Social

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Autoliv

Născut într-o familie dezorganizată, în care abuzul era la ordinea zilei, Rendo Boț a ajuns la vârsta de trei ani într-un centru de plasament din Lugoj. Acum, la 31 de ani, Rendo a terminat o facultate, două mastere și este student la a doua facultate. În plus, este membru într-un ONG care luptă pentru drepturile copiilor instituționalizați.

Pe Rendo l-am întâlnit la o conferință organizată de Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe tema adopției internaționale. Astfel de evenimente, cu participare internațională, sunt o obișnuință pentru tânărul care spune că este „un veteran al sistemului”, referindu-se la faptul că a prins și perioada dură din orfelinatele românești ale anilor 90. Mărturisește că a ajuns la orfelinatul din Lugoj la vârsta de trei ani după ce a fost scos din familia în care abuzul era o regulă. Până la 14 ani, Rendo a avut o viață tumultosă, rămânând inclusiv repetent.

Pentru ce este acum, tânărul se mândrește că provine dintr-o casă de copii. „Sunt unii din veteranii sistemului și nu este o rușine, ci este un motiv de laudă. Faptul că nu am avut posibilitatea de a avea o familie, nu cred că reprezintă un handicap față de ceilalți. Bineînțeles că există minusuri în zona emoțională pentru că a nu avea o familiei în perioada copilăriei timpurii este un minus care te urmărește pe întreaga viață, dar pe parcursul dezvoltării, dacă există persoane de referință la care copilul se poate raporta, lucrurile se pot îmbunătăți, ceea ce eu am avut”, a declarat Rendo Boț.

Ascensiunea a început la 14 ani

Rămas repetent, Rendo a schimbat școala, iar de aici evoluția sa a luat o altă turnură. „Am fost repetent pe motiv de indisciplină, dar asta nu a fost văzut ca un element discriminatoriu. Din contră, am avut oameni care m-au sprijinit și au fost lângă mine. Am schimbat școala, am învățat engleză. Asistenta socială de la acea vreme avea legături foarte strânse cu Consiliul Europei. Participa la tot felul de conferințe și avea nevoie de tineri din sistem care să vorbească despre experiența lor de viață și fiind printre singurii din centru care vorba engleză, am fost selectat. Șapte ani de zile am umblat prin Europa, am cunoscut oameni. M-am dezvoltat”, a mai declarat tânărul care a făcut o facultate în Administrație Publică, un master în Dezvoltare Regională și Fonduri Structurale și un master în Management în Asistență Socială. Acum, Rendo este student în anul doi la Asistență Socială și are planuri mari.

Cu ajutorul unui ONG din care face parte vrea să schimbe legea pentru ca tinerii instituționalizați să primească din start o locuință socială. „Sunt membru în Consiliul Tinerilor Instituționalizați, înființată de tineri din sistem. Rolul ONG-ului este de a trage un semnal de alarmă vizavi de situația tinerilor din sistem și a celor care au părăsit sistemul. Încercăm să identificăm acele cazuri de rele tratamente aplicate copiilor pentru că încă sunt. Foarte mulți tineri și copii reclamă situații de abuz. Este nevoie de o organiație care să vină și să tragă aceste semnale de alarmă, să modifice legislația pentru că ne propunem să modificăm legislația pentru ca tinerii care ies din sistem să primească o locuință socială fără a mai fi puși pe listele de așteptare. Noi nu avem de unde să cumpărăm și trebuie să primim o locuință”, a mai declarat Rendo.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Social

Mai multe în Social

Cros caritabil pentru Spitalul din Lugoj. Tinerii de la Interact se implică în strângerea de fonduri

Cetateanul26 mai 2017

Întreruperi multe de curent săptămâna viitoare. În Timişoara, Lugoj şi alte localităţi din Timiş

Cetateanul26 mai 2017

„Poţi. Vrei. Dar faci?”, mesajul din acest an al Săptămânii Naţionale a Voluntariatului

Cetateanul26 mai 2017

O făgeţeancă este noul director executiv al DSP Timiş

Cetateanul24 mai 2017

Se strâng bani în bisericile din Timiş pentru premierea elevilor olimpici

Cetateanul23 mai 2017

Cum a ajuns Banatul “fruncea” în numărul de decese provocate de rujeolă

Daniel Dancea23 mai 2017

Un profesor din Banat predă istoria regiunii pe internet. A reuşit să adune într-un blog trecutul întregii zone

Cetateanul22 mai 2017

Un cetăţean care merita titlul de “Cetăţean de Onoare” a primit doar ”Cheia Oraşului”, pentru că politicienii lugojeni au orgolii

Cetateanul19 mai 2017

Pâinea de casă, celebră în două judeţe. E făcută doar din făină, apă şi drojdie, „fără alte prafuri”

Cetateanul19 mai 2017

Mii de vietăţi vor fi ucise şi în acest an din plăcere. Vezi ce animale vor fi vânate în Timiş

Cetateanul18 mai 2017

“Agentul mi-a zis: hai, marş de aici”. Supărat că a fost jignit, un şofer a pornit în urmărirea Poliţiei, pe autostradă: „Au fugit ca şobolanii”

Daniel Dancea17 mai 2017

Operaţiune în forţă a Poliţiei. În trei zile, 600 poliţişti au descoperit 55 de infracţiuni şi au aplicat amenzi de 350.000 de lei

Cetateanul15 mai 2017
%d blogeri au apreciat: