Decriminalizarea canabisului în Mexic, cu un pas mai aproape de a deveni lege

0

Două comitete speciale ale Camerei inferioare a Congresului din Mexic au aprobat luni târziu un proiect de lege pentru decriminalizarea marijuanei și l-au trimis în camera completă, aducându-l cu un pas mai aproape de crearea uneia dintre cele mai mari piețe din lume pentru droguri.

Proiectul de lege, susținut de administrația președintelui Andres Manuel Lopez Obrador, ar marca o schimbare majoră într-o țară învechită de ani de zile de violența dintre cartelurile de droguri feudante.

Comitetele de sănătate și justiție au aprobat proiectul de lege, care a trecut cu ușurință în Senat, într-un vot în noiembrie și ar crea o nouă piață legală imensă pentru marijuana pe care companiile sunt dornice să o valorifice.
Științele vieții columbian-canadiene Khiron, Canopy Growth din Canada și olandezul verde organic, precum și Marijuana medicală din California sunt printre alte firme care privesc Mexicul.

Camera completă a Camerei inferioare este programată să discute proiectul de lege marți, au declarat pentru Reuters două surse ale Congresului.

Proiectul de lege va crea Institutul mexican pentru reglementarea și controlul canabisului, care va elibera cinci tipuri de licențe pentru cultivarea, transformarea, vânzarea, cercetarea și exportul sau importul marijuanei.
Doar persoanele cu vârsta de 18 ani și peste și cu permis, pot crește, transporta sau consuma marijuana și derivatele sale, potrivit proiectului de lege, pe care l-a propus partidul MORENA al conducerii lui Lopez Obrador. MORENA are majoritate în ambele camere ale Congresului.

Lopez Obrador a susținut că dezincriminarea canabisului și a altor substanțe narcotice ar putea ajuta la combaterea puternicelor carteluri ale drogurilor din Mexic.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și