Actualitate

Dansuri populare și teatru de păpuși la Lugoj de Zilele Maghiare Bănățene

Dansuri populare și teatru de păpuși la Lugoj de Zilele Maghiare Bănățene

Autoliv

Maghiarii din Banat intră în sărbătoare, alături de români și alte minorități, vreme de aproape două săptămâni. Vernisaje de expoziții de fotografii și de artă plastică, concerte de muzică clasică și de rock, proiecție filme, seară de teatru, spectacole de teatru de păpuși, programe pentru elevi și studenți, prezentări de cărți, prelegeri de istorie locală și de diseminare, comemorări, caravana folclorică, toate se vor regăsi la ediția din această primăvară a Zilelor Maghiare Bănățene.

Programele „Zilele Maghiare Bănățene” se desfăşoară la Timişoara, în mai multe localităţi din judeţul Timiş precum şi la Szeged (Ungaria). Cu această ocazie, vineri, 6 mai, la Teatrul Municipal „Traian Grozăvescu” din Lugoj, începând cu orele 18.00, va avea loc un program de dans popular („În căutarea datinilor”). Evoluează ansamblurile de dans popular  Csűrdöngölő, Szederinda și Recefice din Tormac, formaţiile Eszterlánc, Bóbita şi Százszorszép ale Fundaţiei Culturale Eszterlánc din Timişoara, grupurile de dans, respectiv formaţiile de ţitere Bokréta, Kisbokréta, Morzsa Bokréta ale Liceului Teoretic Béla Bartók din Timişoara.

De asemenea, marți, 10 mai, începând cu orele 18.00, în sala de consfătuiri a parohiei reformate va avea loc prezentarea volumului as. universitar dr. Sára Magyari, lingvist din Timişoara, intitulat „Imaginea lingvistică a lumii în limba maghiară și în cea română”. Cartea va fi prezentată de dr. Krisztina Bartha, lingvist, psiholog. Joi, 12, mai, de la ora 11.00, la școala maghiară, se va desfășura un spectacol interactiv de teatru de păpuși („Prințul năzdrăvan”) prezentat pentru preșcolari, școlari din ciclul primar de către Ansamblul de Marionete Fantezia al artistei păpuşar Éva Lábadi  din Timişoara, în co-organizare cu Asociaţia Comunitară pentru Banat.

„Suita de evenimente culturale <<Zilele Maghiare Bănăţene>> este un act cultural cu caracter euroregional, care serveşte la menţinerea identităţii naţionale a etniei maghiare din zona Banatului. Evenimentul conştientizează valorile culturale/istorice/tradiţionale în rândul etniei maghiare, contribuie la popularizarea valorilor culturale maghiare bănăţene în rândul altor etnii, creează cadru corespunzător pentru stabilirea şi întărirea relaţiilor dintre instituțiile culturale și organizaţiile neguvernamentale din euroregiunea DKMT. Serveşte la cunoaşterea reciprocă, la întărirea relaţiilor transfrontaliere, la întemeierea legăturilor interpersonale şi instituţionale”, spune Eniko Szasz, organizatorul evenimentului.

Evenimentul a ajuns la cea de-a XXI ediție și este organizat de Asociația Femeilor Maghiare din Timișoara.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au reţinut 35 de permise de conducere. Cele mai multe pentru viteză excesivă

Cetateanul22 mai 2017

Trei bărbaţi au cerut unei minore să facă sex cu unul dintre ei, ca să nu distribuie pe Facebook fotografii în care apărea dezbrăcată

Cetateanul22 mai 2017

Poliţiştii de la Rutieră au aplicat 1.000 de sancţiuni în patru zile. Cele mai multe pentru viteză

Cetateanul19 mai 2017

Săptămâna viitoare vor fi multe întreruperi de curent. Enel are programate lucrări în zona Lugoj-Făget-Buziaş

Cetateanul18 mai 2017
%d blogeri au apreciat: