După cele aproape trei luni de izolare, economia României începe ușor ușor să își revină la normal, iar afacerile încep să se pună din nou pe roate, adaptându-se bineînțeles, la noile condiții de lucru. Lanțurile de bricolaj măsoară în bilanțuri materialele de construcții vândute oamenilor care s-au folosit de izolare pentru a-și putea renova câteva spații din gospodărie. Hotelierii sunt aproape gata pentru primirea turiștilor și deja numără rezervările pentru lunile de vară. Restaurantele se mută către online, având experiența lunilor de blocaj, care le-au demonstrat că livrările sunt un element esențial. Micii agricultori și fermieri migrează de asemenea către online, care le permite accesul la consumatorii finali.
Bricolajul, o piață ce valorează 4 miliarde de euro, nu a resimțit efectele devastatoare ale crizei generate de coronavirus, având în vedere faptul că foarte mulți oameni au ales să își facă mici lucrări de renovare în gospodărie, în perioada izolării.
„Putem spune că, în această perioadă în care majoritatea locuitorilor au fost izolaţi în propriile case, timpul alocat şi preocuparea pentru renovări au crescut considerabil, astfel încât bricolajul a devenit una dintre principalele acivităţi desfăşurate în interiorul locuinţei“, declară Frédéric Lamy, CEO al retailerului de bricolaj Leroy Merlin în România.
Din clipa ridicării restricțiilor de circulație, hotelierii, în special cei de pe litoral, abia așteaptă să își întâlnească turiștii și susțin că lunile de vară vor fi pline. De exemplu, pentru minivacanța de Rusalii, ce care se va desfășura în acest weekend, mai bine de 10.000 de turiști vor fi cazați doar în 120 de unități hoteliere de la mare, conform datelor puse la dispoziție de către Ionuț Nedelea, directorul general al platformei Litoralulromânesc.ro
În plus, Andreea Lungu, manager al hotelului de 4 stele Malibu, din Mamaia, cu 152 de spații de cazare și cu 70 de angajați, susține că „în acest weekend, litoralul va fi plin, având în vedere rezervările deja făcute şi faptul că încă primim solicitări şi telefoane de la turişti“.
„Lumea s-a relaxat şi a început să facă rezervări şi să planifice vacanţe. Ofertele pentru lunile iulie-august sunt deja epuizate“, afirmă Andreea Lungu.
Bunadispoziție începe să se resimtă și în domeniul restaurantelor, afectate din greu în ultimele luni, când au trebuit să își închidă porțile. Chiar și așa, pentru a putea supraviețui cât de cât, multe s-au dus către domeniul livrărilor.
„Avem foarte mulţi noi parteneri care au decis să se listeze pe platforma foodpanda. În ultimele două luni şi jumătate, platforma a listat peste 1.000 restaurante noi la nivel naţional, ajungând la un total de 3.000 de localuri partenere“, susține Andreea Petrişor, managing director Foodpanda România.
O formă de adaptare a fost regăsită și în rândul agricultorilor, care au pus pe roate platforme prin care să își poată vinde produsele și să ajungă în timp mai util la clienți.
„A fost un val în care s-au înfiinţat o mulţime de platforme cu produse agroalimentare. Aşa cum ne-am gândit noi, s-au gândit mulţi. Câţi vom rezista, depinde de evoluţia cererii. Dacă scade cererea şi nu va mai fi rentabil, chiar şi noi vom renunţa, chiar dacă îmi place ce fac şi mi-aş dori să mă dezvolt“, spune Anca Alistar, fondatoarea platformei Legume de la producători.
„În a doua jumătate a lunii martie şi în luna aprilie, cele mai vândute produse din portofoliul Leroy Merlin au fost cele dedicate renovării interiorului casei – categoria de parchet şi vopsea, produse pentru baie şi partea de decoraţiuni, cu precădere perdele şi draperii. În luna mai, interesul a fost mai ridicat pentru produsele dedicate grădinii, respectiv partea de plantare şi mobilierul de relaxare“, spune Frédéric Lamy, CEO al retailerului de bricolaj Leroy Merlin în România.
„Litoralul românesc a prins viaţă, iar pentru minivacanţa de Rusalii (weekendul 6-7-8 iunie 2020), circa 120 de unităţi hoteliere aşteaptă peste 10.000 de turişti. „Unităţile de cazare cu capacitate mai mică sunt ocupate în proporţie de 70-80%, iar cele mari, de peste 100 de camere, sunt ocupate în jur de 40-50%. Numărul rezervărilor este în continuă creştere, iar în acest weekend aşteptăm între 10.000 şi 12.000 de turişti“, spune Ionuţ Nedelea, director general al platformei Litoralulromânesc.ro.
Pandemia de Covid-19 a trezit spiritul antreprenorial în români. Legume verzi, Legume de la producători sau Organika sunt numai trei exemple din zecile de platforme cu produse agroalimentare româneşti înfiinţate în timpul crizei coronavirusului. „A fost un val în care s-au înfiinţat o mulţime de platforme cu produse agroalimentare. Aşa cum ne-am gândit noi, s-au gândit mulţi. Câţi vom rezista, depinde de evoluţia cererii. Dacă scade cererea şi nu va mai fi rentabil, chiar şi noi vom renunţa, chiar dacă îmi place ce fac şi mi-aş dori să mă dezvolt“, mărturisește Anca Alistar, fondatoarea platformei Legume de la producători.
Sursa: Financiarul.ro.