Știri naționale

Document Guvern: România, ţara cu cele mai scăzute condiţii de locuit din Europa

Document Guvern: România, ţara cu cele mai scăzute condiţii de locuit din Europa

Autoliv

Guvernul României a lansat în dezbatere publică proiectul pentru Strategia Națională a Locuirii. La baza documentului stau studiile realizate cu privire la spațiile de locuit din România și principalele probleme locative cu care se confruntă populația.

Nota de fundamentare a Strategiei Naționale arată foarte clar că guvernul trebuie să ia măsuri urgente pentru creșterea calității vieții propriilor cetățeni.

„Din punct de vedere al nivelului sărăciei, România este pe locul 2 în Uniunea Europeană, însă condiţiile de locuire sunt cele mai scăzute din Europa. România este una dintre ţările cu cea mai mare viteză de scădere a populației din lume, cu o scădere a populației preconizată la peste 15% până în 2050. Numărul de locuințe depășește numărul de familii – aproximativ 8 milioane de locuințe la 7,2 milioane de familii” arată documentul elaborat de Guvern.

Datele arată că peste 35% dintre cele 8,8 milioane de locuinţe ale țării au nevoie de reparații urgente. În mediul urban, cele mai multe locuințe se luptă cu probleme precum lumină insuficientă, igrasie în pereți, fundație sau podele precum și tocuri de ferestre, pereți și podele deteriorate.

Numărul locuințelor din mediul rural, care beneficiază de grup sanitar și duș în interiorul locuinței, nu trece de 37 de procente, spun datele statistice. În mediul urban situația s-a redresat în această privință, după perioada socialistă, iar procentul a ajuns la puțin peste 91%.

Dacă zonele rurale se confruntă cu probleme legate de apă și canal, zonele urbane, în special cele aglomerate, se confruntă cu un alt fenomen îngrijorător. Guvernul atrage atenția asupra unui fenomen reclamat de mult de locuitorii marilor orașe. Spațiile verzi dintre blocuri au fost restituite foștilor proprietari care s-au apucat de construcții. Noi blocuri, clădiri de birouri sau alte imobile și-au făcut apariția chiar în curțile cartierelor construite în perioada comunistă.

La sfârșitul anului 2015, conform publicației INS ”Fondul de locuințe”, numărul locuințelor a înregistrat 8.882,1 mii locuinţe. Cele mai mari suprafețe de locuit, s-au înregistrat în județe precum Ilfov, Timiș, Satu Mare și Constanța, unde o locuință are în medie între 52 și 66 m2. La polul opus se află Brăila, Călărași și Vaslui, Teleorman și Mehedinți.

Citește mai mult pe RTV.NET

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Știri naționale

Primarii ajung mai greu la închisoare! Funcţionarii din primării sunt mult mai expuşi după noile modificări ale legii administraţiei locale

Cetateanul16 mai 2017

Ajută-l pe Vlăduţ! La doar 13 ani, luptă eroic cu o formă gravă de CANCER OSOS

Cetateanul15 mai 2017

CFR Călători a introdus agenţi de pază în trenuri

Cetateanul9 mai 2017

Veşti proaste pentru românii care au credite în lei. Cresc ratele pe care le au de plătit!

Cetateanul4 mai 2017

Nu contează că eşti din Lugoj sau Timişoara, Electrica te pune să plăteşti stâlpii căzuţi din Brăila

Cetateanul26 aprilie 2017

Peste 3000 de yoghini din MISA se adună la tabăra spirituală de primăvară de la Herculane

Daniel Groza21 aprilie 2017

Lotul 3 din autostrada Lugoj-Deva se inaugurează în luna august

Daniel Groza19 aprilie 2017

Rovinietele se pot achita şi prin sms în reţeaua RCS&RDS. Cât costă şi care este procedura

Cetateanul13 aprilie 2017

Autoliv se extinde. Compania suedeză deschide un nou centru de inginerie

Cetateanul12 aprilie 2017

PROIECT DE LEGE – Părinţii care refuză să-şi vaccineze copiii ar putea primi şapte ani de închisoare

Cetateanul11 aprilie 2017

Absolvenţii de liceu care vor un loc de muncă sigur sunt aşteptaţi să se înscrie în şcolile MApN

Cetateanul7 aprilie 2017

Încă 90 de kilometri de autostradă! Loturile 3 și 4 de pe tronsonul Lugoj-Deva vor fi date în folosință până la finalul anului 2017

Cetateanul31 martie 2017
%d blogeri au apreciat: