Cum să privești spre cameră pentru a-ți fermeca audiența ca model de videochat?

0

Dacă tocmai ai obținu un job videochat în București la care visai de mult sau ești influencer și obișnuiești să apari des live pe rețelele sociale, atunci ar fi bine să știi că ochii sunt acea parte a corpului tău pe care ar trebui s-o scoți cel mai mult în evidență dacă vrei să-ți farmeci audiența.

 

Mai ales atunci când prezinți ceva în fața camerei, chiar dacă nu faci nimic altceva decât să vorbești de exemplu, imaginea pe care o afișezi poate părea puțin artificială și acest lucru se întâmplă deoarece ești mult prea conștientă de propria persoană și de felul cum arăți. Chiar dacă ești conștientă că există cineva care te privește și chiar poți să privești și tu acea persoană pe ecranul terminalului tău, nu este la fel cu atunci când vorbești cu cineva în realitate pentru că partenerul tău de discuție nu se află în cameră cu tine și tu nu faci altceva decât să te adresezi unui obiect fără viață.

 

Când comunicăm direct cu alți oameni, în mediul real, nu cel virtual, putem citi mai bine persoanele din fața noastră, nivelul lor energetic, dar și starea lor emoțională, lucru pentru care ne putem potrivi tonul vocii și limbajul corpului astfel încât acestea să se potrivească cu cele ale partenerilor noștri. Din păcate însă, atunci când ne filmăm doar, lucrurile stau total diferit.

 

Evoluția umană și modul în care privim

 

Normele sociale și cultura din care facem parte încearcă să ne convingă să renunțăm la contactul vizual direct cu celelalte persoane, mai ales atunci când comunicăm, dar nu primim un feedback senzorial clar din partea partenerului de discuție. Iar când vorbim în fața camerei pe de altă parte, avem impresia că discutăm cu un străin care se holbează la noi încontinuu, fără ca măcar să clipească. În niciuna din situații nu ne este absolut deloc confortabil.

 

Camerele de filmat, și nici cele web de altfel, nu ne oferă niciun fel de feedback. Nici pozitiv, nici negativ. Ea nu clipește, nu zâmbește, nu face niciun gest și nici nu trimite spre noi semnale încurajatoare. Mai degrabă, privește, observă și captează fiecare schimbare de la nivelul chipurilor noastre, transmițând-o mai departe într-un mod brutal de sincer.

 

Dar un model de videochat care vrea să-și farmece audiența nu trebuie să se gândească la cameră ca la o unealtă care caracterizează gradul de evoluție pe care l-am atins noi oamenii până acum. Ca la o dovadă că am pierdut pentru totdeauna căldura comunicării și că nu mai ete cale de întoarcere la conversațiile candide de care aveau parte doar strămoșii noștri. Ba dimpotrivă, trebuie să uităm cu totul de existența camerei și să ne folosim de imaginație ca să creăm o lume în care persoana de pe ecranul nostru nu se află la mii de kilometri depărtare, ci fix în fața noastră.

 

Cum să privești spre cameră ca să farmeci audiența?

 

#1 Evită privirile intense

 

Există o serie largă de motive pentru care avem tendința să ne holbăm atunci când avem în fața noastră o cameră de filmat. De exemplu, lumina prea puternică din jur sau emoțiile pe care le simțim ne pot determina să privim fix spre cameră. Dar este mult mai încurajator pentru partenerul de discuție, dacă ne inmuiem privirea și în loc să ne concentrăm asupra unui punct fix încontinuu, ne amintim să mai și clipim din când în când.

 

#2 Fă exerciții de privire

 

Pentru ca privirea ta să nu pară stresată sau chiar nervoasă atunci când stai în fața camerei web, din când în când ia pauze scurte de câteva secunde sau chiar un minut și în loc să privești în apropiere, uită-te undeva departe, pe fereastră de exemplu. Te va ajuta să pari mult mai relaxată.

 

#3 Înflăcărează-ți privirea

 

Pentru cei mai mulți dintre noi privitul unui foc are un efect incredibil de calmant. E ceva hipnotic și pur și simplu de nedescris în flăcările care se joacă într-un șemineu și poate motivul pentru care ne farmecă atât de mult este faptul că strămoșii noștri de acum sute de mii sau poate chiar milioane de ani obișnuiau să petreacă mult timp în jurul focului. În ziua de azi, atâta timp când nu avem un șemineu prin apropiere, cu greu mai dăm de un foc care să ne încălzească privirea. Dar tot ca un exercițiu de privire, înainte să te apuci de o sesiune de videochat, aprinde o lumânare, relaxează-ți mușchii și privește-o pentru câteva momente, clipind în același timp foarte foarte ușor și în mod repetat. Poate că nu crezi dar procedânt astfel privirea ta va căpăta și ea ceva din irezistibilitatea focului.

Citește și