Dublu transplant de plămâni pentru o tânără de 20 de ani

0

In prima intervenţie chirurgicală de acest gen realizată în Statele Unite în cazul unui pacient infectat cu COVID-19, o femeie în vârstă de 20 de ani ai cărei plămâni au fost distruşi în mod „ireversibil” de noul coronavirus a fost supusă unui dublu transplant de plămâni la Chicago, a anunţat joi Spitalul Northwestern Memorial –  relatează vineri AFP şi dpa.

„Plămânii ei nu prezentau vreun semn de recuperare, au început chiar să dezvolte fibroză terminală”, a declarat Ankit Bharat, şeful secţiei de chirurgie toracică de la Spitalul Northwestern Memorial din Chicago. Fibroza terminală provoacă leziuni ireparabile ale ţesutului pulmonar.

„Un transplant de plămâni reprezenta singura ei şansă de supravieţuire”, a adăugat Ankit Bharat.

Pacienta este o femeie hispanică care nu a avut anterior probleme medicale, însă a cărei stare de sănătate s-a deteriorat grav după infectarea cu COVID-19, până în punctul în care a trebuit să stea şase săptămâni la terapie intensivă, intubată şi ventilată mecanic.

„Cum a ajuns o femeie sănătoasă în vârstă de 20 de ani până în acest punct? Mai avem încă atâtea de aflat despre COVID-19”, a declarat medicul pneumolog Rade Tomic.

Este vorba despre primul transplant de acest gen din Statele Unite, însă operaţii asemănătoare au fost realizate şi în alte ţări, printre care Austria, Italia şi China.

Si In Italia, Spitalul Policlinico din Milano a anunţat realizarea cu succes a unui dublu transplant pulmonar care a salvat viaţa unui tânăr de 18 ani ai cărui plămâni au fost distruşi de COVID-19.

Sursa: News24.ro.

Citește și