Dacă ai câștigat la loto sau ai strâns de-a lungul timpului o sumă considerabilă de bani și îți dorești să îi investești, ar trebui să iei aminte câteva criterii pentru a fii sigur că nu vei pierde banii, doar pentru că te-ai grăbit să îi înmulțești. Dacă ții cont de următoarele aspecte, ai șanse mari să capeți un profit foarte mare, însă ai și șanse foarte mari să rămâi falit dacă nu vei respecta acești pași:
Sfat: Brokerii recomandă ca prima investiție să nu depășească 10% din totalul banilor pe care îi ai.
1. Fii gata să scrii cecul
Fii convins că ai acces imediat la banii tăi, așa că în clipa în care apare momentul, să nu te încurci în proceduri și să ratezi șansa de a investi. Presupun că nu ți-ai dori să aștepți să scoți lichiditățile din vânzări sau acțiuni sau de pe unde mai ai tu bani.
2. Conștientizează riscul
O mare parte din afacerile pornite de la zero au dat faliment. Câtă vreme conștientizezi faptul că investiția pe care o faci este foarte riscantă și poți să nu-ți mai recuperezi banii, măcar ești o persoană realistă înainte de a investi. Dacă te stresezi prea tare atunci când scrii cecul, sunt șanse ca tu de fapt să nu fii încă pregătit să investești.
3. Investește în mai multe afaceri
Având în vedere rata ridicată de falimente printre start-up-uri, cea mai bună cale este să investești în mai multe. Strategia denumită „Spray and Pray” (Împrăștie banii și roagă-te) este una eficientă.
Scopul este să investești la debutul cât mai multor afaceri, iar apoi să te concentrezi pe cele care încep să dea roade și să poți investi în continuare.
4. Investițiile au nevoie de răbdare
Trebuie să știi faptul că, oricât de mult succes ar putea avea afacerea în care tocmai ai investit, ar putea să dureze mulți ani până ce îți vei recupera investiția. Cea mai frecventă modalitate de a-ți recupera banii dintr-o asemenea afacere este atunci când există o ofertă publică sau compania în care ai investit este cumpărată de alta. Însă asemenea situații se petrec în 5-10 ani. Așadar, trebuie să ai răbdare!
6. Implicare și relații
În timp ce investești într-o afacere de tip start-up, persoanele care au realizat-o cel mai probabil așteaptă din partea ta și puțină implicare în afară de aducerea banilor. O mare parte din aceste companii vor ca investitorii să îi și ghideze către o anumită țintă sau cel puțin să le ofere câteva conexiuni și relații pentru a se putea dezvolta afacerea.
Sursa: Financiarul.ro.