Cu ce accesorii poți îmbunătăți ușa de la intrarea casei tale?

0

Atunci când urmează să fie instalată o ușă de intrare, accesoriile alese joacă un rol important pe termen lung. Fiecare are funcția sa, iar rezistența și fiabilitatea ușii depind direct de accesoriile ei. Aceste accesorii sunt de mare importanță pentru a păstra funcționalitatea ușii și pentru a crea o atmosferă de confort care va încânta toți membrii familiei și va surprinde prietenii și vecinii.

Prin urmare, atunci când alegi un mâner ușă și alte accesorii, atât din punct de vedere funcțional, cât și decorativ, trebuie să acorzi o atenție deosebită.

Ce tip de accesorii de siguranță și confort există pentru o ușă de exterior?

Principalele accesorii pentru ușile de exterior sunt:

  • mânerele – pentru intrare și ieșire;
  • balamalele – pentru fixarea sigură a ușii;
  • încuietorile – pentru protecția antiefracție a ușii;
  • vizorul de ușă – pentru vizualizarea limitelor exterioare;
  • amortizor ușă –  pentru închiderea automată a ușilor.

1. Mânerele ușilor

Acestea au trei componente: două mânere de uși și o tijă care le unește, având profilul pătrat. Tija intră în ,,pătratul broaștei”, iar apăsarea pe latura mare a mânerelor de ușă induce o mișcare de rotație tijei, astfel acționându-se asupra bolțului care ține ușa închisă. Ușa se deschide prin împingere sau tragere.

Mânerele de uși pot fi foarte variate estetic, fiind combinate cu o gamă largă de plăci ornamentale (silduri) ori doar cu rozete (cu orificii dedicate cheilor sau cilindrilor de siguranță în cazul broaștelor cu încuiere). De asemenea, există variante cu butoane fixe (doar pe o parte, când se dorește restrictionarea deschiderii ușii din acea parte; pe ambele părți, când vorbim de bolț rotund – soluție comună pentru ușile cu dublu-sens).

2. Balamalele pentru uși

Balamalele sunt folosite pentru a fixa ușa de cadrul ușii. Scopul balamalelor este de a se asigura că ușa se mișcă ușor și că este bine fixată. Balamalele pot fi utilizate pentru orice direcție de deschidere a ușii, atât la stânga, cât și la dreapta.

3. Încuietorile

Încuietoarea este un element de bază al protecției ușilor de intrare. Încuietorile sunt clasificate în funcție de tipul lor, de mecanismul de închidere și de clasa de securitate.

Aceste dispozitive de siguranță reprezintă cele mai simple modalități de încuiere, variind de la nepretențioasele zăvoare cu bolț culisante (rotunde sau plate) până la încuietori cu sau fără cheie.

4. Vizorul

Atunci când alegi un vizor pentru ușa de intrare, trebuie să acorzi atenție materialului, corpului și numărului de lentile. Lentilele pot fi din plastic sau sticlă, iar carcasa poate fi din plastic sau metal.

Lentilele din plastic sunt rezistente la impacturile mecanice, dar își pierd vizibilitatea clară în timp. Lentilele din sticlă au o vizibilitate bună timp de mulți ani, dar sunt mai sensibile la influențele mecanice. Vizorul reprezintă și un element estetic potrivit pentru ușa de intrare.

5. Amortizorul

În sectorul comercial, industrial sau în birouri, dar și în sectorul casnic (de exemplu pentru garaje sau chiar pentru ușa de la intrare) apare necesitatea unui plus de confort: închiderea automată a ușilor.

Amortizorul de ușă este cea mai simplă și fiabilă modalitate de a satisface această cerință. Amortizorul cu arc este cel mai simplist și cel mai puțin costisitor astfel de sistem, fiind preferat pentru ușile ușoare și dacă nu există pretenții de aspect. O versiune relativ simplistă este și amortizorul cu braț culisant, cu o tijă de oțel și un mecanism reglabil cu arc.

Cum alegi mânerul potrivit în funcție de tipul de ușă?

Mânerele sunt esențiale pentru deschiderea și închiderea ușilor, iar alegerea tipului de mâner și a mecanismului de blocare va depinde de domeniul de utilizare și de nivelul de securitate necesar.

Atunci când alegi un material pentru mânerul ușii, ia în considerare durabilitatea, necesitatea de întreținere și nivelul de igienă necesară pentru proiectul dumneavoastră.

Totodată, atunci când alegi un mâner de ușă, este important să îți imaginezi cum se va potrivi cu stilul casei tale.

Cât de important este amortizorul pentru ușa de garaj?

Garajul casei devine o parte esențială a vieții, integrată în rutina zilnică.  Ușile de garaj rezidențiale sunt puse la treabă în mod constant.

Amortizorul pentru ușa de garaj joacă un rol mai important decât acela de a deschide și închide ușa – rolul de protecție.

O ușă de garaj care nu reușește să se închidă devine o problemă stresantă, care va lasă bunurile și vehiculele expuse, iar casa – vulnerabilă la furt.

În prezent, pe piață sunt disponibile diverse accesorii pentru ușile de intrare. Există câte ceva pentru fiecare gust, fie că este tradițional sau modern, discret sau îndrăzneț. Accesoriile pot schimba complet modul în care vă folosiți ușa, facilitând acest lucru și, în același timp, îmbunătățind estetica generală a casei tale.

Citește și