Cetateanul Lugoj

Administrație

DSP a închis 22 de fântâni din Lugoj, din cauză că apa nu e potabilă. Situația se repetă anual, dar administrația este incapabilă să o rezolve

DSP a închis 22 de fântâni din Lugoj, din cauză că apa nu e potabilă. Situația se repetă anual, dar administrația este incapabilă să o rezolve

Cetateanul Lugoj

Nu mai puțin de 22 de fântâni publice, din totalul celor 38 din Lugoj, au fost închise în mijlocul verii, după ce s-a constatat că parametrii care permit consumul apei nu sunt conformi.

„În evidenţele noastre sunt 38 de surse publice de apă potabilă în Lugoj. Din acestea 38, 22 au primit recomandare de închidere. Mai exact, probele pe care noi le-am luat au ieşit neconforme din punct de vedere microbiologic. Conform procedurii şi a legislaţiei, noi am făcut recomandare către Primărie, că reprezentanții acesteia gestionează toate aceste surse de apă, pentru închidere şi pentru toţi paşii care sunt prevăzuţi în procesul de dezinfecţie. Când vor termina cu tot ceea ce au de făcut, trebuie să ne anunțe pentru a reveni și a lua din nou probe. În funcție de rezultatul acestora vor primi avizul de deschidere sau o nouă recomandare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Dana Șpac.

Fenomenul s-a tot repetat în ultimii ani, iar specialiștii susțin că la fântâni erau obligatorii câteva operaţiuni care nu au fost executate.

„Noi am construit aceste fântâni, dar ele au o perioadă de garanţie şi una de post garanţie. Perioada de garanţie la fântânile din Lugoj a fost de 3 ani, iar majoritatea sunt vechi de un deceniu sau mai mult. Mentenanţa acestor fântâni, care presupune igienizare şi denisipare, revine beneficiarului. O altă problemă importantă care revine beneficiarului este curăţarea decantoarelor care se află la baza forajelor. Din câte ştiu eu, deşi este o operaţie recomandată, aşa ceva nu s-a făcut la Lugoj”, a declarat încă de acum doi ani inginerul Petre Cauc din cadrul firmei „Elkana”, care a forat fântânile publice din Lugoj.

Reprezentanții Primăriei au fost contactați astăzi pentru explicații, însă nimeni nu a vrut să comenteze situația.

Cât de des se verifică apa?

Dacă cineva reclamă calitatea apei, într-o anumită zonă sau la o anumită fântână, DSP are obligaţia să efectueze aceste analize. Dacă nu, controalele standard se fac o dată la trei luni.

„În mod obişnuit, analiza apei de la fântânile forate în municipiul Lugoj o facem trimestrial, sau mai des, dacă primim sesizări din partea serviciului de resort al Primăriei, de care apaţin aceste fântâni. Dacă cineva reclamă calitatea apei, într-o anumită zonă sau la o anumită fântână, noi efectuăm aceste analize. Apa potabilă trebuie să se încadreze în nişte parametri microbiologici şi fizico-chimici care sunt prevăzuţi în legislaţie. Medicii, chimiştii şi biologii de la laboratorul nostru exact asta analizează – dacă probele se încadrează în marja acceptată legal a acestor parametri. Sunt măsurate, de pildă, ingrediente precum calciu, fier, mangan, zinc, clor, amoniu, bacterii coliforme, dar şi culoarea apei, duritatea ei etc.”, a mai precizat Dana Şpac.

Așadar, pe parcursul unui trimestru, de la un control la altul al DSP, puteți să vă îmbolnăviți oricând din cauza apei nepotabile la fântâni.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Administrație

Mai multe în Administrație

independenti

Consilierii independenți susțin că taxa pentru apa de ploaie e încasată ilegal și cer suspendarea ei

Daniel Groza21 octombrie 2016
constandana-darova

Consilierul războinic dintr-un sat de lângă Lugoj, găsit în conflict de interese de către ANI

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
loc-de-joaca-copii-murdar-lugoj

Războiul contra ciorilor continuă! Primăria a instalat o “armă” modernă pentru a le face să plece

Daniel Groza18 octombrie 2016
primaria lugoj

Elba a dat în judecată Primăria pentru facturi neplătite în contractul în care Curtea de Conturi a găsit prejudiciu de peste 600.000 de euro

Daniel Groza17 octombrie 2016
gunoaie-centru

Centrul Lugojului, acoperit cu tone de gunoaie după Serbările Toamnei

Gabriel Iosa17 octombrie 2016
pml masina primarie boldea foto cetateanul lugoj (2)

Primarul Francisc Boldea, obligat să apară miercuri în faţa judecătorilor în Dosarul Elba. Va fi sau nu trimis în judecată?

Daniel Groza11 octombrie 2016
Primaria

Primăria Lugoj nu are căldură și din oră în oră rămâne și fără curent

Daniel Groza10 octombrie 2016
14536931_1093849147330960_1443902261_o

Semafoare inteligente și sens giratoriu în “intersecția morții” de pe centura Lugojului

Daniel Groza4 octombrie 2016
independenti

Consilierii independenți îi cer explicații primarului Boldea. Vor să știe cine este vinovat de eșecul lucrărilor la ștrand

Daniel Groza3 octombrie 2016
patinoar

Lugojul poate rămâne fără patinoar la iarnă! De vină este noua lege a achiziţiilor publice

Gabriel Iosa30 septembrie 2016
dscf3678-1170x600-c-center

Discuții aprinse în Consiliul Local din cauza cumpărării casei artistului Silviu Orăvitzan. Tranzacția a fost blocată!

Daniel Groza30 septembrie 2016
bloc

Primăria Lugoj, pași mari spre un eșec în accesarea fondurilor europene pentru izolarea blocurilor

Daniel Groza29 septembrie 2016