Administrație

DSP a închis 22 de fântâni din Lugoj, din cauză că apa nu e potabilă. Situația se repetă anual, dar administrația este incapabilă să o rezolve

DSP a închis 22 de fântâni din Lugoj, din cauză că apa nu e potabilă. Situația se repetă anual, dar administrația este incapabilă să o rezolve

Cetateanul Lugoj

Nu mai puțin de 22 de fântâni publice, din totalul celor 38 din Lugoj, au fost închise în mijlocul verii, după ce s-a constatat că parametrii care permit consumul apei nu sunt conformi.

„În evidenţele noastre sunt 38 de surse publice de apă potabilă în Lugoj. Din acestea 38, 22 au primit recomandare de închidere. Mai exact, probele pe care noi le-am luat au ieşit neconforme din punct de vedere microbiologic. Conform procedurii şi a legislaţiei, noi am făcut recomandare către Primărie, că reprezentanții acesteia gestionează toate aceste surse de apă, pentru închidere şi pentru toţi paşii care sunt prevăzuţi în procesul de dezinfecţie. Când vor termina cu tot ceea ce au de făcut, trebuie să ne anunțe pentru a reveni și a lua din nou probe. În funcție de rezultatul acestora vor primi avizul de deschidere sau o nouă recomandare”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSP Timiș, Dana Șpac.

Fenomenul s-a tot repetat în ultimii ani, iar specialiștii susțin că la fântâni erau obligatorii câteva operaţiuni care nu au fost executate.

„Noi am construit aceste fântâni, dar ele au o perioadă de garanţie şi una de post garanţie. Perioada de garanţie la fântânile din Lugoj a fost de 3 ani, iar majoritatea sunt vechi de un deceniu sau mai mult. Mentenanţa acestor fântâni, care presupune igienizare şi denisipare, revine beneficiarului. O altă problemă importantă care revine beneficiarului este curăţarea decantoarelor care se află la baza forajelor. Din câte ştiu eu, deşi este o operaţie recomandată, aşa ceva nu s-a făcut la Lugoj”, a declarat încă de acum doi ani inginerul Petre Cauc din cadrul firmei „Elkana”, care a forat fântânile publice din Lugoj.

Reprezentanții Primăriei au fost contactați astăzi pentru explicații, însă nimeni nu a vrut să comenteze situația.

Cât de des se verifică apa?

Dacă cineva reclamă calitatea apei, într-o anumită zonă sau la o anumită fântână, DSP are obligaţia să efectueze aceste analize. Dacă nu, controalele standard se fac o dată la trei luni.

„În mod obişnuit, analiza apei de la fântânile forate în municipiul Lugoj o facem trimestrial, sau mai des, dacă primim sesizări din partea serviciului de resort al Primăriei, de care apaţin aceste fântâni. Dacă cineva reclamă calitatea apei, într-o anumită zonă sau la o anumită fântână, noi efectuăm aceste analize. Apa potabilă trebuie să se încadreze în nişte parametri microbiologici şi fizico-chimici care sunt prevăzuţi în legislaţie. Medicii, chimiştii şi biologii de la laboratorul nostru exact asta analizează – dacă probele se încadrează în marja acceptată legal a acestor parametri. Sunt măsurate, de pildă, ingrediente precum calciu, fier, mangan, zinc, clor, amoniu, bacterii coliforme, dar şi culoarea apei, duritatea ei etc.”, a mai precizat Dana Şpac.

Așadar, pe parcursul unui trimestru, de la un control la altul al DSP, puteți să vă îmbolnăviți oricând din cauza apei nepotabile la fântâni.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Administrație

Mai multe în Administrație

Un nou proiect “megaloman” al primarului Francisc Boldea stârneşte controverse

Daniel Groza20 ianuarie 2017

Lugojeanul Călin Dobra este noul preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş

Daniel Groza14 ianuarie 2017

Pierderile şi cheltuielile necontrolate ale Meridian duc la majorarea tarifelor, acuză consilierii independenţi

Daniel Groza13 ianuarie 2017

Program slab de investiţii pentru Lugoj. Lista cuprinde doar nerealizările anilor trecuţi, fără nicun proiect nou!

Daniel Groza12 ianuarie 2017

Sâmbătă se decide dacă lugojeanul Dobra va conduce Consiliul Judeţean Timiş: “Nu am nicio emoţie”

Daniel Groza10 ianuarie 2017

Primarul Lugojului află, astăzi, dacă va fi sau nu cercetat de DNA, în dosarul ELBA

Daniel Groza6 ianuarie 2017

Boldea „Gură de Aur” așteaptă recunoștința lui Grindeanu: ”L-am pus președinte PSD, președinte CJT și l-am făcut prim-ministru”

Daniel Groza4 ianuarie 2017

Lugojenii își pot spune părerea în legătură cu majorarea prețului pentru apă și canalizare

Daniel Groza4 ianuarie 2017

Troleibuz la Lugoj? Ideea aparţine unui consilier local şi nu e pe placul primarului

Gabriel Iosa29 decembrie 2016

PSD nu a votat micşorarea taxelor şi impozitelor, ignorând amendamentele PNL-ului, în ultima şedinţă de consiliu din 2016

Gabriel Iosa28 decembrie 2016

Se decid taxele şi impozitele la Lugoj pentru 2017! Ultima şedinţă de Consiliu Local din acest an are loc miercuri

Gabriel Iosa27 decembrie 2016

Un sat de lângă Lugoj a fost împânzit de camere de supraveghere, din cauza furturilor din case

Gabriel Iosa21 decembrie 2016
%d blogeri au apreciat: