Căpșunile se numără printre fructele care au cel mai redus număr de calorii și carbohidrați. Această proprietate, alături și de proprietățile sale nutriționale extraordinare, fac din acest fruct o opțiune deosebită pentru o gustare sau pentru un membru al micului dejun, mai ales atunci când le găsim și proaspete.
De ce este bine să consumăm căpșuni
1. Ajută imunitatea
Mare parte din mamifere au puterea de a produce vitamina C în mod natural. Organismul uman nu poate să facă acest lucu însă, motiv pentru care, unica modalitatea de a-și procura acest antioxidant esențial pentru imunitate este din surse alimentare. Căpșunile se numără printre cele mai bogate alimente în această vitamină. O singură cană de căpșuni asigură doza zilnică recomandată de vitamina C.
2. Ajută la păstrarea sănătății vizuale
Antioxidanții din căpșuni au efect protector împotriva cataractei și efectelor nocive ale radicalilor liberi aflați în razele UV. Cu toate că există studii care au demonstrat o oarecare corelare între dozele mărite de vitamina C și apariția cataractei la femeile de peste 65 de ani, experții de la Institutul Karolinska din Stockholm au arătat că acest risc este negativ în cazul vitaminei C provenite din fructe și legume, putând apărea numai în cazul exceselor de suplimente.
3. Scad riscul apariției cancerului
În afară de vitamina C, căpșunile conțin și alți antioxidanți (acidul ellagic, luteina, zeaxantina, beta-caroten, licopen, etc.)care neutralizează efectele radicalilor liberi și stopează creșterea și dezvoltarea celulelor canceroase.
4. Înlătură riscul apariției ridurilor
Din nou, vitamina C din căpșuni mai are un rol vital și anume, în creșterea producției de colagen. Fibrele de colagen din piele se deteriorează odată cu înaintarea învârstă, ducând astfel la apariția ridurilor. Din acest motiv, consumul alimentelor pline în vitamina C este foarte important pentru a ne păstra elasticitatea și radianța pielii. În plus, acidul ellagic scade riscul distrugerii de colagen, dar și răspunsul inflamator ce apare în urma expunerii razelor UV.
5. Ajută la păstrarea greutății corporale
O greutate păstrată în parametri recomandați este esențială în reducerea riscului de apariție a diabetului zaharat de tip 2 și de boli cardiovasculare. Doar 100 grame de căpșuni conțin circa 30 de calorii și 7 grame de carbohidrați, ceea ce înseamnă mai puțin decât o jumătate de felie de pâine.
Sursa – Glow Magazin.