Actualitate

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Consilierii independenți au două proiecte cu care să aducă bani pentru Lugoj de la Ministerul Mediului

Autoliv

Grupul consilierilor independenți din Lugoj a anunțat, vineri, 19 august, că a depus la secretariatul municipiului două proiecte de hotărâre pentru atragerea de fonduri în vederea eficientizării energetice a mai multor obiective din oraș.

“Așa cum am anunțat suntem preocupați să găsim pentru investițiile din Lugoj și alte surse de finanțare în afara bugetului local și a împrumuturilor contractate de Primărie”, a declarat Marius Martinescu, care spune că proiectele depuse ar putea aduce Lugojului 2,5 milioane lei.

Ministerul Mediului a publicat pe site patru ghiduri de finanțare și fiecare din aceste ghiduri vorbește despre finanțări nerambursabile. Ele se împart în două mari programe, Casa Verde și Casa Verde Plus, mai spune Martinescu. Două dintre ghiduri se adresează persoanelor fizice, iar celelalte două persoanelor juridice.

“Noi, grupul consilierilor independenți, am predat astăzi două proiecte de hotărâre care doresc să acceseze aceste fonduri de la Ministerul Mediului și care se adresează persoanelor juridice, adică unităților administrativ teritoriale, instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale. Aici mă refer la ceea ce apare în ghid cu titlul Programul de lucrări pentru eficiența energetică a clădirilor pentru persoane juridice. Vorbim despre izolarea imobilelor aparținând acestor entități, iar imobile eligibile pentru acest program sunt cele din învățământ, sănătate, centre sociale etc. Valoarea finanțării ajunge până la 50 de mii de lei ca și cheltuieli eligibile. Doar 90 la sută din cheltuieli se finanțează, diferența trebuie pusă de unitatea administrativă”, spune Martinescu, care susține că Lugojul are clădiri care pot beneficia de această finanțare, cum ar fi Centrul de zi pentru bătrâni și grădinița din Balta Lată, însă spune că Primăria va fi cea care urmează a stabili care sunt aceste clădiri.

Cel de-al doilea proiect se referă la o participare a municipiului Lugoj la programul privind instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă și care este mult mai generos ca finanțare. Primăria poate obține până la 2 milioane de lei.

“Aici ne gândim la deblocarea unei investiții care de trei ani are lucrările suspendate. E vorba de bazinul acoperit și dacă tot ne dorim să folosim energia geotermică putem accesa acest proiect și realiza un foraj”, susține consilierul local Marius Martinescu.

Consilierii independenți susțin că au cerut ca cele două proiecte să fie introduse pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Consiliului Local, care va avea loc în 30 august.

Pentru proiectele care se adresează persoanelor fizice fostul primar al Lugojului spune că este dispus să acorde consultanță gratuită oricui îi va cere sprijinul să întocmească dosarul și cererea de finanțare. În cadrul acelorași programe, persoanele fizice pot beneficia de finanțări de 40.000 de lei pentru lucrări privind eficiența termică a clădirilor și până în 6.000 de lei pentru instalarea sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: