Actualitate

Deputaţii Dorel Covaci şi Sorin Stragea, iniţiatorii unui proiect de lege foarte controversat

Deputaţii Dorel Covaci şi Sorin Stragea, iniţiatorii unui proiect de lege foarte controversat

Autoliv

Un proiect de lege iniţiat de parlamentari din mai multe partide politice prevede modificarea legii privind statutul aleşilor locali astfel încât primarii, consilierii locali, preşedinţii de consilii judeţene şi consilierii judeţeni să îşi piardă mandatele doar dacă sunt condamnaţi la închisoare cu executare, în momentul de faţă actul normativ prevăzând că aleşii „zboară” din funcţie şi în cazul unor condamnări cu suspendare. Printre iniţiatorii proiectului de lege se află şi deputaţii Dorel Covaci şi Sorin Stragea.

Proiectul de lege prevede ca formularea „condamnarea, prin hotărâre judecatorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate” să fie înlocuită cu „condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate cu executare”. Cu alte cuvinte, proiectul de lege prevede ca aleşii locali să poată rămâne în funcţii în cazul unor condamnări cu suspendare, fiind nevoiţi să „zboare” doar în cazul unor condamnări cu executare.

Unul dintre iniţiatorii proiectului, deputatul PSD Ciprian Nica, a explicat pentru realitatea.net şi spiritul acestei modificări a legii.

„O condamnare cu suspendare presupune că cel care a săvârşit fapta poate fi recuperat. Dacă infracţiunea este gravă, era condamnat cu executare, că doar judecătorii sunt conştienţi de modul în care dau sentinţe. Nu este violator, nu este vreun infractor periculos. Închisoarea cu suspendarea înseamnă că acel ales local are anumite abilităţi. Noi trebuie să avem grijă şi de factorul uman, iar comunitatea locală care l-a votat este cea care decide dacă îi mai dă o a doua şansă, după ce îşi termină mandatul”, a explicat Nica.

Vezi comentarii (4)

4 Comments

 1. victor L

  19 august 2015 at 16:48

  – „Închisoarea cu suspendarea înseamnă că acel ales local are anumite abilităţi.”
  Ca doar nu a fost condamnat, chiar cu suspendare, pentru ca e o leguma, ci tocmai din cauza „abilitatilor”.
  – „Nu este violator, nu este vreun infractor periculos.”
  Poate ca nu, dar condamnarea cu suspendare s-a dat pentru ca a gresit si a incalcat legea. Condamnarea cu suspendare inseamna ca i se mai da o sansa lupului, dar nu pe post de paznic la oi 😛
  Ordinarii isi apara colegii!

 2. ioan

  19 august 2015 at 19:34

  Ce sa le ceri ,2 slugarnici care ar face orice pentru ca partidul sa-i treaca pe liste dar tot noi le-am dat votul

 3. D

  21 august 2015 at 22:12

  Halal grijă pentru factorul uman!!!
  Da, îi dai o șansă oricui calcă strâmb… dar NU în vârful comunității!!!

 4. Rav

  22 august 2015 at 1:15

  Au scapat altii pentru mita si coruptie pe suspendare… Sa am un primar sau consilieri condamnati pentru frauda, trafic de influente sau alte „afaceri suspecte” si care ramane in functie si „manuie” banii publici in continuare este la fel de grav ca si un violator care ramanein functia de administrator la un camin de fete… Condamnare este conamnare egal ca e recuperabil sau nu… Astia chiar nu inteleg ca este vorba de niste functii oficiale cu influenta si un anumit nivel de prestigiu care in multe cazuri presupun sinceritate, onoare, conduita exemlara si care prin natura lor se reflecta asupra orasului si structura administrativa din care fac parte? cata incredere se asteapta sa mai aiba omul de rand in guvern si ideea de STAT ca si institutie cand cei alesi in scopul de a reprezenta omul de rand continua sa isi reprezinte propriile interese chiar si dupa ce au fost prinsi si trasi la raspundere pentru acest lucru…
  In opinia mea personala aceasta lege ar trebui modificata dar adaugata masuri mult mai agresive pe langa cele existente, cum ar fi dublarea sentintei emise pe motivul ca persoana ocupa o functie publica administrativa si prin fapta comisa a adus un prejudiciu atat intitutiei in care funtiona cat si poporului ca si intreg, negarea dreptului la suspendare, retragerea dreptului de a candida la o functie publica administrativa pentru restul vietii si confiscarea si nationalizarea tuturor propietatilor si fondurilor detinute de persoana in cauza.

Lasă un răspuns

Mai multe în Actualitate

Lugojean, evadat din Spania, prins la Timişoara! Individul, extrem de periculos, avea de executat 15 ani de închisoare

Daniel Groza26 mai 2017

Invitaţie la plimbare pe bicicletă, pe un traseu de 30 de kilometri în zona Lugojului

Cetateanul26 mai 2017

Puteţi să ajutaţi spitalul lugojean dacă mergeţi la un spectacol folcloric

Daniel Groza26 mai 2017

Tânărul bătut de ţigani: “Au sunat-o pe mătuşa mea, să-mi retrag plângerea, că ne omoară”

Cetateanul26 mai 2017

Un nou conflict provocat de romi. Au snopit în bătaie un tânăr care se plimba pe stradă cu prietena sa

Cetateanul25 mai 2017

FOTO – Un primar de lângă Lugoj s-a pozat dezbrăcat, iar fotografiile au ajuns pe facebook:”Mi-au fost furate din telefon”

Cetateanul24 mai 2017

S-a urcat la volan fără permis de conducere. Acum are dosar penal

Cetateanul24 mai 2017

Lucrările la Colonada de la Buziaş se apropie de final. Aleea pe care s-a plimbat împărăteasa Sisi îşi recapătă strălucirea

Cetateanul24 mai 2017

Unde găseşti un loc de muncă în zona Lugojului. Care sunt firmele care fac angajări în această săptămână

Cetateanul23 mai 2017

VIDEO – Accident grav pe Autostrada Timişoara – Lugoj. Şapte persoane, printre care şi un copil printre pasagerii microbuzului implicat în coliziune

Cetateanul23 mai 2017

Încă un avion a „aterizat” în parcul de la Buziaş. A costat 3.000 de euro

Cetateanul23 mai 2017

Meridian 22 opreşte apa în tot Lugojul, pentru a trece pe noua reţea

Cetateanul22 mai 2017
%d blogeri au apreciat: