De ce este important să bem apă

0

Organismul solicită apă pentru a funcționa normal și pentru a supraviețui. Din cantitatea totală de apă pe care o consumăm, în general 30% provine din alimente, iar 70% din băuturi, însă aceste procente pot varia destul de mult în funcție de dietă. Dr. Răzvan Costache, medic specialist în medicină internă dezvăluie care sunt cele mai importante motive pentru care trebuie să ne hidratăm:

O hidratare eficientă este vitală pentru sănătate deoarece fiecare celulă din organism solicită apă, hidratarea fiind esențială pentru funcțiile de bază ale organismului, cum ar fi reglarea temperaturii corpului, tensiunii arteriale, funcționarea optimă a celulei nervoase, efectuarea digestiei.

Hidratarea potrivită este foarte importantă pentru o bună funcționare a creierului. Atunci când ne hidratăm corespunzător, neuronii sunt alimentați cu nutrienți și sânge oxigenat, iar creierul poate funcționa în parametri obișnuiți.

Deshidratarea ușoară cu pierderea de până la 1-2% din greutatea corporală poate să afecteze puterea de concentrare. Pierderea de greutate corporală de mai bine de 2% din cauza deshidratării poate să afecteze abilitățile de prelucrare a informației și memoria de scurtă durată.

Fluidele sunt un aspect important pentru funcționarea corespunzătoare a inimii, iar păstrarea unui volum corect al fluidelor este vitală pentru reglarea tensiunii arteriale. Și în digestia alimentelor și absorbția nutrienților din tractul digestiv, hidratarea este importantă. O hidratare insuficientă poate să încetinească procesul digestiv și deshidratarea cronică poate duce la constipație.

Un aport corespunzător de lichide este important și pentru a asigura buna funcționare a rinichilor, facilitând eliminarea toxinelor și a substanțelor nutritive în exces prin urină. Rinichii unei persoane bine hidratate filtrează circa 180 de litri de apă în fiecare zi, iar cea mai mare parte este reasorbită pentru a se preveni pierderile în exces a lichidelor. Apa acționează ca un lubrifiant pentru mușchi și articulații, ajută la formarea lichidului articular și prezervă activitatea optimă a mușchilor.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și