Majoritatea companiilor direct afectate de coronacriza economică au așteptat să vadă cum arată ordonanța privind măsurile economice anunțate de Guvern, iar de luni au trecut la înregistrarea deciziilor de șomaj tehnic.
Conform analiștilor de la Frames, sunt mai bine de 300.000 de companii afectate, în prezent, de al doilea val al crizei economice.
Cele mai multe sunt microîntreprinderi dar și întreprinderi mici, cu maxim 20 de angajați, din domenii precum HORECA, servicii către populație (turism, evenimente, saloane de înfrumusețare, săli de jocuri, magazine de cartier, etc.) care și-au încheiat activitatea pe fondul deciziilor administrative și, în nenumărate cazuri, ca urmare a scăderii foarte mari a încasărilor.
,,Sunt peste 400.000 de angajați numai în hoteluri și restaurante, care vor fi disponibilizați sau trimiși în șomaj tehnic. Din păcate, contagiunea se anunță și mai mare, având în vedere că pe lanțurile de business sunt afectați furnizori dintr-o gamă largă de servicii’’, afirmă analiștii de la Frames.
Conform estimărilor companiei de consultanță, mai bine de 1 milion de angajați din economie vor rămâne fără locuri de muncă în perioada martie-aprilie, dacă starea de urgență nu va fi revocată. Estimarea nu ia în discuție personalul angajat la negru, fără forme legale, o practică încă foarte întâlnită în economie.
Pun oamenii pe „liber” și nu mai plătesc facturile
Analiștii de la Frames atrag atenția în ceea ce privește modul în care mai mulți dintre patronii din România au înțeles să managerieze această perioadă de criză.
,,Din păcate, primele decizii luate în special în IMM-uri au fost disponibilizarea personalului și stoparea oricăror plăți către parteneri, fapt care a accentuat și mai mult blocajul financiar. Dacă până acum, plățile se faceau în medie la 3 luni, la nivelul economiei, cel mai probabil acest ecart va crește semnificativ, cu consecințe extrem de grave pe lanțul economic’’, afirmă Adrian Negrescu, managerul Frames.
Absența know-how-ului economic este de vină pentru această situație, conform companiei.
,,În economie, mai ales în companiile mici, toate veniturile companiilor au fost retrase de patroni, de acționari, sau au fost cheltuite pe achiziții excentrice, de la sedii la mașini. Peste 90% dintre firmele românești sunt slab capitalizate sau deloc, funcționând din rulaj, din facturile de la o lună la alta’’, a mai susținut Negrescu.
Conform companiei de consultanță, este nevoie de reorganizare a afacerii pe baze solide în această perioadă, ținând cont că ne aflăm abia în al doilea val al crizei.
,,Situația va deveni, din păcate, și mai rea. În aprilie, fără măsuri concrete de sprijinire a lichidității companiilor, vom asista la un val de insolvențe și falimente în lanț. Firmele, în această perioadă, trebuie să strângă rândurile, să își reorganizeze fluxurile economice, relația cu partenerii, să găsească noi metode de producție/vânzare și, foarte important, să nu renunțe la angajați’’, arată analiza.
,,Din păcate, sunt mulți oameni de afaceri care, pentru a nu se complica cu acte sau pentru că au probleme în contabilitate, nu și-au trimis oamenii în șomaj tehnic, ci i-au dat afară. Vor vedea cât de greu le va fi să îi aducă înapoi, când această criză va fi depășită’’, susțin analiștii.
Sursa: capital.ro
Sursa foto: pixabay.com
Sursa: Financiarul.ro.