Depresia la copii – simptome și tratament

0

 Depresia este o tulburare psihica foarte frecventă iar la nivel mondial, specialiștii estimează că 6.0% dintre adulți suferă de depresie. Fiind una din principalele cauze de dizabilitate la nivel mondial, depresia contribuie în mod semnificativ la povara globală a tuturor bolilor deoarece, depresia slăbește întreg organismul și astfel el rămâne fără prea multă apărare în fața oricărui virus, bacterii sau boli.

In general, fiind mai emotive și mai sensibile, mai multe femei decât bărbați sunt afectate de depresie. Depresia este o condiție de sănătate foarte serioasă pentru că, pe lângă că slăbește organismul consistent, ea poate duce chiar la sinucidere (peste 700,000 de persoane mor în fiecare zi datorită depresiei)  dar, există tratamente eficiente pentru toate cele trei feluri de depresie, severă, moderată sau ușoară. Dacă ne raportăm doar la tineri, sinuciderea în rândul copiilor și a tinerilor este un lucru deosebit de îngrijorător pentru că este practic a 4-a cauză principală de deces la persoanele cu vârsta cuprinsă între 15 și 29 de ani.

Chiar dacă există multe tratamente pentru tulburările psihice,  foarte cunoscute și foarte eficiente, în țările cu venituri mici și mijlocii, mai mult de 70% – 75% din persoane care suferă de depresie nu primesc absolut nici un tratament. Motivul? Lipsa de resurse, lipsa de specialiști medicali, stigmatizarea socială asociată bolilor mintale, etc.

În ceea ce privește simptomele depresiei în general, persoana are o dispoziție depresivă și anume se simte tristă, iritabilă, dezamăgită, fără vlagă, sau pur și simplu pierde plăcerea sau interesul pentru activități, plăcerea de a trăii ”viața” aproape în fiecare zi, timp de cel puțin două săptămâni.

Printre simptomele depresiei mai putem regăsi și unele simptome cognitive sau care țin de simțiri, cum ar fi concentrarea slabă sau lipsa totală de concentrare, sentimente de vinovăție excesivă sau o încredere și respectiv o valoare de sine scăzută, dezamăgire și lipsa oricărui optimism cu privire la viitor, gânduri și idei de moarte sau sinucidere, somn distorsionat dus la extreme, lipsa apetitului și implicit modificări de greutate, senzație deosebită de oboseală, lipsa de energie, etc.

Din păcate, depresia nu afectează doar adulții ci și copiii sau adolescenții. Este foarte important să luați măsuri în cazul în care observați că apar semne ale depresiei, tocmai ca ei să primească ajutor din timp căci cu cât este întârziat tratamentul, cu atât perturbă mai mult viața copilului transformându-se astfel într-o problemă pe termen lung.

Simptomele depresiei la copii sunt:

 • Probleme cu somnul, fie nu pot sa doarmă fie dorm prea mult.
 • Nu se pot concentra
 • Nu sunt sociabili, sunt închiși în ei însuși
 • Interacționează foarte cu familia și cu prietenii
 • Lipsa apetitului
 • Nu au încredere în ei însuși
 • Sunt mereu indeciși
 • Nu se pot relaxa
 • Au gânduri de sinucidere sau de auto-agresiune
 • Cei care au probleme și cu anxietatea pot avea si unele simptome fizice cum sunt durerile de stomac sau de cap
 • Comportamentul problematic
 • Abuzurile de droguri sau de băuturi alcoolice

Principalele cauze ale depresiei în rândul copiilor sunt:

 • Problemele sau dificultățile familiale
 • Abuzurile fizice, sexuale sau emoționale
 • Antecedente familiale de depresie sau alte boli mintale
 • Un șoc sau un eveniment dificil

Pe lângă că este necesar să căutați ajutor de specialitate atunci când copilul dumneavoastră dă semne de depresie, trebuie să contribuiți la vindecarea lui prin diete sănătoase și mai ales prin activități fizice care se pot face în familie, cum ar fi mersul cu bicicleta.

Mersul pe bicicletă te scoate în natură, iar acest lucru are beneficii dovedite pentru sănătatea mintală, chiar dacă faci doar o mică plimbare”, spune antrenorul Will Newton. Așadar, fă-i cadou una din aceste biciclete pentru copii căci astfel, nu promovezi doar activitatea fizică care este atât de benefică asupra organismului, ci și socializarea, implicarea și interacțiunea familiala.

 

Citește și