Administrație

DSP a închis 22 de fântâni din Lugoj, din cauză că apa nu e potabilă. Situația se repetă anual, dar administrația este incapabilă să o rezolve

DSP a închis 22 de fântâni din Lugoj, din cauză că apa nu e potabilă. Situația se repetă anual, dar administrația este incapabilă să o rezolve

Autoliv

Nu mai puțin de 22 de fântâni publice, din totalul celor 38 din Lugoj, au fost închise în mijlocul verii, după ce s-a constatat că parametrii care permit consumul apei nu sunt conformi.

„În evidenţele noastre sunt 38 de surse publice de apă potabilă în Lugoj. Din acestea 38, 22 au primit recomandare de închidere. Mai exact, probele pe care noi le-am luat au ieşit neconforme din punct de vedere microbiologic. Conform procedurii şi a legislaţiei, noi am făcut recomandare către Primărie, că reprezentanții acesteia gestionează toate aceste surse de apă, pentru închidere şi pentru toţi paşii care sunt prevăzuţi în procesul de dezinfecţie. Când vor termina cu tot ceea ce au de făcut, trebuie să ne anunțe pentru a reveni și a lua din nou probe. În funcție de rezultatul acestora vor primi avizul de deschidere sau o nouă recomandare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Dana Șpac.

Fenomenul s-a tot repetat în ultimii ani, iar specialiștii susțin că la fântâni erau obligatorii câteva operaţiuni care nu au fost executate.

„Noi am construit aceste fântâni, dar ele au o perioadă de garanţie şi una de post garanţie. Perioada de garanţie la fântânile din Lugoj a fost de 3 ani, iar majoritatea sunt vechi de un deceniu sau mai mult. Mentenanţa acestor fântâni, care presupune igienizare şi denisipare, revine beneficiarului. O altă problemă importantă care revine beneficiarului este curăţarea decantoarelor care se află la baza forajelor. Din câte ştiu eu, deşi este o operaţie recomandată, aşa ceva nu s-a făcut la Lugoj”, a declarat încă de acum doi ani inginerul Petre Cauc din cadrul firmei „Elkana”, care a forat fântânile publice din Lugoj.

Reprezentanții Primăriei au fost contactați astăzi pentru explicații, însă nimeni nu a vrut să comenteze situația.

Cât de des se verifică apa?

Dacă cineva reclamă calitatea apei, într-o anumită zonă sau la o anumită fântână, DSP are obligaţia să efectueze aceste analize. Dacă nu, controalele standard se fac o dată la trei luni.

„În mod obişnuit, analiza apei de la fântânile forate în municipiul Lugoj o facem trimestrial, sau mai des, dacă primim sesizări din partea serviciului de resort al Primăriei, de care apaţin aceste fântâni. Dacă cineva reclamă calitatea apei, într-o anumită zonă sau la o anumită fântână, noi efectuăm aceste analize. Apa potabilă trebuie să se încadreze în nişte parametri microbiologici şi fizico-chimici care sunt prevăzuţi în legislaţie. Medicii, chimiştii şi biologii de la laboratorul nostru exact asta analizează – dacă probele se încadrează în marja acceptată legal a acestor parametri. Sunt măsurate, de pildă, ingrediente precum calciu, fier, mangan, zinc, clor, amoniu, bacterii coliforme, dar şi culoarea apei, duritatea ei etc.”, a mai precizat Dana Şpac.

Așadar, pe parcursul unui trimestru, de la un control la altul al DSP, puteți să vă îmbolnăviți oricând din cauza apei nepotabile la fântâni.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Administrație

Mai multe în Administrație

Funcţionarii din primăriile Timişoarei şi Lugojului ameninţă că vor bloca activitatea în administraţia locală

Cetateanul22 mai 2017

Consilierii lugojeni se întâlnesc pentru aprobarea unor proiecte şi a unei deplasări oficiale în străinătate

Cetateanul22 mai 2017

Omul care a aprobat plata contractelor pentru sindrofiile PSD a fost reangajat la Casa de Cultură, deşi s-a pensionat

Cetateanul12 mai 2017

“Va fi cel mai frumos cartier din Lugoj. O să se bată toţi pe un loc de casă”

Cetateanul12 mai 2017

FOTO – Bazarul din Lugoj va fi reabilitat. Administraţia locală are pregătită o sumă mare pentru lucrări

Cetateanul11 mai 2017

GALERIE FOTO – Expertiză de 140.000 de lei pentru a afla care sunt problemele Podului de Fier din Lugoj

Cetateanul10 mai 2017

Începe verificarea terenurilor din Lugoj. Impozitele vor fi mai mari cu 500% pentru cele neîngrijite

Cetateanul8 mai 2017

Clădire confiscată de la un falsificator, transformată în centru de relaţii internaţionale

Cetateanul5 mai 2017

Şcoala de Arte din Lugoj are nume nou, director nou şi va fi reabilitată

Cetateanul5 mai 2017

Francisc Boldea promite că Lugojul nu va mai fi oraşul bălăriilor. Cele mai multe spaţiile verzi sunt încă neîngrijite!

Cetateanul4 mai 2017

Lugojul, la un pas să piardă finanţări europene de 1.000.000 de euro. Primarul şi consilierii se acuză reciproc

Cetateanul3 mai 2017

Consilierii independenţi ameninţă Salprestul cu un proces pentru banii încasaţi ilegal de la populaţie

Daniel Groza2 mai 2017
%d blogeri au apreciat: