Autoliv Lugoj

Social

DOCUMENTAR – Vizita Împăratului Franz Joseph în Lugoj (21 iulie 1852)

DOCUMENTAR – Vizita Împăratului Franz Joseph în Lugoj (21 iulie 1852)

Cetateanul Lugoj

Urcarea pe tron a tânărului Franz Joseph ( avea doar 18 ani ), a avut loc în anul revoluționar 1848, în data de 2 decembrie, după ce unchiul său, împăratul Ferdinand I – numit și împăratul marionetă din cauza labilității sale psihice, deși domnise din 1835 – a abdicat. Educația aleasă pe care a primit-o  tânărul împărat (cunoscător al mai multor limbi: cehă, poloneză, maghiară, franceză) împreună cu disciplina pe care a deprins-o din mediul militar în care a crescut, l-au ajutat pe Franz Joseph să se identifice perfect cu statutul și rolul său: reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ, al cărui destin a fost să conducă Imperiul Austriac – un conglomerat  pestriț de popoare și regate.

După înăbușirea Revoluției de la 1848-1849, a fost instaurat regimul neoabsolutist (1849-1860) menit să restabilească ordinea și prestigiul Casei de Habsburg (cu prețul sacrificării unor libertăți cetățenești), configurându-se totodată coordonatele economice și culturale pe care Imperiul trebuia să le urmeze pentru  a se alinia statelor din Europa Occidentală

Pentru a întări instituția monarhiei, puternic zdruncinată de evenimentele revoluționare din 1848-1849, împăratul a realizat  4 călătorii – cu scop propagandistic evident – în teritoriile maghiare ale Imperiului, în perioada 5 iun – 14 aug. 1852.

În cel de-al patrulea voiaj, împăratul, care a pornit în 13 iulie 1852 din Ofen (Buda), a parcurs următorul traseu prin Banat si Transilvania, ca în final, pe 14 aug., să revină la Viena : Neusatz (Novi Sad -15 iulie), Panciova, până la Orșova Veche cu vaporul pe Dunăre (18 iulie), Mehadia, Caransebeș (20 iulie), Lugoj (21 iulie), Alba Iulia, Sibiu , Brașov, Sighișoara, Bistrița, Cluj, BaiaMare, Pressburg etc.

Detalii inedite despre modul în care a decurs vizita împăratului Franz Joseph la Lugoj, din 21 iulie 1852, ne sunt oferite într-o scrisoare publicată în ziarul Temesvare Zeitung, numărul 176 din 24 iulie 1852. Corespondentul își începe relatarea subliniind forfota ce cuprinse, din primele ore ale dimineții, târgul Lugojului, aflat în pregătiri pentru distinsul oaspete; autoritățile locale împreună cu particularii au depus eforturi considerabile pentru amenajarea localității, pe lângă steagurile de culori diferite care fluturau la ferestrele caselor, au fost amenajate patru arcuri de triumf: două în Lugojul German pe Str. Caransebeșului (unul la intrare, altul ridicat de comunitatea evreiască), un al treilea arc se înălța semeț pe podul de lemn, iar cel de-al patrulea la ieșirea din Lugoj, pe Str. Făgetului.

Venind de la Caransebeș, după două ore de mers cu trăsura “la 7.30 fix (dimineața-n.n.) Majestatea Sa, însoțit de Excelența Sa, domnul F.M.L. și prim adjutant-general, contele Grünne, și de conducătorul regiunii, contele Coronini, a fost condus prin cele două arcuri de triumf în orașul nostru,  întâmpinați fiind de trupele dirijate  de baronul Fechtig în uniformă națională maghiară și de călăreții români din  Lugoj. După ce Majestatea Sa apostolică a binevoit să coboare cu Contele Suprem St. Quentin (Karl – n.n.) în cazarmă, a primit mai multe delegații, de fapt clerul latin și de rit catolic, clerul ortodox, rabinul comunității evreiești, funcționarii, nobilimea, și în cele din urmă, reprezentanții orașului ( primarul C. Udria și senatorii – n.n.) , care s-au simțit onorați a aduce  aminte, cu umilință, Majestății Sale, că în urmă cu 64 de ani, pe 20 iulie (1788 – n.n.) au fost încântați locuitorii Lugojului cu prezența marelui monarh al dinastiei de Habsburg, neuitatul împarat Josif […]”.

În delegația primăriei a fost prezent un bătrân care a avut prilejul să îi întâlnească pe  cei trei reprezentanți ai aceleași dinastii:  Josif al II-lea ( Lugoj – 1788), Francisc I ( Caransebeș -1817) și Franz Joseph (Lugoj -1852).

După ce a acordat mai multe audiențe private și i-au fost înmânate petiții, Franz Joseph, pe fondul salvelor de tun s-a îndreptat  spre biserica catolică, unde a poposit câteva minute pentru a se ruga. Suita împăratului s-a deplasat greu prin centrul Lugojului, din cauza mulțimii care s-a îngrămădit  să îl aclame. După ce a trecut podul de lemn, frumos împodobit, împăratul pășind în piață (actuala J.C.Drăgan) “la poarta frumoasei biserici unite, nou construite, a primit omagiul și recunoștința simțită pentru ridicarea acestui frumos templu, din mâinile Episcopului Unit de Oradea (este vorba de Vasile Erdeli 1794-1862; Episcopia de Lugoj va fi înființată în 1853 – n.n.)”. Impresionat de gest, împăratul a vizitat biserica (viitoarea catedrală unită), după care, a mers pe jos “urmat de toată suita în casa comitatului din apropiere (vechea prefectură – n.n.), unde Majestatea Sa a vizitat toate localitățile cancelariilor și a birourilor, precum și închisoarea, aici oferindu-le la 8 răufăcători  grațierea împreună cu libertatea. De asemenea a urmat o vizită a Împăratului în biserica ortodoxă. La scurt timp dupa aceea a urcat Majestatea Sa în trăsura de călătorie, pentru a-și continua drumul spre Transilvania. În timpul prezenței de două ore a iubitului monarh, s-au auzit  clopotele tuturor bisericilor, acestea nu s-au oprit de la apel, dorind ca bucuria poporului să nu se sfârșească”.

În cei 67 de ani de domnie (considerată a doua în istoria Europei ca durată, după cea a regelui Franței, Ludovic al XIV-lea – 72 de ani și 110 zile), Franz Joseph (1830-1916), deși a mai vizitat Banatul, în special Timișoara, nu a mai poposit niciodată în Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Cea mai nouă parcare pe care o face Primăria stârneşte nemulţumirea lugojenilor. Consilier local: se încalcă legea!

Daniel Groza1 martie 2017

Şoferi “puşcaţi” de poliţişti cu radarul de ultimă generaţie! Câţi au fost amendaţi la Lugoj în weekend

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Ucisă cu bestialitate de Dragobete! O femeie dintr-un sat de lângă Lugoj şi-a găsit sfârşitul departe de casă, în mâinile iubitului

Gabriel Iosa27 februarie 2017

Eva Energy explică la Lugoj cum puteţi obţine contracte corecte şi tarife mai mici pentru energie

Daniel Groza23 februarie 2017

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017

[FOTO] O casă din Coşteiu a luat foc! Pompierii au intervenit cu două autospeciale pentru a stinge văpaia

Gabriel Iosa14 februarie 2017

SĂNĂTATE – Cum poţi elimina toxine din organism cu ajutorul orezului

Cetateanul11 februarie 2017

GASTRONOMIE – Cea mai ciudată dulceaţă, pe care o face un bucătar din Banat, are două ingrediente inedite

Cetateanul11 februarie 2017

EXCLUSIV: Elevii din Timiș vor primi doar cornuri de luni! CJT nu a fost în stare sa facă licitația pentru lapte

Gabriel Iosa10 februarie 2017

Spitalul din Lugoj iniţiază un nou proiect mamut, de 1.000.000 de euro, pe fonduri europene, pentru chirurgie şi ATI

Gabriel Iosa8 februarie 2017

Primăria Lugoj vrea să investească peste cinci milioane de euro ca să schimbe viaţa romilor

Daniel Groza31 ianuarie 2017

Lugojenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Salprest se pregăteşte să majoreze costul salubrităţii

Daniel Groza30 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: