Dolarul a crescut odată cu deschiderea piețelor europene joi, după ce a atins maximul de patru luni față de euro în timpul sesiunii asiatice, pe măsură ce participanții la piață s-au concentrat asupra perspectivelor de recuperare divergente pentru Statele Unite și Europa, iar apetitul la risc a scăzut.
Piețele bursiere globale au fost cele mai scăzute în ultimele două săptămâni după ce acțiunile tehnologiei chineze s-au vândut din cauza îngrijorării că vor fi scoase de pe bursele americane.
Preocupările cu privire la blocările extinse în Europa au cântărit și pe piețe. Decizia cancelarului german Angela Merkel de a renunța la planurile de blocare de Paști nu a contribuit prea mult la îmbunătățirea sentimentului.
Indicele dolarului a crescut sub 0,1% în ziua respectivă, la 92,658, atingând cel mai mare nivel din noiembrie 2020, la 92,697, peste noapte.
„Indicele dolarului (DXY) tocmai a depășit media mobilă de 200 de zile”, a declarat James Athey, director de investiții la Aberdeen Standard Investments, adăugând că următoarea mișcare a dolarului ar fi crucială.
Euro a scăzut cu 0,1% față de dolar, la 1.1807 dolari.
Miercuri, secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, și președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, și-au exprimat încrederea în recuperarea SUA.
Stephen Gallo, șeful european al strategiei FX la BMO Capital Markets, a scris într-o notă către clienți că se aștepta ca euro să scadă la 1,16 dolari în următoarea lună.
„Cel de-al treilea val de COVID al UE, rata relativ scăzută de preluare a vaccinului și un impuls fiscal mai redus vor provoca probabil recuperarea zonei euro să rămână în America de Nord cu 2-3 luni”, a scris Gallo.
„Dorința BCE de a limita randamentele este o dovadă că chiar și o reevaluare moderată a datoriei suverane europene este o sursă de risc sistemic”, a adăugat el.
Gallo a mai spus că gestionarea lansării vaccinului în Europa și „formele rezultante de protecționism” ar putea descuraja permanent investitorii.
Liderii europeni se întâlnesc la un summit joi mai târziu și vor discuta probabil probleme legate de aprovizionarea cu vaccin. UE miercuri și-a intensificat supravegherea exporturilor de vaccinuri împotriva coronavirusului, oferindu-i o mai mare posibilitate de blocare a transporturilor către țări cu rate mai mari de inoculare, cum ar fi Marea Britanie.
Banca Națională Elvețiană și-a menținut politica monetară extrem de extinsă, inclusiv cea mai mică rată a dobânzii din lume, spunând că francul elvețian rămâne „foarte apreciat”.
„Faptul că depozitele la vedere ale băncilor elvețiene au fost destul de stabile din toamnă sugerează că banca centrală s-a retras în mare parte de pe piața valutară”, a scris strategul Commerzbank, Thu Lan Nguyen.
Cu toate acestea, Nguyen a spus că nu va exclude posibilitatea unor intervenții ulterioare ale BNS pe piața valutară pentru a limita posibila apreciere a francului viitor.
Francul a scăzut cu aproximativ 0,1% față de euro la 1,1068.
Dolarul australian și cel kiwi au fost cu mult mai mari, ambele în creștere cu aproximativ 0,3% față de dolarul SUA, recuperându-și unele pierderi din cele două sesiuni anterioare.
În altă parte, bitcoinul a fost puțin schimbat, în jur de 52 321,31 dolari.
Criptomoneda a depășit pe scurt 57.000 de dolari în sesiunea anterioară, după ce șeful Tesla Inc, Elon Musk, a spus că, clienții pot cumpăra acum mașinile electrice ale companiei cu jetonul digital.
Sursa: Financiarul.ro