Actualitate

Coşurile de fum necurăţate, cauza a zeci de incendii în Timiș! Ce recomandă pompierii

Coşurile de fum necurăţate, cauza a zeci de incendii în Timiș! Ce recomandă pompierii

Autoliv

Toamna îşi face tot mai simţită prezenţa şi, odată cu scăderea temperaturilor, lugojenii încep să facă focul în sobe. Conform statisticilor disponibile la nivel judeţean, în anul 2015 pompierii de la ISU Timiş au fost nevoiţi să intervină la 27 de incendii cauzate de coşuri sau burlane de fum defecte sau necurăţate, iar în 2016, la 26, însă doar în primele nouă luni. Astfel, pentru prevenirea unor evenimente grave, verificarea şi curăţarea coşurilor de fum este esenţială înaintea începerii sezonului rece.

„Curăţarea coşurilor presupune curăţarea funinginii şi verificarea stării coşurilor, în sensul să nu fie crăpate. Dacă este crăpat, trebuie zidit. Coşul trebuie curăţat de câte ori este nevoie, însă o curăţenie generală se face toamna. Incendiile datorate coşurilor se întâlnesc în special iarna. Fie că s-a aprins funinginea şi ieşea flacără, fie coşurile erau fisurate şi flacăra ieşea şi intra în contact cu alte materiale, în special cu elementele de construcţie ale podurilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Timiş, Bogdan Mutu.

Lugojenii care doresc să-şi cureţe coşurile de fum o pot face exclusiv prin intermediul firmelor de coşărit sau persoanelor autorizate în acest sens.

„Cine doreşte să beneficieze de serviciile noastre face comandă la noi la firmă, personal sau telefonic, se programează şi coşarul vine şi curăţă. În urma acestei lucrări se primeşte un certificat de calitate şi dacă nu e curăţat cum trebuie, la reclamaţie se curăţă încă o dată gratis”, a declarat Mircea Ghera, director Salprest. Pentru curăţarea unui coş, plătiţi 30,90 lei (TVA inclus), iar pentru curăţarea unei sobe trebuie să achitaţi suma de 58,92 lei (TVA inclus).

Lugoj: 133 de coșuri și cinci sobe curățate în 2016

În Lugoj există la această oră aproximativ 8.000 de case, iar modalitatea principală de încălzire a rămas cea pe lemne. Mai există şi locuinţe încălzite cu teracote pe gaz, dar şi cele mai nou utilate cu centrale pe gaz sau pe lemne. De la începutul anului și până în prezent, coșarul de la Salprest a curățat 133 de coșuri și cinci sobe, un număr destul de mic dacă este să ne gândim la numărul de case existente în municipiu.

Recomandări pentru sezonul rece

Având în vedere că temperaturile pe timpul nopţii au scăzut, ISU Timiș recomandă cetăţenilor care utilizează la încălzirea locuinţelor sobe, să ia următoarele măsuri specifice de prevenire a incendiilor de locuinţe:

– Evitarea folosirii diferitelor deşeuri din plastic sau care conţin lacuri pentru a nu se depune reziduri uşor inflamabile pe pereţii coşurilor;

– Asiguraţi verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;

– NU folosiţi soba decât cu uşiţa închisă;

– Aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;

– NU aşezaţi în apropierea sobei sau pe aceasta materiale combustibile;

– Stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;

– NU adormiţi niciodată cu soba aprinsă;

– NU lăsaţi niciodată copiii nesupravegheaţi cu soba aprinsă ori aparatele de încălzire electrice în funcţiune.

foto: arhiva Cetăţeanul

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Actualitate

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: