Cum sa-ti schimbi total casa in 10 pasi

0

Acasă – Acasă este sanctuarul în care ne retragem la finalul zilei. Acasă este, de obicei, creat așa cum ne dorim, până la cele mai mici detalii. Însă, se întâmplă, din timp în timp să ne dorim să schimbăm puțin decorul.

Fie cu schimbarea anotimpurilor. Fie de sărbători. Fie, pur și simplu, pentru că am văzut o piesă de mobilier sau un accesoriu interesant și sunt necesare modificări în plan. Totuși, prea des decidem că schimbările de design interior vor fi prea costisitoare ori prea obositoare și preferăm să lăsăm redecorarea pe altă dată.

Putem transformă „acasă”, cu câteva trucuri, însă, fără a epuiza bugetul familiei și fără prea mare efort. Cu câteva accente de culoare sau poate cu ajutorul unor forme ce modifică încăperea, ori poate inserând texturi diferite, ambianță camerei devine altă. Nu este necesar să apelăm la investiții majore în înlocuirea mobilierului. Nu este necesar să ne gândim că vom renunța la concediu, pentru a schimba decorul. Cu câteva schimbări deștepte, alegând câteva decorațiuni statement impactul asupra aspectului camerei va fi spectaculos.

Lumina naturală sau cea oferită de corpurile de iluminat ne pot face să ne simțim bineveniți într-o cameră sau nu. Culorile cu care ne înconjurăm ne influențează. Texturile și formele pieselor de mobilier și ale accesoriilor interioare ne pot face să ne relaxam, sau dimpotrivă să fim tensionați. Practic, oricât de trivial ar sună, decorul de acasă poate fi important în a ne ajută să ne simțim bine sau să ne dorim o schimbare. De la alegerea unor perdele si draperii până la investiția într-o piesă de mobilier care să transforme cameră, acasă poate deveni altfel, aplicând aceste mici trucuri:

Schimbi Perdele & Draperii

O cameră monotonă poate deveni total diferită cu ajutorul unor draperii prețioase sau cu ajutorul unor jaluzele din bambus ori în stil retro.

Alegerea altor perdele și draperii sau a unor jaluzele ori storuri interesante poate schimba total orice încăpere. Cu ajutorul unor perdele prinse în galerie cât mai sus, aproape de tavan, camera va părea mai înaltă, mai încăpătoare și mai aerisita. De asemenea, look-ul unei încăperi se poate modifică și cu ajutorul țesăturilor și texturilor interesante.

În plus, zona ferestrelor este importantă și pentru cantitatea de lumina care intră în cameră. Storurile romane pot acoperi lumina, într-un mod elegant. Perdelele transparente, colorate pot difuză lumina și pot conferi un efect interesant. Iar draperiile dense, grele, eventual din materiale prețioase precum catifeaua sau brocartul, pot fi un accent elegant, teatral.

Corpuri de iluminat

Pentru o ambianță intimă, lumina difuză a unei lămpi sau a unui candelabru este ideală. La fel și plasarea unui grup de lumânări decorative pe măsuța din sufragerie, de exemplu. Pentru a realiza o atmosferă care captează atenția și alertează simțurile, lustrele plasate în mijlocul camerei au exact acest scop, cu atât mai mult dacă lumina este intensă.

Covoare

O versiune prietenoasă cu bugetul este covorul din fibre naturale, de o dimensiune mai mare, completat de un alt covor mai mic,interesant, pe care poate nu ți-l permiți la dimensiuni mai mari.

Un covor poate schimba total un spațiu. Un covor pufos, gros, moale este ideal în sezonul rece, înainte de sărbători. Un covor colorat sau cu un pattern interesant poate deveni piesă centrală a camerei, în jurul căreia gravitează mobilă și restul decorațiunilor.  De altfel, modă covoarelor, rogojinilor și carpetelor în straturi este în plin avânt în această perioadă.

Culori

Gama cromatică aleasă este importantă în schimbarea ambianței unei camere. Și, de altfel, alegerea câtorva accesorii și decorațiuni colorate poate modifica total încăperea. Nici măcar nu trebuie să fie scumpe! Pernele decorative, perdelele, jaluzelele, vazele decorative, oglinzile, micile ornamente, accesoriile metalice aurii, argintii sau stil cupru vor capta imediat atenția. În funcție de efectul dorit, culorile alese pot varia de la tonuri neutre la nuanțe puternice.

Negru, alb și gri sunt recomandate pentru simplitate. Albastrul creează o atmosferă liniștită. Verdele amintește de natură. Oranjul este o culoare caldă, energică. Violetul este un ton profund, bogat. Tonurile de roșu sunt ideale pentru decorurile ce stimulează vizual. Galbenul simbolizează optimismul, bucuria, lumina. Așa că, înainte de a picta un perete sau de a alege mobilierul dominant în aceste nuanțe, este bine să ne gândim la impactul lor asupra ambianței camerei.

Lumanari

Schimbările de decor nu trebuie să fie atât de mari precum colorarea pereților. Chiar și cu ajutorul accesoriilor. Lumânările, de exemplu, reprezintă o modalitate deloc scumpă de a schimba ambianță unui spațiu. Folosite că grup în centrul unei meșe sau pe o comodă, așezate deasupra șemineului sau din loc în loc prin cameră pot crea o atmosferă intimă și relaxantă.

Decoratiuni

Decorațiunile și accesoriile, fie de mici dimensiuni, fie mai mari sunt de efect în decorul casei. Putem vorbi de accente subtile, deloc scumpe, precum o cuvertură interesantă. Sau de câteva coșuri împletite pentru un stil rustic.

 

Oglinzi

Oglinzile pot schimba mult atmosfera, indiferent de cameră. Ele pot fi folosite să reflecte lumina, deci să creeze impresia unei camere mai spațioase. Dar pot, prin ramele deosebite sau formele interesante să aibă rol estetic, că un tablou.

Tablouri

Alegerea unor tablouri, pânze decorative sau postere interesante poate transforma o încăpere. Trendurile actuale cuprind fie tablourile de dimensiuni mari, dominante, fie galeriile de mai multe lucrări, mai mici, dar grupate.

 

Măsuțe de cafea

Camerele de familie, precum livingurile, au suprafețe mai mari. Sigur că putem modifică ambianță sufrageriei cu ajutorul elementelor decorative menționate mai sus. Însă, putem transforma decorul și cu ajutorul pieselor de mobilier mai mici, care nu sunt neapărat costisitoare. Măsuțele de cafea, de exemplu, pot aduce un plus de sofisticare (modelele din metal și sticlă), un vibe rustic (cele cu împletituri sau lemn patinat) ori un suflu modern, dacă ne gândim la cele în stil industrial.

Elemente personalizate

Fie că vorbim despre lemnul pictat, fie că ne referim la tablouri personalizate, elementele decorative alese în funcție de preferințe vor adaugă un plus de șarm și de distincție.

Întreagă casă poate deveni altfel cu mici retușuri. O pată de culoare aici, un accesoriu interesant dincolo, o pernă cu motive tribale pe canapea, o oglindă cu ramă aurie pe hol și deja acasă te îmbie cu alt decor. Și nici măcar nu este nevoie să faci investiții majore de timp sau de bani.

 

Sursa: News24.ro.

Citește și