Social

Copii care nasc copii. Eleve de 16, 17 ani au devenit mame

Copii care nasc copii. Eleve de 16, 17 ani au devenit mame

Autoliv

Tinerele își încep viața sexuală încă dinainte de a ajunge la liceu, și, în lipsa unei educații contraceptive, la 16-17 ani anunță că au rămas însărcinate. De cele mai multe ori prea târziu.

Stima de sine este un factor care le determină pe unele tinere să se arunce în braţele băieţilor şi bărbaţilor. Vulnerabilitatea crescută a fetelor care nu au încredere în ele sau care suferă de depresie le poate face victimele acelora care nu urmăresc decât să le seducă pentru a profita de ele.

Sunt și tinere care aleg deliberat să rămână însărcinate pentru a se simţi iubite de cineva, sau pentru a-l forţa astfel pe tatăl copilului să se căsătorească, ori pentru că îşi doresc să intre în lumea adulţilor şi consideră că aceasta este o metodă, spun psihologii.

Cum sunt tratate elevele însărcinate

În zona Lugoj-Făget, aproape în fiecare liceu există o elevă însărcinată. Majoritatea dintre acestea nu au abandonat școala și unele, chiar dacă au născut deja, vor susține examenul de Bacalaureat.

„Avem o elevă de clasa a XII-a însărcinată. Aceasta vine în continuare la școală și va susține și examenul de Bacalaureat. Nu cred că este cazul ca o fată să ajungă chiar de la vârsta asta mama, când încă nu este pregătită pentru viață, când încă nu este pregătită o profesie și o familie care apoi să-i asigure un mediu potrivit de trai din punct de vedere material, dar și din punct de vedere al climatului afectiv. Noi le transmitem sfaturile noastre, îi consiliem, îi ajutăm, însă nu reușim de fiecare dată să-i convingem pe toți că avem noi dreptate”, a declarat directorul Colegiului Național „Coriolan Brediceanu”, prof. Gheorghe Bancu.

„Avem o elevă de clasa a X-a însărcinată. Aceasta vine în continuare la școală și va fi susținută să-și continue studiile după ce va naște, după ce se va simți în stare să frecventeze cursurile și copilul nu va fi atât de dependent de ea. La vârsta aceasta o sarcină nu ar fi indicată pentru niciuna dintre adolescente dar dacă s-a întâmplat, din motive numai de ea știute, trebuie susținută atât de familie, cât și de școală și societate”, a spus și directorul Colegiului Tehnic „Valeriu Braniște”, prof. Silvia Pop.

„O elevă de clasa a XII-a a născut în luna februarie și s-a căsătorit cu tatăl copilului. Aceasta vine în continuare la școală și va participa și la examenul de Bacalaureat, fiind o elevă cu rezultate destul de bune. Am organizat tot felul de cursuri, am încercat să-i prevenim și să-i informăm cu privire la riscurile unei astfel de situații. Cu toate acestea, dacă se întâmplă așa ceva, datoria noastră este să ajutăm și nu să judecăm”, este de părere și directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget.

Riscurile la care se expune mama adolescentă

Conform psihologilor, fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Una dintre probleme este faptul că ele nu apelează la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcină. Acest lucru poate conduce la obiceiuri greșite de nutriţie, dar și la consumul de substanţe nocive precum alcoolul, tutunul sau drogurile.

„Din punct de vedere psihologic, mamele adolescente comportă un risc mai mare de a dezvolta depresie post-natală. Mai mult, izolarea sau abandonarea de către familie, prieteni şi chiar de către tatăl copilului pot crea probleme de ordin psihic proaspetei mame (sentimente de frică, singurătate sau depresie)”, explică Beatrice Franțescu, psiholog.

Ritmul de viață pe care îl impune îngrijirea unui nou-născut le determină, în multe cazuri, pe tinerele mame să renunţe la şcoală. Această decizie le afectează şi pe plan financiar, pentru că locul de muncă pe care şi-l găsesc este slab remunerat.

Și din punct de vedere social, tinerele care nasc de la o vârstă fragedă se confruntă cu situaţii dificile. Ele sunt judecate şi criticate de societate pentru lipsa de responsabilitate, ajungând uneori chiar să se îndepărteze de prietenii lor şi să piardă diverse evenimente la care poate şi-ar dori să participe alături de cei dragi (ex. banchetul de la sfârșitul liceului).

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: