Diferentele aduse de un sistem de irigare in viata agricultorilor

0

De multi ani deja, un sistem de irigare nu mai reprezinta o necunoscuta in tara noastra, indiferent de zona in care te afli. Acestea au adus diferente atat de bune si insemnate, incat numarul persoanelor care achizitioneaza un astfel de sistem creste semnificativ de la an la an. Astfel, seceta incepe sa nu mai fie o problema la fel de mare ca in anii precedenti.

Metodele noi de irigare au reprezentat o schimbare majora in vietile agricultorilor si nu numai. Astazi, irigarea se foloseste si in afara serelor si gradinilor. Cu siguranta ati observant micile stropitori aflate pe spatiile verzi ale unor parcuri sau pe marginile drumului. Desi folosita in alt scop, o stropitoare reprezinta tot un sistem de irigare, doar ca este folosita intr-un alt domeniu decat cel al agriculturii. In continuare, vom discuta despre avantajele sistemelor de irigare, facand o trecere prin cele doua etape din viata unui agricultor – cu si fara sisteme de irigare.

 

Viata agricultorilor – inainte si dupa sistematizarea irigarii

La fel ca in cazul oricarui produs, inainte de aparitia acestuia nimeni nu ii ducea lipsa. Acest lucru nu era posibil, el nu exista. Cu toate acestea nu putem sa nu amintim de problemele cu care se confruntau agricultorii si gradinarii, in special dupa un sezon cald neprietenos, fara ploaie. Udatul gradinii se facea cu ajutorul galetilor sau a furtunurilor conectate la o sursa de apa din casa. Acaest lucru, totusi, nu era facut constant, imprastierea apei nefiind egala. Recoltele de pe campuri asteptau ploile, udarea unor intregi hectare fiind imposibila.

Aceste probleme, la care se adauga arsita si cantitatile uriase de recolte pierdute au dus la aparitia sistemelor care astazi le usureaza agricultorilor activitatea. Acum aceste sisteme pot fi montate indiferent de tipul gradinii (de mici dimensiuni, intinsa pe suprafete foarte mari, sere). Tot ele pot fi pornite prin simpla actionare a unui robinet, sau chiar, pentru gradinile de dimensiuni mai reduse, sunt autocomandate de prezenta unor senzori ce masoara proprietatile solului. Ingrijirea gradinii nu a fost niciodata mai simpla.

 

Sisteme cu aspersie si microaspersie

La alegerea unor sisteme de irigare apare intrebarea: sunt multe tipuri de siteme, eu pe care il aleg? Desi nu suntem experti, putem spune ca cele mai cumparate sisteme sunt cele cu aspersie si microaspersie. Acestea sunt create in functie de modul in care se doreste a fi distribuita apa. Sistemele cu aspersie sunt folosite pentru a iriga zonele in care plantele au atins maturitatea, apa putand fi distribuita in cantitati mai mari la suprafata solului. Sistemele cu microaspersie, pe de alta parte, se folosesc in general la pregatirea solului pentru insamantare, precum si in primele etape de dezvoltare a plantelor.

 

 

Citește și