Autoliv Lugoj

Politică

Deputații Covaci și Stragea au primit o bilă albă după ce au refuzat să voteze la comandă politică

Deputații Covaci și Stragea au primit o bilă albă după ce au refuzat să voteze la comandă politică

Business Strategist

Camera Deputaților s-a confruntat cu o situație incredibilă după ce un proiect inițiat de PSD a fost respins tot de PSD.

Din cauza unei legi neclare care prevede că asociațiile de locatari pot încheia contracte individuale de muncă, mai multe asociații de locatari din Timișoara au fost amendate de ITM pentru că aveau încheiate cu femeile de serviciu sau cu administratoririi de bloc convenții civile în loc de contracte de muncă. Pentru a evita astfel de situațiii, în condițiile în care încheierea unui contract de muncă necesită multă birocrație și costuri mai ridicate, Federația Asociațiilor de Locatari din Timișoara (FALT) a propus modificarea legii astfel încât asociațiile să poată încheia convenții civile fără riscul de a fi amendate de ITM. Astfel, la propunerea FALT, mai mulți parlamentari PSD de Timiș, printre care Sorin Stragea, Dorel Covaci, au inițiat un proiect de modificare a legii.

Și-au respins propria lege

În momentul în care proiectul a ajuns pe ordinea de zi a Plenului Camerei Deputaților, reprezentanți ai tuturor partidelor politice au declarat că susțin proiectul și au solicitat un vot pozitiv. Cel care a luat cuvântul din partea PSD a fost chiar deputatul lugojean Sorin Stragea, care a vorbit despre cât de benefic și necesar este proiectul de lege. „Bomba” a venit în momentul votului, când proiectul a fost respins la o diferență de 19 voturi. Printre cei care au votat împotrivă au fost chiar doi dintre inițiatorii proiectului, deputații Gheorghe Ciobanu și Cătălin Tiuch.

Dintre parlamentarii de Timiș care au inițiat proiectul de lege, doar trei au votat pentru aprobarea legii, în ciuda deciziei luate pe linie de partid. Cei trei au fost Sorin Stragea, Dorel Covaci și Ion Răducanu. Pentru gestul lor, cei trei au fost felicitați de președintele FALT pentru că „au avut demnitatea de a-și susține în continuare inițiativa”.
Contactat pentru a spune cum e posibil să respingă o lege pe care a inițiat-o, deputatul Cătălin Tiuch a recunoscut că a greșit.

„E o lege cu care am fost de acord. Nu știu ce s-a întâmplat exact în plen. Eu nu am fost atent. Nu știu de ce s-a întors grupul (n.r. grupul PSD din Camera Deputaților). S-a votat într-un calup de legi ce erau pentru respingere. Eu știu că am greșit”, a spus Tiuch.

Deputatul Dorel Covaci a încercat să își scuze colegii și a dat asigurări că greșeala va fi reparată.

„Cred că nu a fost atât o rea-voință, cât o neatenție. Acest proiect era un proiect bun, nu era un proiect care viza fonduri bănești. Am rămas surprins vâzând rezultatul votului. Mai avem un proiect cu același obiect în această sesiune, o să revenim. Proiectul acesta care a căzut a avut o dezbatere destul de bună a fost susținut și de domnul Stragea. Noi sperăm să putem reveni și să îndreptăm această situație”, a spus Dorel Covaci, care declară că nu se simte trădat de colegii de partid.
Cum se fac de fapt legile în Parlament

Unul dintre inițiatorii proiectului privind asociațiile de locatari este deputatul timișorean UNPR, Ion Răducanu, membru al grupului PSD din Camera Deputaților. Răducanu s-a declarat extrem de revoltat pe situație și a dezvăluit cum se votează de fapt legile în Camera Deputaților.

„Eu o să fac o mare gălăgie în grupul PSD pentru că legea a intrat cu două avize de la Comisia Juridică. Nu s-a discutat niciodată că PSD-ul nu a fost de acord. Habar nu au despre ce se votează în Parlament. Este ceva de domeniul incredibilului. Eu sunt extrem de revoltat. În Parlament suntem 60 care venim la muncă. Atunci când vine votul final apar 300. Ăștia (n.r. cei care au votat împotrivă) s-au uitat și au văzut indicația dată de liderul de grup și au votat împotrivă. Eu o să cer explicații”, a declarat deputatul Ion Răducanu.

Nici Răducanu și nici președintele Federației Asociațiilor de Locatari nu își explică raționamentul care a stat la baza respingerii legii, cu atât mai mult cu cât modificarea nu afecta în niciun fel bugetul de stat. Singura explicație găsită de președintele Federației Asociațiilor de Locatari este aceea că prin încheierea unor contracte de muncă Guvernul bifează câteva zeci de mii de locuri de muncă „create”.

„În România sunt 80.000 de asociații de locatari. Dacă fiecare își angajează cu contract individual de muncă o femeie de serviciu și un administrator sunt 160.000 de locuri de muncă, dar sunt locuri de muncă create artificial”, a subliniat președintele FALT, Petru Olariu.

Vezi comentarii (1)

1 Comment

 1. victor L

  5 iunie 2015 at 9:52

  Imi pare rau, dle Daniel Dancea,
  dar articolul dvoastra e atit de incilcit, incit cititorul ramine mai zapacit decit parlamentarii care nu stiu ce au votat.
  Nici nu e de mirare cu „saracii” pesedei condusi de plagiator: el, ca sef al guvernului, initiaza o lege si o trimite in Parlament. Acolo, ca deputat, voteaza impotriva.
  Pas de mai intelege ceva 😛

Lasă un răspuns

Mai multe în Politică

Plângere împotriva Primăriei Lugoj! Este reclamată finanţarea balurilor PSD cu bani de la bugetul local

Daniel Groza3 martie 2017

Casa de Cultură a Municipiului Lugoj finanţează balurile PSD-ului

Daniel Groza21 februarie 2017

Consilier lugojean, la un pas să-şi piardă mandatul. Partidul îi retrage sprijinul politic

Daniel Groza8 februarie 2017

Consilierul local „amenințat cu moartea” de colegii de partid și-a retras plângerea

Daniel Groza7 februarie 2017

Bătaie mare pentru cele două mandate de consilier ale PMP. Partidul îi susţine în continuare pe Maşniţa şi Cornean

Daniel Groza1 februarie 2017

Cornel Lera nu vrea consilier judeţean: “Lăsăm tinerii să se implice”

Daniel Groza10 ianuarie 2017

Lugojul rămâne fără parlamentar. Călin Dobra își dă demisia și se întoarce în Consiliul Județean Timiș

Daniel Groza3 ianuarie 2017

Liberalii îi dau peste nas lui Ambruş! Replică din partea unuia dintre cei mai vechi membri

Daniel Groza22 decembrie 2016

Ambruș vrea să pună din nou mâna pe PNL. Vezi scenariul țesut de fostul președinte

Daniel Groza21 decembrie 2016

PNL Lugoj, număr de voturi record la alegerile generale. Ce spune Robu despre demisia lui Buciu

Daniel Groza14 decembrie 2016

Călin Dobra promite că nu va dezamăgi! Claudiu Buciu și-a anunțat demisia din fruntea PNL Lugoj

Daniel Groza12 decembrie 2016

Claudiu Buciu, candidatul PNL Lugoj la Senat este susţinut de un primar ALDE

Cetateanul9 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: