Cum sa iti oferi, in fiecare zi, un mic dejun sanatos

0

Toata lumea stie ca micul dejun este o masa fundamentala, cea mai importanta a zilei, deci ar trebui sa fie bogata si hranitoare. De fapt, dimineata, corpul isi revine dupa cateva ore de odihna, asa ca are nevoie de energie si substante nutritive pentru a se alimenta si pentru a face fata intregii zile, motiv pentru care micul dejun nu trebuie omis niciodata. De asemenea, unele alimente declanseaza creativitatea, care poate fi utila la locul de munca.

Un mic dejun sanatos si bun aduce numeroase beneficii corpului nostru, inclusiv imbunatatirea concentrarii si cresterea energiei, mentinerea unei greutati sanatoase, regland aportul zilnic de calorii si controland glicemia. Un mic dejun bun te face sa fii mai echilibrat si mai ordonat din punct de vedere alimentar, intrucat duce la o alimentatie mai buna si impiedica sa iei prea multe calorii in momente nepotrivite. Din pacate, consumul unui mic dejun sanatos nu este un lucru foarte obisnuit si avem tendinta de a manca prea mult zahar, sau de a omite o masa, adesea din cauza lipsei de timp sau a lenei in pregatirea acestuia. Absenta micului dejun duce doar la consumul mai mare de alimente ulterior si consumul de alimente gresite, de care suntem inevitabil atrasi cand ne ia foamea ca rezultat al postului de dimineata.

Micul dejun trebuie sa contina toti nutrientii principali, adica proteine, grasimi, carbohidrati, vitamine si fibre, in proportiile potrivite. Un mic dejun incomplet si dezechilibrat, bazat, de exemplu, pe un singur nutrient, nu este bun, deoarece nu este capabil sa aduca toata energia si valoarea nutritiva de care avem nevoie dimineata. De exemplu, daca luam un mic dejun format din cafea cu zahar si brioche, in acest caz intreaga masa este complet dezechilibrata in favoarea zaharurilor si, in plus, are o valoare nutritiva redusa. Toate acestea au ca efect incarcarea enorma a pancreasului care, adormit dupa noapte, este atacat de o supraincarcare de zaharuri. Asa ca este fortat sa se suprasolicite, trebuind sa produca imediat multa insulina pentru a readuce rapid zaharul din sange la normal. In plus, varful glicemic care urmeaza unui mic dejun de acest tip va scadea rapid, ceea ce va duce la a-ti fi foame din nou foarte devreme, cu consecintele obiceiurilor negative de a manca gustari la mijlocul diminetii si a manca foarte mult la pranz.

Cum iei un mic dejun sanatos?

In primul rand, trebuie spus ca exista diferite tipuri de mic dejun sanatos, atat dulci, cat si sarate. In acest sens, nu exista nicio regula care sa spuna ca dimineata este mai bine sa mananci dulce sau sarat, astfel incat chiar si optiunea dulce poate fi sanatoasa daca contine zaharurile potrivite, precum cele din cereale integrale si fructe. Important este ca micul dejun este echilibrat, respectand in acelasi timp gusturile si preferintele fiecaruia. Trebuie subliniat faptul ca oul este un aliment excelent pentru micul dejun, intrucat are un aport semnificativ de proteine si acizi grasi, inclusiv Omega3 si acid oleic, acelasi prezent in uleiul de masline. Prin urmare, nu trebuie sa ne fie frica sa mancam oua dimineata. Pentru un mic dejun sanatos, trebuie evitate cerealele rafinate, grasimile saturate si zaharurile continute in gustari, briose, biscuiti, cornuri, prajituri, gogosi si alte produse ambalate.

In ceea ce priveste bauturile, cele mai bune de consumat sunt cafeaua si ceaiul, in timp ce laptele poate fi folosit ocazional, deoarece contine hormoni si grasimi saturate. Cu toate acestea, alternativele vegetale pe baza de orez si soia, care nu adauga grasimi, sunt excelente pentru un mic dejun sanatos.

Sursa: News24.ro.

Citește și