017

Mascaţii au descins la Lugoj şi în alte locaţii din Timiş şi Caraş-Severin, la contrabandiştii de ţigarete

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Pentru ce au fost amendaţi 81 de şoferi la Lugoj în ultimele patru zile

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

Un lugojean şi-a făcut praf BMW-ul într-o curbă celebră din Arad

Gabriel Iosa20 ianuarie 2017

[FOTO] Armata, cadre didactice şi elevi din Lugoj, la un simpozion dedicat Micii Uniri

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017
accedent tren lugoj

O persoană a murit călcată de tren la ieşirea din Lugoj spre Caransebeş

Gabriel Iosa19 ianuarie 2017

Călin Dobra convocă Autoritatea Teritorială de Ordine Publică a judeţului, după incidentul armat de la Timişoara

Cetateanul19 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: