ALDE

Cetateanul

Social

DOCUMENTAR – Vizita Împăratului Franz Joseph în Lugoj (21 iulie 1852)

DOCUMENTAR – Vizita Împăratului Franz Joseph în Lugoj (21 iulie 1852)

Cetateanul Lugoj

PMP

Urcarea pe tron a tânărului Franz Joseph ( avea doar 18 ani ), a avut loc în anul revoluționar 1848, în data de 2 decembrie, după ce unchiul său, împăratul Ferdinand I – numit și împăratul marionetă din cauza labilității sale psihice, deși domnise din 1835 – a abdicat. Educația aleasă pe care a primit-o  tânărul împărat (cunoscător al mai multor limbi: cehă, poloneză, maghiară, franceză) împreună cu disciplina pe care a deprins-o din mediul militar în care a crescut, l-au ajutat pe Franz Joseph să se identifice perfect cu statutul și rolul său: reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ, al cărui destin a fost să conducă Imperiul Austriac – un conglomerat  pestriț de popoare și regate.

După înăbușirea Revoluției de la 1848-1849, a fost instaurat regimul neoabsolutist (1849-1860) menit să restabilească ordinea și prestigiul Casei de Habsburg (cu prețul sacrificării unor libertăți cetățenești), configurându-se totodată coordonatele economice și culturale pe care Imperiul trebuia să le urmeze pentru  a se alinia statelor din Europa Occidentală

Pentru a întări instituția monarhiei, puternic zdruncinată de evenimentele revoluționare din 1848-1849, împăratul a realizat  4 călătorii – cu scop propagandistic evident – în teritoriile maghiare ale Imperiului, în perioada 5 iun – 14 aug. 1852.

În cel de-al patrulea voiaj, împăratul, care a pornit în 13 iulie 1852 din Ofen (Buda), a parcurs următorul traseu prin Banat si Transilvania, ca în final, pe 14 aug., să revină la Viena : Neusatz (Novi Sad -15 iulie), Panciova, până la Orșova Veche cu vaporul pe Dunăre (18 iulie), Mehadia, Caransebeș (20 iulie), Lugoj (21 iulie), Alba Iulia, Sibiu , Brașov, Sighișoara, Bistrița, Cluj, BaiaMare, Pressburg etc.

Detalii inedite despre modul în care a decurs vizita împăratului Franz Joseph la Lugoj, din 21 iulie 1852, ne sunt oferite într-o scrisoare publicată în ziarul Temesvare Zeitung, numărul 176 din 24 iulie 1852. Corespondentul își începe relatarea subliniind forfota ce cuprinse, din primele ore ale dimineții, târgul Lugojului, aflat în pregătiri pentru distinsul oaspete; autoritățile locale împreună cu particularii au depus eforturi considerabile pentru amenajarea localității, pe lângă steagurile de culori diferite care fluturau la ferestrele caselor, au fost amenajate patru arcuri de triumf: două în Lugojul German pe Str. Caransebeșului (unul la intrare, altul ridicat de comunitatea evreiască), un al treilea arc se înălța semeț pe podul de lemn, iar cel de-al patrulea la ieșirea din Lugoj, pe Str. Făgetului.

Venind de la Caransebeș, după două ore de mers cu trăsura “la 7.30 fix (dimineața-n.n.) Majestatea Sa, însoțit de Excelența Sa, domnul F.M.L. și prim adjutant-general, contele Grünne, și de conducătorul regiunii, contele Coronini, a fost condus prin cele două arcuri de triumf în orașul nostru,  întâmpinați fiind de trupele dirijate  de baronul Fechtig în uniformă națională maghiară și de călăreții români din  Lugoj. După ce Majestatea Sa apostolică a binevoit să coboare cu Contele Suprem St. Quentin (Karl – n.n.) în cazarmă, a primit mai multe delegații, de fapt clerul latin și de rit catolic, clerul ortodox, rabinul comunității evreiești, funcționarii, nobilimea, și în cele din urmă, reprezentanții orașului ( primarul C. Udria și senatorii – n.n.) , care s-au simțit onorați a aduce  aminte, cu umilință, Majestății Sale, că în urmă cu 64 de ani, pe 20 iulie (1788 – n.n.) au fost încântați locuitorii Lugojului cu prezența marelui monarh al dinastiei de Habsburg, neuitatul împarat Josif […]”.

În delegația primăriei a fost prezent un bătrân care a avut prilejul să îi întâlnească pe  cei trei reprezentanți ai aceleași dinastii:  Josif al II-lea ( Lugoj – 1788), Francisc I ( Caransebeș -1817) și Franz Joseph (Lugoj -1852).

După ce a acordat mai multe audiențe private și i-au fost înmânate petiții, Franz Joseph, pe fondul salvelor de tun s-a îndreptat  spre biserica catolică, unde a poposit câteva minute pentru a se ruga. Suita împăratului s-a deplasat greu prin centrul Lugojului, din cauza mulțimii care s-a îngrămădit  să îl aclame. După ce a trecut podul de lemn, frumos împodobit, împăratul pășind în piață (actuala J.C.Drăgan) “la poarta frumoasei biserici unite, nou construite, a primit omagiul și recunoștința simțită pentru ridicarea acestui frumos templu, din mâinile Episcopului Unit de Oradea (este vorba de Vasile Erdeli 1794-1862; Episcopia de Lugoj va fi înființată în 1853 – n.n.)”. Impresionat de gest, împăratul a vizitat biserica (viitoarea catedrală unită), după care, a mers pe jos “urmat de toată suita în casa comitatului din apropiere (vechea prefectură – n.n.), unde Majestatea Sa a vizitat toate localitățile cancelariilor și a birourilor, precum și închisoarea, aici oferindu-le la 8 răufăcători  grațierea împreună cu libertatea. De asemenea a urmat o vizită a Împăratului în biserica ortodoxă. La scurt timp dupa aceea a urcat Majestatea Sa în trăsura de călătorie, pentru a-și continua drumul spre Transilvania. În timpul prezenței de două ore a iubitului monarh, s-au auzit  clopotele tuturor bisericilor, acestea nu s-au oprit de la apel, dorind ca bucuria poporului să nu se sfârșească”.

În cei 67 de ani de domnie (considerată a doua în istoria Europei ca durată, după cea a regelui Franței, Ludovic al XIV-lea – 72 de ani și 110 zile), Franz Joseph (1830-1916), deși a mai vizitat Banatul, în special Timișoara, nu a mai poposit niciodată în Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Social

furt-casa-herendesti

[VIDEO] Furt ca în filme, surprins de camerele de supraveghere lângă Lugoj! Unul dintre hoţi „a pozat” fără să vrea, în timp ce acţiona

Gabriel Iosa5 decembrie 2016
aniversare 50 de ani alexandru rosca lugoj foto cetateanul  (9)

Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, marcată în centrele din Lugoj

Iasmina Olariu28 noiembrie 2016
lugoj1-351x250

Liceele „Brediceanu”, „Braniște” și „Vlaicu” îi ajută pe lugojeni să scape de deșeurile electrice

Iasmina Olariu24 noiembrie 2016
cupon-pensie

Zeci de timişeni şi-au pierdut pensia de boală în acest an. În zona Lugoj-Făget-Buziaș au fost depensionate 17 persoane

Iasmina Olariu22 noiembrie 2016
persoana-fara-adapost

Adăpostul de iarnă pentru oamenii străzii va funcţiona şi în acest an la Lugoj

Iasmina Olariu16 noiembrie 2016
foto43

Zeci de participanți la a doua ediție a competiției sportive „Știu că pot!”, organizată de DGASPC Timiș

Iasmina Olariu16 noiembrie 2016
646x404

Anul acesta au solicitat șomaj mai puțini absolvenți decât în 2015

Iasmina Olariu14 noiembrie 2016
Testare-diabet

Lugojenii își pot testa gratuit glicemia, de Ziua Mondială a Diabetului

Iasmina Olariu9 noiembrie 2016
pensionari

S-a promulgat legea prin care românii își pot cumpăra vechimea în câmpul muncii. Cine are dreptul și în ce condiții

Iasmina Olariu4 noiembrie 2016
agenti

Un nou curs de calificare pentru agenți de securitate organizat gratuit de ALOFM Lugoj

Iasmina Olariu1 noiembrie 2016
Physician prepares a vaccine

Peste 6.000 de doze de vaccin antigripal au ajuns la medicii de familie din județul Timiș. Cine poate fi imunizat

Iasmina Olariu31 octombrie 2016
nunta-miri-pedalare-hella-lugoj-bike4life-2

Hella achiziționează pentru spitalul din Lugoj aparatură în valoare de peste 2.800 de euro

Iasmina Olariu29 octombrie 2016