Autoliv Lugoj

Social

Copii care nasc copii. Eleve de 16, 17 ani au devenit mame

Copii care nasc copii. Eleve de 16, 17 ani au devenit mame

Business Strategist

Tinerele își încep viața sexuală încă dinainte de a ajunge la liceu, și, în lipsa unei educații contraceptive, la 16-17 ani anunță că au rămas însărcinate. De cele mai multe ori prea târziu.

Stima de sine este un factor care le determină pe unele tinere să se arunce în braţele băieţilor şi bărbaţilor. Vulnerabilitatea crescută a fetelor care nu au încredere în ele sau care suferă de depresie le poate face victimele acelora care nu urmăresc decât să le seducă pentru a profita de ele.

Sunt și tinere care aleg deliberat să rămână însărcinate pentru a se simţi iubite de cineva, sau pentru a-l forţa astfel pe tatăl copilului să se căsătorească, ori pentru că îşi doresc să intre în lumea adulţilor şi consideră că aceasta este o metodă, spun psihologii.

Cum sunt tratate elevele însărcinate

În zona Lugoj-Făget, aproape în fiecare liceu există o elevă însărcinată. Majoritatea dintre acestea nu au abandonat școala și unele, chiar dacă au născut deja, vor susține examenul de Bacalaureat.

„Avem o elevă de clasa a XII-a însărcinată. Aceasta vine în continuare la școală și va susține și examenul de Bacalaureat. Nu cred că este cazul ca o fată să ajungă chiar de la vârsta asta mama, când încă nu este pregătită pentru viață, când încă nu este pregătită o profesie și o familie care apoi să-i asigure un mediu potrivit de trai din punct de vedere material, dar și din punct de vedere al climatului afectiv. Noi le transmitem sfaturile noastre, îi consiliem, îi ajutăm, însă nu reușim de fiecare dată să-i convingem pe toți că avem noi dreptate”, a declarat directorul Colegiului Național „Coriolan Brediceanu”, prof. Gheorghe Bancu.

„Avem o elevă de clasa a X-a însărcinată. Aceasta vine în continuare la școală și va fi susținută să-și continue studiile după ce va naște, după ce se va simți în stare să frecventeze cursurile și copilul nu va fi atât de dependent de ea. La vârsta aceasta o sarcină nu ar fi indicată pentru niciuna dintre adolescente dar dacă s-a întâmplat, din motive numai de ea știute, trebuie susținută atât de familie, cât și de școală și societate”, a spus și directorul Colegiului Tehnic „Valeriu Braniște”, prof. Silvia Pop.

„O elevă de clasa a XII-a a născut în luna februarie și s-a căsătorit cu tatăl copilului. Aceasta vine în continuare la școală și va participa și la examenul de Bacalaureat, fiind o elevă cu rezultate destul de bune. Am organizat tot felul de cursuri, am încercat să-i prevenim și să-i informăm cu privire la riscurile unei astfel de situații. Cu toate acestea, dacă se întâmplă așa ceva, datoria noastră este să ajutăm și nu să judecăm”, este de părere și directorul Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Făget.

Riscurile la care se expune mama adolescentă

Conform psihologilor, fetele care ajung gravide de la o vârstă fragedă se pot confrunta cu probleme care le afectează atât sănătatea fizică şi psihică, cât şi pe plan social, financiar şi educaţional. Una dintre probleme este faptul că ele nu apelează la ajutor medical specializat în timpul perioadei de sarcină. Acest lucru poate conduce la obiceiuri greșite de nutriţie, dar și la consumul de substanţe nocive precum alcoolul, tutunul sau drogurile.

„Din punct de vedere psihologic, mamele adolescente comportă un risc mai mare de a dezvolta depresie post-natală. Mai mult, izolarea sau abandonarea de către familie, prieteni şi chiar de către tatăl copilului pot crea probleme de ordin psihic proaspetei mame (sentimente de frică, singurătate sau depresie)”, explică Beatrice Franțescu, psiholog.

Ritmul de viață pe care îl impune îngrijirea unui nou-născut le determină, în multe cazuri, pe tinerele mame să renunţe la şcoală. Această decizie le afectează şi pe plan financiar, pentru că locul de muncă pe care şi-l găsesc este slab remunerat.

Și din punct de vedere social, tinerele care nasc de la o vârstă fragedă se confruntă cu situaţii dificile. Ele sunt judecate şi criticate de societate pentru lipsa de responsabilitate, ajungând uneori chiar să se îndepărteze de prietenii lor şi să piardă diverse evenimente la care poate şi-ar dori să participe alături de cei dragi (ex. banchetul de la sfârșitul liceului).

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Primarul Francisc Boldea este acuzat că nu vrea să cumpere tomograf la spital, ca să nu strice afacerile PSD

Daniel Groza24 martie 2017

Șase strategii ale cazinourilor, numai bune de adaptat oricărui startup

Daniel Groza23 martie 2017

Criză în Timiş! La Lugoj, părinţii ar plăti oricât să-şi imunizeze copiii, doar că vaccinurile lipsesc şi din farmacii

Gabriel Iosa15 martie 2017

IPJ Timiş verifică dacă poliţiştii pârâţi de primarul din Făget au respectat procedura

Daniel Groza10 martie 2017

Primarul din Făget, supărat pe modul cum dau amenzi poliţiştii. Vezi ce scrisoare de protest a trimis comandantului

Daniel Groza10 martie 2017

Cormoranii fac ravagii în Timiş. Au devastat bazinele de la Mănăstirea Româneşti şi au dat atacul la ferma piscicolă din Lugoj

Daniel Groza7 martie 2017

Proprietarii din Lugoj, care îşi lasă terenul în paragină, vor plăti impozite majorate cu până la 500%

Daniel Groza6 martie 2017

Cea mai nouă parcare pe care o face Primăria stârneşte nemulţumirea lugojenilor. Consilier local: se încalcă legea!

Daniel Groza1 martie 2017

Şoferi “puşcaţi” de poliţişti cu radarul de ultimă generaţie! Câţi au fost amendaţi la Lugoj în weekend

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Ucisă cu bestialitate de Dragobete! O femeie dintr-un sat de lângă Lugoj şi-a găsit sfârşitul departe de casă, în mâinile iubitului

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Eva Energy explică la Lugoj cum puteţi obţine contracte corecte şi tarife mai mici pentru energie

Daniel Groza23 februarie 2017

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: