Delgaz Grid: anul trecut s-au înregistrat 24 de decese prin asfixiere.

0

Compania de distribuţie din cadrul Grupului german E.ON, Delgaz Grid, care operează în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României a anunţat, vineri, că de la începutul acestui an două persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte şase au fost afectate grav în urma intoxicaţiei cu monoxid de carbon, iar anul trecut s-au înregistrat 24 de decese prin asfixiere.

„Debut nefast al anului: Două persoane au murit şi alte şase au fost grav afectate în urma intoxicaţiilor cu CO. Tragediile s-au produs din cauza coşurilor de fum înfundate, a defecţiunilor de la sobe sau a unor neetanşeităţi la centralele termice care funcţionează cu gaz. Numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa asfixiate cu monoxid de carbon s-a dublat anul trecut, fiind înregistrate 24 de decese faţă de 12 în 2018 (…) În decursul anului trecut, în cele 20 de judeţe din jumătatea de Nord a ţării în care compania noastră activează, s-au produs 26 de intoxicaţii cu monoxid de carbon, cu 3 mai puţine decât în anul 2018. Însă, din păcate, în 2019 numărul persoanelor care au murit prin asfixiere a crescut faţă de anul precedent. Dacă în 2018 au fost înregistrate 12 decese din cauza intoxicaţiei cu monoxid de carbon, anul trecut au fost raportate 24 de decese. Totodată, alte zeci de persoane au avut de suferit, fiind înregistrate 24 de cazuri în 2019 faţă de 43 în 2018”, a precizat Delgaz Grid, într-un comunicat de presă.

Compania a dat exemplul unui tânăr, de 36 de ani, care a murit asfixiat în casă, într-o localitate din judeţul Caraş-Severin, după ce s-a întors în ţară pentru a-şi îngropa fratele.

„Tânărul de 36 de ani venise în ţară pentru a-şi îngropa fratele. Ajuns acasă după înmormântare, epuizat, s-a culcat chiar în camera acestuia. Nu avea de unde să ştie că soba de teracotă din încăpere avea fisuri mari. Asta avea să îi fie fatal. Monoxidul de carbon rezultat în urma arderii gazului s-a acumulat în încăpere. A murit în somn, asfixiat. Se întâmpla în urmă cu câteva zile într-o localitate din judeţul Caraş-Severin. Este unul din cazurile tragice de intoxicaţii cu monoxid de carbon înregistrate în primele două săptămâni ale acestui an în judeţele Sibiu, Mureş, Maramureş şi Caraş-Severin. În urma evenimentelor, două persoane şi-au pierdut viaţa şi alte şase au fost grav afectate”, a arătat Delgaz Grid.

Potrivit companiei, în aceste cazuri, acumularea în încăperi a monoxidului de carbon s-a produs din cauza defecţiunilor la sobe, a unor racorduri neetanşe de evacuare a gazelor arse la centrala termică sau urmare a unor coşuri de fum înfundate.

„Este foarte trist că astfel de drame continuă să se întâmple, deşi pot fi uşor prevenite. Ţine de fiecare dintre noi să ne verificăm sobele, centralele sau coşurile de fum, cu ajutorul specialiştilor, cu precădere înainte de începerea sezonului rece”, spune Radu Petre, directorul general adjunct al Delgaz Grid.

Compania a precizat că monoxidul de carbon nu are culoare şi miros, ceea ce îl face foarte greu de depistat, însă există câteva simptome care trebuie să ne pună în alertă, atunci când acesta s-a acumulat în încăpere, devenind periculos pentru sănătate.

Simptomele intoxicaţiei depind de concentraţia monoxidului de carbon şi de durata expunerii şi se manifestă prin greaţă, ameţeli şi dureri de cap şi că de aceea, trebuie să scoatem victimele la aer curat, să aerisim încăperile şi să contactăm serviciul medical de urgenţă.

„Prevenirea intoxicaţiilor cu monoxid de carbon porneşte de la verificarea periodică a sistemelor de evacuare a gazelor arse. În blocuri de locuinţe trebuie să ne asigurăm că apartamentele au în bucătării, unde sunt instalate maşini de gătit tip aragaz, orificiile de evacuare a gazelor arse spre exterior şi să verificăm dacă canalul de evacuare a gazelor arse nu este obturat, iar în cazul în care observăm probleme, să le remediem cu specialişti autorizaţi. La case trebuie să verificăm coşurile de fum şi hornurile. Acestea trebuie curăţate de cel cel puţin două ori pe an, recomandat o dată înainte de începerea sezonului rece, numai de către persoane autorizate. Totodată, trebuie să verificăm şi îmbinările între sursele de încălzire şi coşurile de evacuare, deseori fiind necesară refacerea acestor îmbinări dacă sunt afumate. Nu mai puţin importante sunt garniturile de etanşare de la focare, care trebuie schimbate periodic, deoarece trebuie să reziste la temperaturi ridicate. Nu trebuie să uităm de aragazuri, care trebuie supravegheate în timp ce preparăm hrana, existând riscul ca acestea să se stingă provocând în acest fel acumulări de gaze. De asemenea, aragazurile nu trebuie utilizate pentru încălzirea locuinţei. Să nu lăsăm copiii nesupravegheaţi în încăperi în care sunt mijloace de încălzire în funcţiune”, se mai arată în comunicat.

Recomandarea specialiştilor este montarea în locuinţe a detectoarelor de monoxid de carbon, care emit semnale sonore şi avertizează cu privire la eventuale riscuri legate de intoxicaţiile cu monoxid de carbon.

Delgaz Grid are sediul la Târgu Mureş, operează o reţea de gaze naturale de circa 22.650 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistriţa Năsăud, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Timiş, Arad, Bihor, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Harghita, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău) şi o reţea de electricitate de peste 81.500 km în şase judeţe din Moldova – Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui.

De la intrarea pe piaţa locală, în anul 2005, E.ON a investit circa 1,6 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2 miliarde de euro.

Sursa: Financiarul.ro.

Citește și