Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Social

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Destinul uimitor al unui tânăr crescut într-un orfelinat din Lugoj. Cunoașterea limbii engleze i-a schimbat viața

Cetateanul Lugoj

Cetateanul Lugoj

Născut într-o familie dezorganizată, în care abuzul era la ordinea zilei, Rendo Boț a ajuns la vârsta de trei ani într-un centru de plasament din Lugoj. Acum, la 31 de ani, Rendo a terminat o facultate, două mastere și este student la a doua facultate. În plus, este membru într-un ONG care luptă pentru drepturile copiilor instituționalizați.

Pe Rendo l-am întâlnit la o conferință organizată de Departamentul de Asistență Socială din cadrul Universității de Vest din Timișoara, pe tema adopției internaționale. Astfel de evenimente, cu participare internațională, sunt o obișnuință pentru tânărul care spune că este „un veteran al sistemului”, referindu-se la faptul că a prins și perioada dură din orfelinatele românești ale anilor 90. Mărturisește că a ajuns la orfelinatul din Lugoj la vârsta de trei ani după ce a fost scos din familia în care abuzul era o regulă. Până la 14 ani, Rendo a avut o viață tumultosă, rămânând inclusiv repetent.

Pentru ce este acum, tânărul se mândrește că provine dintr-o casă de copii. „Sunt unii din veteranii sistemului și nu este o rușine, ci este un motiv de laudă. Faptul că nu am avut posibilitatea de a avea o familie, nu cred că reprezintă un handicap față de ceilalți. Bineînțeles că există minusuri în zona emoțională pentru că a nu avea o familiei în perioada copilăriei timpurii este un minus care te urmărește pe întreaga viață, dar pe parcursul dezvoltării, dacă există persoane de referință la care copilul se poate raporta, lucrurile se pot îmbunătăți, ceea ce eu am avut”, a declarat Rendo Boț.

Ascensiunea a început la 14 ani

Rămas repetent, Rendo a schimbat școala, iar de aici evoluția sa a luat o altă turnură. „Am fost repetent pe motiv de indisciplină, dar asta nu a fost văzut ca un element discriminatoriu. Din contră, am avut oameni care m-au sprijinit și au fost lângă mine. Am schimbat școala, am învățat engleză. Asistenta socială de la acea vreme avea legături foarte strânse cu Consiliul Europei. Participa la tot felul de conferințe și avea nevoie de tineri din sistem care să vorbească despre experiența lor de viață și fiind printre singurii din centru care vorba engleză, am fost selectat. Șapte ani de zile am umblat prin Europa, am cunoscut oameni. M-am dezvoltat”, a mai declarat tânărul care a făcut o facultate în Administrație Publică, un master în Dezvoltare Regională și Fonduri Structurale și un master în Management în Asistență Socială. Acum, Rendo este student în anul doi la Asistență Socială și are planuri mari.

Cu ajutorul unui ONG din care face parte vrea să schimbe legea pentru ca tinerii instituționalizați să primească din start o locuință socială. „Sunt membru în Consiliul Tinerilor Instituționalizați, înființată de tineri din sistem. Rolul ONG-ului este de a trage un semnal de alarmă vizavi de situația tinerilor din sistem și a celor care au părăsit sistemul. Încercăm să identificăm acele cazuri de rele tratamente aplicate copiilor pentru că încă sunt. Foarte mulți tineri și copii reclamă situații de abuz. Este nevoie de o organiație care să vină și să tragă aceste semnale de alarmă, să modifice legislația pentru că ne propunem să modificăm legislația pentru ca tinerii care ies din sistem să primească o locuință socială fără a mai fi puși pe listele de așteptare. Noi nu avem de unde să cumpărăm și trebuie să primim o locuință”, a mai declarat Rendo.

 

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Social

Mai multe în Social

lidl_logistic_center

E oficial! În ce zi se deschide centrul logistic Lidl în valoare de 20.000.000 de euro

Gabriel Iosa27 octombrie 2016
tratament

Pensionarii timișeni mai au încă 90 de bilete de tratament la dispoziție pentru luna octombrie

Iasmina Olariu27 octombrie 2016
dsc_0155

Competiția sportivă „Știu că pot!” a ajuns la a doua ediție. Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să participe

Iasmina Olariu26 octombrie 2016
14700755_549532321899176_2286281533341976175_o

Seri de poveste pentru copii și părinți la Lugoj

Iasmina Olariu24 octombrie 2016
rujeola

Rujeola continuă să dea bătăi de cap timișenilor. Au fost confirmate peste 90 de cazuri

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
perne-lugojul-pedaleaza-06

Mişcarea ciclistă a Lugojului, în pană de voluntari pentru a organiza noi ture prin oraş

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
card

Persoanele cu handicap din județul Timiş pot depune cereri pentru eliberarea cardului european pentru dizabilitate

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
bila

S-a rezolvat problema tânărului care trăiește în cort. Primăria îi dă o cameră la spital!

Daniel Groza18 octombrie 2016
incalzire

Începe distribuirea cererilor pentru ajutorul de încălzire. Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești

Iasmina Olariu17 octombrie 2016
bila

Lugojenii au sărit în ajutorul tânărului bolnav care trăiește în cort la marginea orașului. Primarul promite că va căuta o soluție!

Daniel Groza14 octombrie 2016
cjas-timis-casa-de-asigurari-de-sanatate-13-700x336

Program modificat la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș

Iasmina Olariu14 octombrie 2016
afis

Copii din două centre de ocrotire din Lugoj participă la Festivalul „Praf de stele” de la Timișoara

Iasmina Olariu13 octombrie 2016