Cuptorul cu microunde, periculos sau nu pentru sănătate

0

De multă vreme circulă acest mit potrivit căruia folosirea cuptorului cu microunde dăunează sănătății. În urmă cu ceva vreme, o fetiță din Marea Britanie a pus la încercare un experiment. Aceasta avea două plante la fel. Pe prima a udat-o cu apă de la robinet, iar pe cealaltă, cu apă încălzită inițial în cuptorul cu microunde. După nouă zile, floarea udată cu apă de la microunde s-a ofilit.

„Pentru că apa îşi pierde această capacitate de a da viaţă. Apa moare, se distruge.”, susține Alec Blenche, consultant în nutriţie.

Un tânăr din Cluj, a realizat de această dată pe oameni, un experiment care a câștigat premiul întâi în cadrul unui concurs științific din Canada. Acesta a împărțit 12 oameni în trei grupe: unii au consumat alimente crude, alții alimente preparate tradițional, iar ceilalți preparate gătite la microunde. După trei zile, le-a fost testat pH-ul urinei.

Care a fost concluzia? Mâncarea crudă era cea mai apropiată de valoarea pH-ului sângelui și a urinei. Adică, persoanele care au consumat alimente încălzite în cuptorul cu microunde, aveau cel mai redus pH al urinei.

„Corpul nostru are un pH stabil la care trebuie să rămână. PH înseamnă potenţial hidrogen, asta înseamnă că pe o scară de la 0 la 14 unde 0 e cel mai acid, 14 este cel mai alcalin, noi ne situăm la 7.30.7,40. Dacă sângele nostru devine mai acid, din start e o platformă bună pentru boli şi alţi paraziţi care să se dezvolte în corpul nostru.”, dezvăluie Alec Blenche, consultant în nutriţie.

Ce-i drept, nici acest experiment nu este unul relevant, dar foarte mulți cercetători specialiști au studiat efectele asupra sănătății produse de utilizarea cuptorului cu microunde.

„Unii autori au mai consemnat la cei care abuzează de cuptorul cu microunde şi o frecvenţă mai mare a alergiilor alimentare. Probabil că denaturează partea proteică din aliment, pentru că aceea este fracţiunea antigenică care poate declanşa boli alergice în organism”, afirmă prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Cu toate acestea, alergiile nu ar fi unica problemă.

„În anii 90, doi cercetători din Elveţia au realizat un experiment cu mai mulți subiecți voluntari cărora le-au dat să mănânce alimente gătite, fie tradiţional fie doar la microunde, pe o perioadă destul de lungă, jumătate de an sau chiar mai mult. Au observat că în sângele persoanelor care au ingerat alimente încălzite la microunde s-a constatat prezenţa unei scăderi a hemoglobinei, deci o tendinţa către anemie. De asemenea, alte efecte negative printre care cel mai important ar fi formarea micronucleelor, o caracteristică a cancerului”, susține lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu, profesor în cadrul Facultăţii de Electronică Bucureşti.

Atunci când utilizăm cuptorul cu microunde, au loc niște reacții între moleculele ce formează un material.

„Cu cât timpul de expunere este mai lung, cu atât efectul poate fi mai nociv.”, avertizează prof. dr. Pavel Chirilă, medic primar medicină internă.

Însă alimentele se pot încălzi și într-un cuptor obișnuit, motiv pentru care cercetătorii au continuat studiul și au realizat o comparație între diferite alimente încălzite la microunde și într-un cuptor tradițional.

„De pildă, în cazul usturoiului s-a observat că după numai un minut de expunere în cuptorul cu microunde, proprietăţile sale anticancerigene, aniinflamatorii şi toate celelalte dispar aproape cu desăvârşire. La fel şi la broccoli. Dacă usturoiul şi broccoli au pierdut din proprietăţi, nu acelaşi lucru s-a întâmplat cu laptele încălzit în cuptorul cu microunde”, susține lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.

Alți specialiști au studiat compoziția a trei bucăți identice de brânză, preparate diferit: prima într-un cuptor clasic, a doua și în cuptorul clasic și în cel cu microunde, iar cea de-a treia, doar la microunde. Brânza și-a redus toate calitățile nutritive, în toate cele trei cazuri.

„În primul caz, procentul cu care a scăzut era de vreo 4-5%, în al doilea caz 20-30%, iar în al treilea caz trecuse de 50 de procente. Deci chiar numai din cifrele acestea se poate vedea clar o diferenţă între cele trei moduri de gătire”, dezvăluie lect. univ. dr. ing. Andrei Drăgulinescu.

Studiile care realizează legătura între utilizarea cuptorului cu microunde și apariția de maladii sunt multe la număr, însă momentan nu sunt îndeajuns, întrucât Organizația Mondială a Sănătății să îl poată declara un pericol asupra sănătății oamenilor.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și