Social

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Cetateanul Lugoj

Născut într-o familie dezorganizată, în care abuzul era la ordinea zilei, Rendo Boț a ajuns la vârsta de trei ani într-un centru de plasament din Lugoj. Acum, la 31 de ani, Rendo a terminat o facultate, două mastere și este student la a doua facultate. În plus, este membru într-un ONG care luptă pentru drepturile copiilor instituționalizați.

Pe Rendo l-am întâlnit la o conferință organizată de Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe tema adopției internaționale. Astfel de evenimente, cu participare internațională, sunt o obișnuință pentru tânărul care spune că este „un veteran al sistemului”, referindu-se la faptul că a prins și perioada dură din orfelinatele românești ale anilor 90. Mărturisește că a ajuns la orfelinatul din Lugoj la vârsta de trei ani după ce a fost scos din familia în care abuzul era o regulă. Până la 14 ani, Rendo a avut o viață tumultosă, rămânând inclusiv repetent.

Pentru ce este acum, tânărul se mândrește că provine dintr-o casă de copii. „Sunt unii din veteranii sistemului și nu este o rușine, ci este un motiv de laudă. Faptul că nu am avut posibilitatea de a avea o familie, nu cred că reprezintă un handicap față de ceilalți. Bineînțeles că există minusuri în zona emoțională pentru că a nu avea o familiei în perioada copilăriei timpurii este un minus care te urmărește pe întreaga viață, dar pe parcursul dezvoltării, dacă există persoane de referință la care copilul se poate raporta, lucrurile se pot îmbunătăți, ceea ce eu am avut”, a declarat Rendo Boț.

Ascensiunea a început la 14 ani

Rămas repetent, Rendo a schimbat școala, iar de aici evoluția sa a luat o altă turnură. „Am fost repetent pe motiv de indisciplină, dar asta nu a fost văzut ca un element discriminatoriu. Din contră, am avut oameni care m-au sprijinit și au fost lângă mine. Am schimbat școala, am învățat engleză. Asistenta socială de la acea vreme avea legături foarte strânse cu Consiliul Europei. Participa la tot felul de conferințe și avea nevoie de tineri din sistem care să vorbească despre experiența lor de viață și fiind printre singurii din centru care vorba engleză, am fost selectat. Șapte ani de zile am umblat prin Europa, am cunoscut oameni. M-am dezvoltat”, a mai declarat tânărul care a făcut o facultate în Administrație Publică, un master în Dezvoltare Regională și Fonduri Structurale și un master în Management în Asistență Socială. Acum, Rendo este student în anul doi la Asistență Socială și are planuri mari.

Cu ajutorul unui ONG din care face parte vrea să schimbe legea pentru ca tinerii instituționalizați să primească din start o locuință socială. „Sunt membru în Consiliul Tinerilor Instituționalizați, înființată de tineri din sistem. Rolul ONG-ului este de a trage un semnal de alarmă vizavi de situația tinerilor din sistem și a celor care au părăsit sistemul. Încercăm să identificăm acele cazuri de rele tratamente aplicate copiilor pentru că încă sunt. Foarte mulți tineri și copii reclamă situații de abuz. Este nevoie de o organiație care să vină și să tragă aceste semnale de alarmă, să modifice legislația pentru că ne propunem să modificăm legislația pentru ca tinerii care ies din sistem să primească o locuință socială fără a mai fi puși pe listele de așteptare. Noi nu avem de unde să cumpărăm și trebuie să primim o locuință”, a mai declarat Rendo.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Aici sunt pierderile Meridianului, suportate din banii lugojenilor. „Nu este o avarie majoră, e o gaură cât un stilou”.

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Dezbaterea publică nu a schimbat nimic! Preţul apei şi canalizării va creşte la Lugoj

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Iarna e ca vara! Lugojenii se plâng că nu au apă la etajele superioare. Explicaţiile Meridianului!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Ambulanţa Lugoj, două ture pe noapte pentru a-i ajuta pe oamenii străzii rămaşi în ger

Gabriel Iosa11 ianuarie 2017

FOTO! Apa de la robinetele din Lugoj, murdară şi de nebăut, deşi primăria o recomandă ca bună de consum

Gabriel Iosa10 ianuarie 2017

Bilanţ la CPU Lugoj! Câţi pacienţi au decedat la Urgenţe, la spitalul lugojean

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Lugojenii participă la slujba de Bobotează! Sute de litri de agheasmă, pregătite pentru credincioşi

Gabriel Iosa6 ianuarie 2017

Se distribuie invitațiile la Revelionul Seniorilor

Daniel Groza4 ianuarie 2017

O fetiţă din Timiş a murit din cauza rujeolei. Ministerul Sănătăţii cere părinţilor să imunizeze copiii

Daniel Groza29 decembrie 2016

Ambulanţele au circulat non-stop de Crăciun la Lugoj! Record de apeluri la 112 în seara de Ajun

Gabriel Iosa27 decembrie 2016

PAMFLET – Scrisoare către Moş Crăciun

Cetateanul24 decembrie 2016

Un băiețel de cinci ani, din Nădrag, are nevoie de ajutor. E bolnav de leucemie, iar familia lui nu are banii necesari tratamentului

Daniel Groza20 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: