Dilema sosului de soia. Va fi mai ieftin anul viitor?

0

Departamentul pentru Comerț Internațional a provocat o agitație pe rețelele de socializare, după ce a scris pe Twitter despre Marea Britanică Bake Off.

A fost săptămâna japoneză în cadrul programului – iar contul DIT a postat pe Twitter:

„Brutarii au folosit mult sos de soia în prima provocare de pe #GBBO, deci este un lucru bun că va fi mai ieftin datorită acordului nostru comercial cu Japonia”.

Dar mulți utilizatori de pe rețelele de socializare au subliniat că Marea Britanie a beneficiat în prezent de un acord comercial între UE și Japonia care împiedica orice taxe sau impozite la importurile de sos de soia – deci nu ar fi mai ieftin atunci când Marea Britanie ar trece la noul său acord cu Japonia, la 1 ianuarie.

DIT a clarificat ulterior: „Datorită acordului comercial Marea Britanie-Japonia, sosul de soia va fi mai ieftin decât ar fi altfel în condițiile OMC [Organizația Mondială a Comerțului], pe care îl vom tranzacționa cu Japonia de la 1 ianuarie dacă nu ne-am fi asigurat acordul comercial Marea Britanie-Japonia. „

În lista tarifelor britanice pe care le va percepe la importurile din țările cu care nu are tranzacții comerciale, cifra pentru sosul de soia este de 6% – mai puțin decât 7,7% pe care le percepe UE.

Așadar, fără acordul comercial UK-Japonia, sosul de soia japonez importat ar fi devenit mai scump din ianuarie.

Dar există o altă problemă cu tweet-ul original – majoritatea sosurilor de soia din Marea Britanie nu provine din Japonia.

Amoy, deținută de Heinz, deține 58% din piața de 29 de milioane de lire sterline, potrivit companiei de cercetare Euromonitor International.

Sosul său de soia este fabricat în China și îmbuteliat în Marea Britanie, astfel încât acordul Marea Britanie-Japonia nu va avea niciun impact.

Dar tariful de plătit pentru sosul de soia importat din China va coborî ușor de la 7,7%, ca parte a UE, la noua rată a Regatului Unit de 6%.

Al doilea brand ca mărime este Kikkoman, o companie japoneză, cu 20% din piață.

Cu toate acestea, majoritatea sosurilor sale găsite în Marea Britanie sunt fabricate în Olanda și doar unele sunt importate din Japonia.

Dacă Marea Britanie nu încheie un acord comercial cu UE, atunci de la 1 ianuarie, importurile de sos de soia din Olanda vor trece de la lipsa unui tarif la un tarif de 6%.

Restul de 22% din piață este alcătuit din mărci proprii de supermarketuri și mărci mai mici, dintre care unele sunt fabricate într-adevăr în Japonia.

Citește și