De ce oamenii percep diferit frigul. Ce spun specialiștii

0

Timp de câteva săptămâni pe an, atunci când primăvara îi ia locul iernii, începem să simțim anumite schimbări de temperatură datorită climei. De aceea, poți întâlni pe stradă oameni îmbrăcați în haine groase, iar în paralel cu aceștia, oameni în tricouri și sandale.

La fel se întâmplă și în birouri, unde termostatele (acolo unde este cazul) sunt stabilite la temperatura indicată de 23 de grade Celsius: Unii angajați nu au nici o problemă să stea în mânecă scurtă, alții au nevoie de un pulover. Totuși, de unii dintre noi simțim frigul mult mai intens față de alții? La această întrebare au ținut să ne lămurească specialiștii.

Primul aspect de luat în considerare este cel legat de bărbați, femei și metabolism. În ciuda miturilor, grăsimea dar și circulația sângelui nu au vreun rol referitor la frigul pe care îl resimțim. Într-adevăr, grăsimea reprezintă o barieră și frigul poate fi resimțit de receptorii din piele cu ceva timp mai târziu la acele persoane supraponderale comparativ cu cele mai slabe. Acest lucru este însă doar o chestiune de timp. Cât despre circulație, atunci când este mai ușoară, aceasta ne răcește extremitățile, nu întreg trupul.

De fapt, unul dintre motivele pentru care resimțim cu totul altfel aceeași temperatură, ține de natura fizică a oamenilor. Atunci când sunt sedentare, femeile au un metabolism mai lent comparativ cu bărbații, din cauza faptului că, corpurile acestora sunt mai mici și au un raport mai mare între grăsimi și mușchi. Cu alte cuvinte, la bărbați musculatura este mai pronunțată, iar mușchii produc și păstează mai lejer căldura.

Tot de aceea, bătrânii resimt mai tare și mai ușor frigul comparativ cu tinerii. Odată cu trecerea timpului, sistemul metabolic înlesnește, iar mușchii devin mai slabi, ceea ce înseamnă că oamenii resimt frigul mai ușor.

O problemă a culturii

În această direcție și obișnuința contează. De exemplu, atunci când copiii sunt crescuți în medii mai reci, vor ieși afară în tricou primăvara și se vor obișnui odată cu timpul. Din acest motiv, o mare parte dintre europenii care călătoresc în mijlocul verii în New York sau Dubai, de exemplu, tremură efectiv de frig prin anumite localuri, din cauza aerului condiționat care merge foarte mult. La fel putem spune și despre americanii care vizitează europa și se miră de cât de puțin aer condiționat este utilizat în restaurante, mall-uri, etc.

Modificările ce țin de cultură și adaptabilitate au efecte semnificative asupra abilității omului de a suporta temperaturi extreme. De exemplu, pe timpuri, iarna, când apa mării nu avea mai mult de 14 grade Celsius, femeile haenyeo se scufundau adesea timp de o oră, după care se încălzeau vreo trei ore lângă o sursă de căldură, apoi intrau iar în apă. Din anii 70 însă, aceste femei au început să poarte costume de scafandru, iar după 10 ani au descoperit că au început să nu mai tolereze atât de mult frigul.

Sursa – Glow Magazin.

Citește și