Politică

Cu cât cresc pensiile primarilor din zona Lugoj – Făget dacă parlamentarii votează legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Cu cât cresc pensiile primarilor din zona Lugoj – Făget dacă parlamentarii votează legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Autoliv

Senatorii comisiei juridice şi din cea pentru administraţie publică au dat un raport favorabil marţi în cazul proiectului de lege care va permite introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Senatul, care este cameră decizională, va da votul final în plen. Votul vine după ce tot marţi, camerele reunite ale parlamentului au votat pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi.

Concret, parlamentarii şi-au adăugat la pensii între două şi şase mii de lei lunar, iar şefii acestora, care au vechime şi funcţii de conducere, pot ajunge la o pensie de peste 11.000 de lei pe lună. În cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, acesta a fost deja adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va pleca la Senat, unde va fi dezbătut şi votat. Reprezentanţii Lugojului în Parlamentul României spun că legea ar putea crea avantaje unor foşti primari care nu le-ar merita.

„Cuantumul e foarte mare, nu mi se pare corect, mai ales la primari sunt mulţi cu multe mandate, de exemplu Martinescu ce a făcut pentru Lugoj? Asta ar mai lipsi, o pensie mare. Şi pe la sate e la fel, e bun, e comparativ cu dincolo, dar e mare suma”, a decarat senatorul UNPR de Lugoj Ioan Iovescu.

Formula de calcul stabilită pentru proiectul de lege este explicată în articolul 32, alineatul 2, care spune că pensia specială va fi rezultatul dintre produsul numărului lunilor de mandat şi 0,55% din îndemnizaţia brută lunară a unui lider local. Indemnizaţia se acordă în limita a trei mandate şi doar dacă alesul local a deţinut funcţia respectivă minim doi ani. Legea se aplică şi retroactiv.

La un calcul simplu, primarul municipiului Lugoj, care anul trecut a avut un venit de 41.814 de lei, va avea o pensie specială de 1.839,8 de lei pe lună în plus la pensia normală.

Un caz binecunoscut este cel al primarului din Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, care se află în funcţie de 23 de ani, fiind acum la al şaselea mandat. Chiar dacă viitoarea lege îi va mări pensia specială doar pentru primele 3 mandate, Sima tot va ajunge la un bonus frumuşel, în jurul valorii de 1.500 de lei pe lună, calculat la un venit de aproximativ 2.000 de lei lunar.

Vezi comentarii (4)

4 Comments

 1. tz

  16 decembrie 2015 at 15:01

  Martinescu v-o facut centura. Pletosul v-o facut un pod si-o piata, sensuri giratorii ca vai si-amar unde nu era cazul.

  • CETATEANUL

   31 decembrie 2015 at 20:05

   Promite dce ani de zile parcari rezidentiale
   si nu mai este in stare sa le rezolve.
   Pe vremea lui Nicolae Ceausescu primeam de la Primarie teren pentru Garaj,acum nici Parcare
   platita nu ne ajuta Boldea .

 2. Stefan

  16 decembrie 2015 at 16:41

  Se pare ca caraghioslacul de sofer iarasi isi da cu parerea. Cum altfel decat sa-l bage in fata pe Martinescu? Oricum, si Boldea a ajuns la fel de dispretuit. Am mai spus-o o data, dar se pare ca soferica al nostru nu are coeficientul de inteligenta destul de dezvoltat ca sa priceapa. Nu poti face comparatie intre doua perioade diferite, ante si post UE.
  Cu privire la realizarile lui Martinescu doresc sa mentionez si eu doua. Modernizarile facute la retelele de apa, la uzinele de apa si la Statia de Epurare de la Jabar. Acestea au fost finantate si incepute in ultimul an al lui Martinescu. Din pacate rezultatele nu se observa. Poate ne spune Boldea de ce.
  Cu privire la pensia obtinuta este practic irelevant ce a muncit persoana respectiva. Daca si-a facut treaba sau nu tine de alte competente. Singurul lucru care ar trebui sa conteze la pensie fiind contributia la fondul de pensie. Orice suma care se da peste pensia meritata prin cotizatie se numeste furt. Oricine primeste pensie speciala, nemeritata si nerusinata se numeste hot, indiferent daca este primar, viceprimar, sef de consiliu judetean, parlamentar,etc.

 3. CETATEANUL

  31 decembrie 2015 at 20:02

  Primarii din comunele Firdea.Dumbrava Manastiur,Pietroasa,Nadrag ar trebui sa
  fie lasati sa se ocupe de
  Pensiunile turistice si
  Fermele agricole
  infiintate din fonduri de la Uniunea Europeana,
  ca numai de astea s au ocupat in 8 ani de mandat,
  restul lucrarilor din comuna au venit de la sine
  prin grija altora .
  Ar fi culmea sa fie recompensati si cu pensii speciale

Lasă un răspuns

Politică

Mai multe în Politică

Claudiu Buciu, preşedintele PNL, cere Consiliului Local Lugoj să recupereze 125 de mii de lei, cheltuiţi illegal pentru balurile şi sindrofiile PSD

Cetateanul11 mai 2017

Primarii scapă de răspundere pentru actele semnate, conform unui proiect aprobat de senatorii din Comisia Juridică

Cetateanul4 mai 2017

Doi parlamentari vor să-şi deschidă cabinet la Lugoj. Unul e de la PSD, celălalt e de la PNL

Cetateanul26 aprilie 2017

Un consilier local îşi pierde mandatul. Partidul i-a retras sprijinul politic, iar prefectul l-a demis

Cetateanul26 aprilie 2017

Acuzaţii grave la adresa primarului Boldea: “poartă făcută de Microroyal, casă la Surduc şi apartament lângă primărie”

Daniel Groza21 aprilie 2017

Lugojul, bun doar pentru cules voturi. De patru luni, niciun parlamentar nu a mai călcat în municipiul de pe Timiş

Daniel Groza20 aprilie 2017

Ce spune Francisc Boldea despre o nouă candidatură pentru funcţia de primar al Lugojului

Daniel Groza10 aprilie 2017

Claudiu Buciu este noul preşedinte ales al PNL. Prima decizie: ”Îi retrag sprijinul politic domnului Ambruş”

Daniel Groza8 aprilie 2017

Ambruş a vrut să se înscrie în cursa pentru funcţia de preşedinte al PNL după trecerea termenului de depunere a candidaturilor

Daniel Groza6 aprilie 2017

Claudiu Buciu e singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al organizaţiei lugojene a PNL

Daniel Groza5 aprilie 2017

Plângere împotriva Primăriei Lugoj! Este reclamată finanţarea balurilor PSD cu bani de la bugetul local

Daniel Groza3 martie 2017

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj finanţează balurile PSD-ului

Daniel Groza21 februarie 2017
%d blogeri au apreciat: