Mongolia şi-a închis punctele rutiere de trecere la frontiera cu China, în timp ce Germania şi-a sfătuit cetăţenii să evite călătoriile în întreaga Chină: îngrijorarea creşte la nivel global în ceea ce priveşte epidemia de coronavirus, mai multe ţări pregătind evacuarea cetăţenilor lor, relatează luni AFP.
Numărul victimelor a ajuns la 81 de morţi, dintre care 25 într-un interval de 24 de ore, în timp ce 2.744 de cazuri au fost confirmate oficial în China, inclusiv cel al unui bebeluş de nouă luni, faţă de aproape 2.000 cu o zi înainte.
În oraşul Wuhan, centrul epidemiei, o atmosferă apăsătoare se întindea peste metropola cu 11 milioane de locuitori, rupţi de lume încă de joi. Majoritatea magazinelor sunt închise şi circulaţia interzisă pentru vehiculele neesenţiale, au constatat jurnalişti AFP.
„În fiecare zi sunt tot mai îngrijorat”, a declarat un student vietnamez, Do Quang Duy, în vârstă de 32 de ani.
În timp ce aproximativ zece ţări sunt afectate de coronavirus, mai multe state şi-au sfătuit cetăţenii să nu se deplaseze în provincia Hubei, cu capitala Wuhan, unde accesul a devenit oricum extrem de dificil.
Germania şi-a sfătuit luni cetăţenii să evite călătoriile în China.
„Cetăţenii germani ar trebui să se gândească la amânarea sau anularea călătoriilor care nu sunt absolut necesare în China”, a declarat ministrul german de externe, Heiko Maas.
Alte ţări, precum Franţa şi Statele Unite, pregătesc acţiuni pentru repatrierea cetăţenilor lor din oraşul Wuhan, centrul Chinei, unde a izbucnit epidemia de coronavirus. Un avion american este programat să plece marţi, potrivit Washingtonului, iar Parisul a anunţat că intenţionează să facă acelaşi lucru „la mijlocul săptămânii”, potrivit ministrului de externe, Jean-Yves Le Drian.
O perioadă de carantină de 14 zile va exista la întoarcerea la Paris, a precizat el.
Mongolia, care împarte o lungă frontieră cu China, a decis să-şi închidă punctele rutiere de trecere cu ţara vecină pentru a evita o contaminare cu noul coronavirus. Ea a devenit astfel prima ţara care îşi închide frontiera cu China, chiar dacă legăturile feroviare şi aeriene sunt în continuare deschise.
Totodată, Ulaanbaatar, care nu a înregistrat până în prezent niciun caz de contaminare cu noul coronavirus, a anunţat că Mongolia îşi închide şcolile şi universităţile până în data de 2 martie.
La rândul său, Malaezia a decis să suspende toate autorizaţiile de viză pentru cetăţenii chinezi din provincia Hubei.
Purtând o mască de protecţie, premierul chinez Li Keqiang a ajuns luni în zona interzisă, devenind astfel primul înalt oficial al regimului comunist care a vizitat zona de la izbucnirea epidemiei în decembrie. El a cerut grăbirea construcţiei unui spital improvizat, ca „insulă de siguranţă”, pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu noul coronavirus în Wuhan, cel mai afectat oraş al epidemiei. El a cerut, de asemenea, eforturi pentru protejarea lucrătorilor din construcţii împotriva infecţiilor, relatează Xinhua.
Wuhan construieşte două spitale improvizate – Huoshenshan cu 700 până la 1.000 de paturi şi Leishenshan cu o capacitate de 1.300 până la 1.500 de paturi – pentru a trata pacienţii cu pneumonie infectate cu noul coronavirus. Se preconizează că cele două spitale vor putea fi utilizate în 3, respectiv 5 februarie.
Şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a sosit luni la Beijing pentru a discuta despre epidemia de coronavirus. OMS a renunţat săptămâna trecută să declare „urgenţă internaţională”.
La Hong Kong, cercetători au declarat că guvernele ar trebui să ia măsuri ”draconice” pentru restrângerea deplasărilor populaţiei dacă doresc limitarea propagării coronavirusului cu epicentrul în oraşul Wuhan. În opinia acestora, pe baza unor modele matematice ale propagării virusului, numărul cazurilor de infectări a depăşit 40.000 de persoane.
Sursa: News24.ro.