Social

DOCUMENTAR – Vizita Împăratului Franz Joseph în Lugoj (21 iulie 1852)

DOCUMENTAR – Vizita Împăratului Franz Joseph în Lugoj (21 iulie 1852)

Autoliv

Urcarea pe tron a tânărului Franz Joseph ( avea doar 18 ani ), a avut loc în anul revoluționar 1848, în data de 2 decembrie, după ce unchiul său, împăratul Ferdinand I – numit și împăratul marionetă din cauza labilității sale psihice, deși domnise din 1835 – a abdicat. Educația aleasă pe care a primit-o  tânărul împărat (cunoscător al mai multor limbi: cehă, poloneză, maghiară, franceză) împreună cu disciplina pe care a deprins-o din mediul militar în care a crescut, l-au ajutat pe Franz Joseph să se identifice perfect cu statutul și rolul său: reprezentant al lui Dumnezeu pe pământ, al cărui destin a fost să conducă Imperiul Austriac – un conglomerat  pestriț de popoare și regate.

După înăbușirea Revoluției de la 1848-1849, a fost instaurat regimul neoabsolutist (1849-1860) menit să restabilească ordinea și prestigiul Casei de Habsburg (cu prețul sacrificării unor libertăți cetățenești), configurându-se totodată coordonatele economice și culturale pe care Imperiul trebuia să le urmeze pentru  a se alinia statelor din Europa Occidentală

Pentru a întări instituția monarhiei, puternic zdruncinată de evenimentele revoluționare din 1848-1849, împăratul a realizat  4 călătorii – cu scop propagandistic evident – în teritoriile maghiare ale Imperiului, în perioada 5 iun – 14 aug. 1852.

În cel de-al patrulea voiaj, împăratul, care a pornit în 13 iulie 1852 din Ofen (Buda), a parcurs următorul traseu prin Banat si Transilvania, ca în final, pe 14 aug., să revină la Viena : Neusatz (Novi Sad -15 iulie), Panciova, până la Orșova Veche cu vaporul pe Dunăre (18 iulie), Mehadia, Caransebeș (20 iulie), Lugoj (21 iulie), Alba Iulia, Sibiu , Brașov, Sighișoara, Bistrița, Cluj, BaiaMare, Pressburg etc.

Detalii inedite despre modul în care a decurs vizita împăratului Franz Joseph la Lugoj, din 21 iulie 1852, ne sunt oferite într-o scrisoare publicată în ziarul Temesvare Zeitung, numărul 176 din 24 iulie 1852. Corespondentul își începe relatarea subliniind forfota ce cuprinse, din primele ore ale dimineții, târgul Lugojului, aflat în pregătiri pentru distinsul oaspete; autoritățile locale împreună cu particularii au depus eforturi considerabile pentru amenajarea localității, pe lângă steagurile de culori diferite care fluturau la ferestrele caselor, au fost amenajate patru arcuri de triumf: două în Lugojul German pe Str. Caransebeșului (unul la intrare, altul ridicat de comunitatea evreiască), un al treilea arc se înălța semeț pe podul de lemn, iar cel de-al patrulea la ieșirea din Lugoj, pe Str. Făgetului.

Venind de la Caransebeș, după două ore de mers cu trăsura “la 7.30 fix (dimineața-n.n.) Majestatea Sa, însoțit de Excelența Sa, domnul F.M.L. și prim adjutant-general, contele Grünne, și de conducătorul regiunii, contele Coronini, a fost condus prin cele două arcuri de triumf în orașul nostru,  întâmpinați fiind de trupele dirijate  de baronul Fechtig în uniformă națională maghiară și de călăreții români din  Lugoj. După ce Majestatea Sa apostolică a binevoit să coboare cu Contele Suprem St. Quentin (Karl – n.n.) în cazarmă, a primit mai multe delegații, de fapt clerul latin și de rit catolic, clerul ortodox, rabinul comunității evreiești, funcționarii, nobilimea, și în cele din urmă, reprezentanții orașului ( primarul C. Udria și senatorii – n.n.) , care s-au simțit onorați a aduce  aminte, cu umilință, Majestății Sale, că în urmă cu 64 de ani, pe 20 iulie (1788 – n.n.) au fost încântați locuitorii Lugojului cu prezența marelui monarh al dinastiei de Habsburg, neuitatul împarat Josif […]”.

În delegația primăriei a fost prezent un bătrân care a avut prilejul să îi întâlnească pe  cei trei reprezentanți ai aceleași dinastii:  Josif al II-lea ( Lugoj – 1788), Francisc I ( Caransebeș -1817) și Franz Joseph (Lugoj -1852).

După ce a acordat mai multe audiențe private și i-au fost înmânate petiții, Franz Joseph, pe fondul salvelor de tun s-a îndreptat  spre biserica catolică, unde a poposit câteva minute pentru a se ruga. Suita împăratului s-a deplasat greu prin centrul Lugojului, din cauza mulțimii care s-a îngrămădit  să îl aclame. După ce a trecut podul de lemn, frumos împodobit, împăratul pășind în piață (actuala J.C.Drăgan) “la poarta frumoasei biserici unite, nou construite, a primit omagiul și recunoștința simțită pentru ridicarea acestui frumos templu, din mâinile Episcopului Unit de Oradea (este vorba de Vasile Erdeli 1794-1862; Episcopia de Lugoj va fi înființată în 1853 – n.n.)”. Impresionat de gest, împăratul a vizitat biserica (viitoarea catedrală unită), după care, a mers pe jos “urmat de toată suita în casa comitatului din apropiere (vechea prefectură – n.n.), unde Majestatea Sa a vizitat toate localitățile cancelariilor și a birourilor, precum și închisoarea, aici oferindu-le la 8 răufăcători  grațierea împreună cu libertatea. De asemenea a urmat o vizită a Împăratului în biserica ortodoxă. La scurt timp dupa aceea a urcat Majestatea Sa în trăsura de călătorie, pentru a-și continua drumul spre Transilvania. În timpul prezenței de două ore a iubitului monarh, s-au auzit  clopotele tuturor bisericilor, acestea nu s-au oprit de la apel, dorind ca bucuria poporului să nu se sfârșească”.

În cei 67 de ani de domnie (considerată a doua în istoria Europei ca durată, după cea a regelui Franței, Ludovic al XIV-lea – 72 de ani și 110 zile), Franz Joseph (1830-1916), deși a mai vizitat Banatul, în special Timișoara, nu a mai poposit niciodată în Lugoj.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Primarii din Ţara Făgetului mai speră la Carpaticus Arena, un proiect grandios, care ar aduce 500 de locuri de muncă

Cetateanul25 aprilie 2017

Primăria vrea să dea gratuit fraţilor Olariu centrala din Micro IV. Ultimul cuvânt îl au consilierii locali

Daniel Groza24 aprilie 2017

Pâinea rustică a Brutăriei Ardelean, locul II pe țară. Cetăţeanul vă prezintă reţeta după care este făcută

Daniel Groza20 aprilie 2017

Stocuri de sânge la minim. Timișenii sunt chemați să doneze

Cetateanul20 aprilie 2017

FOTO – Adventure Park Nădrag e gata! Primăria caută pe cineva să-l administreze

Daniel Groza19 aprilie 2017

Retroparadă la Timișoara. Participă și lugojeanul cu cea mai mare colecție de autoturisme Dacia din România

Daniel Groza18 aprilie 2017

Uica Mihai recomadă drobul de pui, pentru cei care nu mănâncă miel. Cum îl pregăteşti acasă

Daniel Groza14 aprilie 2017

Trei reţete originale pentru gătit carnea de miel de la Uica Mihai, cel mai cunoscut bucătar din Banat

Daniel Groza13 aprilie 2017

Calitatea vietii la locul de munca, un element cheie pentru productivitatea companiilor

Daniel Groza12 aprilie 2017

Doi copii au ajuns la spital după ce le-a ars casa, într-un sat de lângă Lugoj. Imobilul a luat foc din neglijenţa mamei

Daniel Groza11 aprilie 2017

Bisericile datoare la bugetul Lugojului nu vor mai putea să primească finanţări de la Primărie

Cetateanul11 aprilie 2017

Mitropolitul Banatului vine la Lugoj, pentru Sfinţirea Apei

Cetateanul11 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: