Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Politică

Cu cât cresc pensiile primarilor din zona Lugoj – Făget dacă parlamentarii votează legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Cu cât cresc pensiile primarilor din zona Lugoj – Făget dacă parlamentarii votează legea pensiilor speciale pentru aleşii locali

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Senatorii comisiei juridice şi din cea pentru administraţie publică au dat un raport favorabil marţi în cazul proiectului de lege care va permite introducerea pensiilor speciale pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene. Senatul, care este cameră decizională, va da votul final în plen. Votul vine după ce tot marţi, camerele reunite ale parlamentului au votat pensiile speciale pentru senatori şi deputaţi.

Concret, parlamentarii şi-au adăugat la pensii între două şi şase mii de lei lunar, iar şefii acestora, care au vechime şi funcţii de conducere, pot ajunge la o pensie de peste 11.000 de lei pe lună. În cazul pensiilor speciale pentru aleşii locali, acesta a fost deja adoptat tacit de Camera Deputaţilor şi va pleca la Senat, unde va fi dezbătut şi votat. Reprezentanţii Lugojului în Parlamentul României spun că legea ar putea crea avantaje unor foşti primari care nu le-ar merita.

„Cuantumul e foarte mare, nu mi se pare corect, mai ales la primari sunt mulţi cu multe mandate, de exemplu Martinescu ce a făcut pentru Lugoj? Asta ar mai lipsi, o pensie mare. Şi pe la sate e la fel, e bun, e comparativ cu dincolo, dar e mare suma”, a decarat senatorul UNPR de Lugoj Ioan Iovescu.

Formula de calcul stabilită pentru proiectul de lege este explicată în articolul 32, alineatul 2, care spune că pensia specială va fi rezultatul dintre produsul numărului lunilor de mandat şi 0,55% din îndemnizaţia brută lunară a unui lider local. Indemnizaţia se acordă în limita a trei mandate şi doar dacă alesul local a deţinut funcţia respectivă minim doi ani. Legea se aplică şi retroactiv.

La un calcul simplu, primarul municipiului Lugoj, care anul trecut a avut un venit de 41.814 de lei, va avea o pensie specială de 1.839,8 de lei pe lună în plus la pensia normală.

Un caz binecunoscut este cel al primarului din Victor Vlad Delamarina, Ioan Sima, care se află în funcţie de 23 de ani, fiind acum la al şaselea mandat. Chiar dacă viitoarea lege îi va mări pensia specială doar pentru primele 3 mandate, Sima tot va ajunge la un bonus frumuşel, în jurul valorii de 1.500 de lei pe lună, calculat la un venit de aproximativ 2.000 de lei lunar.

Vezi comentarii (4)

4 Comments

 1. tz

  16 decembrie 2015 at 15:01

  Martinescu v-o facut centura. Pletosul v-o facut un pod si-o piata, sensuri giratorii ca vai si-amar unde nu era cazul.

  • CETATEANUL

   31 decembrie 2015 at 20:05

   Promite dce ani de zile parcari rezidentiale
   si nu mai este in stare sa le rezolve.
   Pe vremea lui Nicolae Ceausescu primeam de la Primarie teren pentru Garaj,acum nici Parcare
   platita nu ne ajuta Boldea .

 2. Stefan

  16 decembrie 2015 at 16:41

  Se pare ca caraghioslacul de sofer iarasi isi da cu parerea. Cum altfel decat sa-l bage in fata pe Martinescu? Oricum, si Boldea a ajuns la fel de dispretuit. Am mai spus-o o data, dar se pare ca soferica al nostru nu are coeficientul de inteligenta destul de dezvoltat ca sa priceapa. Nu poti face comparatie intre doua perioade diferite, ante si post UE.
  Cu privire la realizarile lui Martinescu doresc sa mentionez si eu doua. Modernizarile facute la retelele de apa, la uzinele de apa si la Statia de Epurare de la Jabar. Acestea au fost finantate si incepute in ultimul an al lui Martinescu. Din pacate rezultatele nu se observa. Poate ne spune Boldea de ce.
  Cu privire la pensia obtinuta este practic irelevant ce a muncit persoana respectiva. Daca si-a facut treaba sau nu tine de alte competente. Singurul lucru care ar trebui sa conteze la pensie fiind contributia la fondul de pensie. Orice suma care se da peste pensia meritata prin cotizatie se numeste furt. Oricine primeste pensie speciala, nemeritata si nerusinata se numeste hot, indiferent daca este primar, viceprimar, sef de consiliu judetean, parlamentar,etc.

 3. CETATEANUL

  31 decembrie 2015 at 20:02

  Primarii din comunele Firdea.Dumbrava Manastiur,Pietroasa,Nadrag ar trebui sa
  fie lasati sa se ocupe de
  Pensiunile turistice si
  Fermele agricole
  infiintate din fonduri de la Uniunea Europeana,
  ca numai de astea s au ocupat in 8 ani de mandat,
  restul lucrarilor din comuna au venit de la sine
  prin grija altora .
  Ar fi culmea sa fie recompensati si cu pensii speciale

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Politică

Mai multe în Politică

anghel

Încă un independent se înscrie în PNL Lugoj. Consilierul local Mihai Anghel s-a alăturat liberalilor

Daniel Groza27 octombrie 2016
foto-calin-dobra

Călin Dobra, președintele executiv al PSD Timiș: O relație corectă cu oamenii consider că e punctul de pornire al oricărei activități politice (P)

Cetateanul26 octombrie 2016
buciu

Claudiu Buciu le cere tinerilor să intre în partide să le reformeze: „În primele rânduri sunt oameni pe care îi leagă prietenii vechi, dar nu țin cont de interesele lugojenilor”

Daniel Groza25 octombrie 2016
mihai tanjala

Mihai Tânjală, fostul securist care a revendicat averea lui Muschong a fost extrădat. Merge la închisoare

Daniel Groza20 octombrie 2016
buciu

Claudiu Buciu este noul președinte al PNL Lugoj

Daniel Groza20 octombrie 2016
Ioan Ambrus

Ioan Ambruş a renunţat la funcţia de preşedinte PNL. Liberalii îi caută înlocuitor

Daniel Groza18 octombrie 2016
psd3

Un profesor de sport din Lugoj, primul pe lista PSD Timiș pentru Camera Deputaților

Daniel Dancea18 octombrie 2016
lansare candidati pnl lugoj alegeri 2016 foto cetateanul (4)

Zona Lugoj-Făget lăsată din nou pe dinafară de către liberalii “timișieni” la desemnarea candidaților pentru parlamentare

Daniel Groza14 octombrie 2016
marian-costea-pmp-lugoj

Cel mai tânăr lugojean care vrea un fotoliu de parlamentar a atras milioane de euro din fonduri europene! Acum vrea sa atragă voturi

Gabriel Iosa4 octombrie 2016
cucsa-istrat-1024x576

ALDE încearcă să obțină voturi din Lugoj oferind locuri neeligibile și un candidat timișorean, prezentat ca lugojean

Daniel Groza4 octombrie 2016
iovescu

Senatorul Ioan Iovescu s-a înscris în PSD. “Prietenii mi-au spus să mă duc la ei că poate se desființează”

Daniel Groza30 septembrie 2016
basescu-la-lugoj-11

PMP Lugoj a rămas fără președinte după o ceartă internă! Corneanu și Mașniță nu s-au înțeles care să lipească afișe

Gabriel Iosa23 septembrie 2016