Cu energie verde, guvernatorul japonez vrea să scoată Fukushima din umbra nucleară

0

La un deceniu după demolarea nucleară devastatoare a Japoniei, guvernatorul Fukushima speră că prefectura poate ieși din umbra dezastrului și poate deveni un simbol pentru energia verde, deși unii locuitori sunt sceptici.
Cutremurul și tsunamiul din 11 martie 2011 au devastat nord-estul Japoniei și au paralizat centrala nucleară Dai-ichi. De asemenea, a declanșat opoziție pe scară largă față de energia nucleară, complicând politica energetică pentru Japonia săracă în resurse.

Ajutat de aproximativ 250 de miliarde de yeni (2,3 miliarde de dolari) în sprijinul guvernului, Fukushima a devenit cel mai mare generator de energie solară la scară comercială din Japonia și găzduiește una dintre cele mai mari centrale de hidrogen verde din lume, câmpul de cercetare a energiei cu hidrogen Fukushima de 10 megawati (MW).

„Fukushima trebuie să obțină 100% energie regenerabilă, întrucât nu ne vom baza pe energia nucleară”, a declarat miercuri guvernatorul Masao Uchibori pentru Reuters.
Guvernul și marile corporații împing hidrogenul. O centrală de hidrogen dezvoltată de Toshiba a fost deschisă anul trecut în Namie, un oraș evacuat după accidentul nuclear, folosind o fermă solară adiacentă de 20 megawatt (MW) pentru a alimenta procesul.

O nouă linie de transport va adăuga în cele din urmă 360 MW de energie eoliană, punând Fukushima pe calea energiei 100% regenerabile până în 2040, a spus Uchibori.

„Făcând din Namie orașul hidrogenului, vrem să susținem economia regională și să creăm un nou simbol”, a spus Uchibori.
Președintele Toyota Motor Corp a vizitat săptămâna trecută și a promis noi proiecte pilot. Dar unii rezidenți spun că au nevoie de sprijin pentru viața de zi cu zi, nu pentru proiecte de energie verde.

„Namie are nevoie de mai multe infrastructuri de bază, cum ar fi spitalele care sunt deschise 24 de ore și case de îngrijire pentru bătrâni”, a spus un tânăr de 27 de ani.

S-a întors anul trecut, dar fără părinții săi, deoarece spitalele nu sunt deschise în weekend. El a refuzat să fie numit din cauza sensibilității problemei.

Uchibori a declarat că guvernul local vrea să refacă infrastructura, să dezvolte noi proiecte și să atragă rezidenți.
Tokuko Shiga, 73 de ani, lucrător în magazine, a declarat că proiectele nu oferă suficiente locuri de muncă la nivel local. Chiar dacă ar exista locuri de muncă, mulți evacuați trăiesc în altă parte, a spus ea.

Multe proiecte ecologice sunt orientate către marile companii și care furnizează energie electrică, la fel cum a făcut-o centrala nucleară, a spus Yauemon Sato, un fabricant de bere de sake Fukushima care a înființat o companie de energie regenerabilă.

Compania sa a construit 6 MW de ferme solare și planifică mai multe.

„Avem nevoie de un model de afaceri care să ajute comunitatea locală și să promoveze autonomia”, a spus el.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și