Scuterele electrice au devenit mijloace de transport populare, iar multe persoane le consideră o alegere ecologică și economică pentru deplasările zilnice. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de activități precum livrările rapide, scuterele electrice nu reușesc să îndeplinească întotdeauna așteptările multor curieri. Preocupările legate de autonomie, putere și timpul de încărcare îi descurajează pe mulți curieri să opteze pentru scutere electrice, considerând că acestea le pot limita adesea eficiența și ritmul de lucru necesare în activitățile de curierat.
Autonomia scuterelor electrice este probabil unul dintre principalele motive pentru care mulți curieri evită să le folosească. În general, acestea sunt cunoscute ca având o autonomie considerabil mai mică decât cele pe benzină.
Să luăm exemplul unui curier care parcurge în medie 160 de km zilnic. Dacă acesta ar folosi un scuter electric cu o autonomie medie de 50 de km, atunci, ca să parcurgă cu acesta în medie 160 de km într-o zi, ar trebui să se oprească de mai multe ori pentru a încărca acumulatorul scuterului respectiv sau pentru a-l schimba cu un altul care are un grad de încărcare mai mare. În funcție de acumulator, dar și de alți factori, timpul necesar pentru o încărcare completă, de la gol la 100%, a acestuia poate fi foarte mare. Există baterii de scutere electrice a căror încărcare de la zero la 100% poate dura chiar și opt ore.
Pe de altă parte, dacă același curier ar folosi un scuter pe benzină, cu o autonomie medie de 250 de km, atunci, cu un singur plin, ar putea acoperi nu doar distanța necesară pentru o zi de lucru, ci ar mai avea suficient combustibil și pentru o bună parte din ziua următoare. În plus, umplerea rezervorului de combustibil al unui scuter pe benzină, de regulă, durează doar câteva minute.
Datorită acestor diferențe, mulți curieri care utilizează scutere pe benzină, consideră că acestea le oferă mai multă flexibilitate, deoarece nu trebuie să își facă griji cu privire la opriri frecvente sau perioade lungi pentru alimentare.
Cu toate acestea, apariția scuterelor electrice cu baterii interschimbabile și a stațiilor de schimb destinate respectivelor baterii încearcă să răspundă acestor neajunsuri. Imaginează-ți că ești curier, ai un scuter cu baterie interschimbabilă, iar autonomia acesteia este pe terminate și nu ai timpul necesar să te oprești câteva ore să o încarci, dar totuși ai nevoie să te deplasezi în continuare cu scuterul pe distanțe destul de mari. În cazul acesta, ți-ar putea fi de mare ajutor să ai in apropiere o stație de schimb baterii de același tip cu cea a scuterului tău, unde, într-un interval scurt de timp, îți poți schimba bateria aproape descărcată cu una cu un grad de încărcare mult mai mare sau chiar complet încărcată. Acest sistem rapid îți permite să continui să lucrezi fără întreruperi semnificative, economisind timp prețios și asigurându-ți eficiența în cursul zilei. Din păcate, acest tip de infrastructură nu este încă disponibil pe scară largă, iar stațiile de schimb baterii nu sunt prezente în toate zonele, ceea ce limitează accesibilitatea acestei opțiuni pentru toți curierii.
Deși, în multe cazuri, scuterele electrice pot fi o alegere sustenabilă și avantajoasă pentru naveta zilnică sau pentru utilizarea personală, scuterele pe benzină probabil vor mai rămâne cel puțin o perioadă, în preferințele multor curieri.