Curse în acțiunile globale alimentate de numerar ieftin și speranțe de reflatare vor continua cel puțin încă șase luni, dar o creștere a randamentelor obligațiunilor, pe măsură ce așteptările de inflație cresc, ar putea arunca o încetinire în lucrări, au arătat sondajele Reuters.
În ciuda pagubelor economice grave cauzate de pandemie, indicele global al acțiunilor MSCI – care urmărește acțiunile din 49 de țări – a înregistrat valori maxime istorice în această lună, crescând cu peste 70% de când a lovit minumul la sfârșitul lunii martie, pe fondul unei lichidități ample de la băncile centrale și stimulent fiscal masiv.
În ultimele sesiuni de tranzacționare, acțiunile mondiale s-au retras pe măsură ce o creștere rapidă a randamentelor globale ale obligațiunilor ridică așteptările că băncile centrale majore ar putea deveni în cele din urmă mai puțin acomodative în încercarea de a îmblânzi inflația.
Însă, chiar dacă un indicator al acțiunilor a scăzut în această săptămână pe indicii de creștere a inflației, conduse de prețurile mai mari ale petrolului și de cel mai puternic preț al cuprului din aproape un deceniu, sondajele din 12-24 februarie a aproape 300 de strategii de acțiuni au constatat că tendința câștigurilor bursiere urmează să continue anul acesta.
Se aștepta ca toți cei 17 indici bursieri majori chestionați de Reuters, de la Tokyo la Toronto, să se încheie cu un 2021 mai sus, cu nouă prognoze care își vor prelungi mitingurile de înregistrare.
Cincisprezece dintre acești indici au încălcat deja nivelul consensului de la mijlocul anului 2021 și 10 indici sunt peste nivelul median de la sfârșitul anului 2021 prevăzut în sondajul anterior din noiembrie.
Ca răspuns la o întrebare suplimentară, peste două treimi, sau 79 din 111 analiști, au declarat că epuizarea stocurilor globale va continua cel puțin încă șase luni, inclusiv 58 care au spus peste un an.
„În unele sectoare și piețe, câștigurile corporative sunt acum peste nivelurile lor pre-virus, în timp ce în sectorul energetic și în unele din celelalte sectoare afectate grav sunt încă sub”, a remarcat Simona Gambarini, economist de piață la Capital Economics.
„De aceea, credem că următoarea etapă a piețelor de capital va coincide cu o rotație către sectoarele vulnerabile la coronavirus.”
Dar îngrijorările au crescut pentru o corecție semnificativă a pieței, deoarece creșterea randamentelor Trezoreriei SUA din perspectiva creșterii inflației a declanșat prudență față de evaluările scumpe ale acțiunilor.
Aceste temeri au lovit deja acțiunile companiilor cu creștere puternică și ale firmelor de top legate de tehnologie, care au fost în centrul unui raliu uimitor care a condus indicii majori la niveluri record.
Acest lucru s-a reflectat și într-un indicator de piață al așteptărilor de inflație, rata de echilibru a valorilor mobiliare protejate împotriva inflației (TIPS), care a crescut în această lună, cu randamentul la 30 de ani SUA TIPS creșterea peste zero pentru prima dată din iunie .
Când au fost întrebați despre probabilitatea unei corecții semnificative – definită în mod obișnuit ca o scădere de 10% sau mai mult – pe piețele bursiere în următoarele șase luni, 87 din 115 respondenți au spus că este „probabil”, inclusiv 27 care au spus „foarte probabil ”.
„Da, există acele obositoare creșteri ale randamentelor de obligațiuni lungi care ar putea fi, ca o gură de aer, să fie defectul fatal al planurilor care aruncă totul în aer”, a spus Michael Every, strateg global la Rabobank.
„Dar să trecem cu vederea acest risc sistemic … La urma urmei, băncile centrale pot adopta întotdeauna controlul curbei randamentului dacă este necesar și pot elimina acea funcție a pieței”.
Citeste continuarea aici: Dansul acțiunilor mondiale va continua, dar inflația ar putea opri muzica