Construcţiile a crescut cu 27,7%

0

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 27,7% în primele 10 luni ale anului, faţă de perioada similară a anului trecut, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 22,9%, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică, remis, luni, AGERPRES.

Pe obiecte de construcţii, ca serie brută, au avut loc creşteri ale volumului de lucrări de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale cu 40%, clădirile rezidenţiale cu 31% şi la lucrările de construcţii inginereşti cu 19,4%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut cu 22,9%, creştere reflectată în volumul lucrărilor de construcţii noi cu 29,0%, lucrărilor de întreţinere şi reparaţii curente cu 16,4% şi al lucrărilor de reparaţii capitale cu 1,1%.

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate evidenţiază creşterea volumului lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale cu 35,5%, clădirile rezidenţiale cu 29,9% şi la construcţiile inginereşti cu 13,9%.

În octombrie 2019, comparativ cu octombrie 2018, volumul total al lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut cu 24,4%.

Pe elemente de structură au fost înregistrate creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+46,9%), lucrările de construcţii noi (+21,1%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+0,1%).

Pe obiecte de construcţii, seria brută evidenţiază creşteri ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădiri nerezidenţiale cu 51,6%, clădiri rezidenţiale cu 20,5% şi la construcţii inginereşti cu 12,8%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 30,1%. Pe elemente de structură s-au înregistrat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+39,7%), lucrările de construcţii noi (+24,2%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+2,1%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică un avans ale volumului lucrărilor de construcţii astfel: clădirile nerezidenţiale (+51,3%), clădirile rezidenţiale (+24,0% ) şi la construcţiile inginereşti (+16,7%).

Totodată, în luna octombrie 2019 faţă de luna precedentă, volumul total al lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 1,3%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+17,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+6,3%). Lucrările de construcţii noi au scăzut cu 2,5%.

Pe obiecte de construcţii, seria brută indică o creştere a volumului clădirilor nerezidenţiale cu 19,9%. Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la construcţiile inginereşti şi la clădirile rezidenţiale cu 7,4%, respectiv cu 0,1%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul total al lucrărilor de construcţii a scăzut cu 3,3%. Scăderi s-au înregistrat în ceea ce priveşte lucrările de construcţii noi şi lucrările de întreţinere şi reparaţii
curente (-5,3% fiecare) şi la lucrările de reparaţii capitale (-0,2%).

Pe obiecte de construcţii, seria ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate indică o scădere a volumului lucrărilor de construcţii la lucrările de construcţii inginereşti cu 12,1% şi la clădirile rezidenţiale cu 6,9%.

Volumul lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale a crescut cu 18,8%.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și