Cum ne Putem Bucura de o Digestie Sănătoasă Odată cu Înaintarea în Vârstă?

0

Odată cu trecerea anilor, au loc schimbări sistematice în organism, implicit asupra modului în care funcționează procesele digestive. Descoperă pașii prin care poți optimiza tranzitul intestinal, care sunt cele mai comune cauze generatoare de probleme digestive care apar pe parcursul anilor.

 

Pe măsură ce organismul îmbătrânește, abilitatea sa de a digera alimentele întâmpină anumite dificultăți. Tratamentul medicamentos, sedentarismul, lipsa disciplinei în alimentație, consumul de alimente ‘‘goale’’ din punct de vedere nutritiv, problemele dentare, toate acestea și multe altele au efect nefast asupra sănătății digestive. Simptomele care semnalează afecțiunile digestive în mare parte sunt următoarele: constipația și ulcerul.

 

Constipația

Ritmul mișcărilor intestinale scade după vârsta mijlocie, ceea ce duce la episoade frecvente în care constipația va genera probleme. Tractul digestiv conduce alimentele către colon prin intermediul contracțiilor musculare, care pe parcursul anilor, slăbește tot mai mult. Rezultatul? Deșeuri digestive deshidratate excesiv, care sunt eliminate cu dificultate.

 

Diverticuloza

Aceasta este o afecțiune caracterizată de existența unor buzunare de mucoasă care apar prin peretele colonului și se numesc diverticuli. Crampele, balonarea sau constipația sunt principalele semne care indică apariția diverticulozei.

 

Probleme esofagiene

La fel ca și în cazul colonului, esofagul deprinde dificultăți de funcționare la persoanele cu vârste înaintate, cauzând probleme de înghițire a alimentelor.

 

Polipii colonici

Riscul dezvoltării polipilor colonici este mai mare după trecerea vârstei de 50 de ani. Cauzele sunt nedepistate, dar există un potențial pericol pentru dezvoltarea acestora ca urmare a dietei și geneticii. Colonoscopia periodică te ajută să afli din timp dacă ai această problemă sau nu.

 

Sfaturi pentru îmbunătățirea digestiei

O dată cu îmbătrânirea, scade și capacitatea organismului de a utiliza corect resursele de apă. Astfel, crește implicit predispoziția spre deshidratare. Consumul frecvent de apă plată, sucuri naturale, sau supe, combat riscul de apariție a constipației.

 

Lichidele combinate cu fibre alimentare, precum ceaiul sau cafeaua, deshidratează organismul, așadar, consumul acestora trebuie să fie făcut cu moderație.

Dincolo de alimentele lichide, o dată cu înaintarea în vârstă este important și tipul de alimente solide pe care îl includem în dieta zilnică. Excesul de alimente, produsele bogate în calorii, încetinesc procesul digestiv, provoacă o tendință de sedentarism, stimulează acumularea kilogramelor și evident, apariția indigestiei.

 

Specialiștii în nutriție recomandă persoanelor vârstnice să elimine alimentele grase, cele procesate, dulciurile cu zahăr adăugat și să limiteze mesele la porții mici de mâncare. Sunt indicate mesele mici și dese, care pot fi digerate ușor și astfel permit funcționarea corectă a sistemului digestiv.

 

Fibre

Fibrele alimentare extrase din fructe și legume crude, cereale integrale, fructe oleaginoase sunt vitale pentru un proces digestiv fără probleme. Acestea au un aport scăzut de grăsimi, sunt sățioase și exclud nevoia de a ‘‘ciuguli câte ceva’’.

 

Adoptă un stil alimentar complet în proteine și fibre naturale și include suplimente digestive 100% naturale, care ușurează procesul digestiv odată cu înaintarea în vârstă. Intră pe și descoperă toate ofertele.

 

Constipație

Constipația apare și drept urmare a stilului de viață sedentar. Adoptă obiceiul de a face în mod regulat exerciții fizice, de la aerobic, plimbări lejere, mersul pe bicicletă și până la înot sau dans. 

 

Cu timpul, vei realiza că programul periodic de sport va fi un protector puternic pentru digestie și sănătatea inimii, prevenind bolile de inimă și de tensiune. În plus, obții o siluetă frumoasă, scapi de grija kilogramelor în plus, care stau în calea unei bune funcționări a sistemului digestiv.

 

Stres

Stresul este una dintre cauzele care intoxică sănătatea organismului pe mai multe planuri. Perioadele de stres amplifică nivelul de acid gastric, crește riscul de ulcer și a sindromului de colon iritabil. Combate stresul prin activitate în aer liber, tehnici de relaxare, meditație, yoga și un program sănătos de somn, care încurajează producția de endorfine.

 

Dinți

Puțini știu, dar afecțiunile de la nivelul aparatului digestiv au legătură cu sănătatea dentară. Dinții sănătoși sunt cei care au capacitatea de masticație de alimentelor. Hrana mestecată necorespunzător va fi digerată mai greu. Un consult la medicul tău stomatolog va fi un prim pas către un zâmbet impecabil, dar și spre o digestie fără probleme.

 

Probiotice

Probioticele sau bacteriile bune, ajută la menținerea tractului digestiv sănătos, producând substanțe care țin la distanță virusurile. Probioticele sunt de asemenea responsabile pentru producerea de vitamina B, esențială pentru metabolizarea hranei. 

 

Cantitatea optimă de vitamina B poate fi procurată în mod natural prin consumul de iaurt, cereale integrale, banane, năut, usturoi, ceapă sau sfeclă.

 

Mănâncă la ore fixe

Intestinul poate fi obișnuit cu un anumit ritm. După micul dejun, un pahar de apă pe stomacul gol va face minuni: stimulează intestinul și facilitează transferul alimentelor. Micul dejun trebuie să includă alimente bogate în fibre, urmat apoi de 30 de minute de repaus. Numărul de calorii trebuie împărțit în cea mai mare parte între micul dejun și masa de prânz. Seara, se recomandă cel mult un ceai sau fructe.

 

Citește și