Emiratele Arabe Unite atrag miliarde de companii pentru a urca în clasamentul paradisurilor fiscale

0

Emiratele Arabe Unite, un magnet pentru cei ultra-bogați ai globului, au apărut, de asemenea, ca unul dintre paradisurile fiscale ale întreprinderilor cu cea mai rapidă creștere, potrivit unui studiu care a evidențiat plus 200 de miliarde de dolari care curg în țară.
Indicele Rețelei de justiție fiscală, care documentează țările care atrag companiile pentru a-și reduce facturile fiscale, a adăugat Emiratele Arabe Unite la topul său în top 10, care include Elveția și Bermuda.

Teritoriile offshore ale Marii Britanii, Insulele Virgine Britanice (BVI), Insulele Cayman și Bermuda au fost numite drept cele mai semnificative jurisdicții utilizate de companii pentru a-și minimiza impozitele, urmate de Olanda.

Emiratele Arabe Unite s-au alăturat topului 10, după ce multinaționalii au redirecționat peste 218 miliarde de dolari investiții străine directe prin Olanda către Emiratele Arabe Unite pentru a economisi impozite, susține studiul, susținând activitatea financiară cu aproape 180%.

O purtătoare de cuvânt a ministerului olandez de finanțe a declarat că a introdus o reținere la sursă pentru a viza fluxurile de bani către țările cu impozite reduse, inclusiv Emiratele Arabe Unite și Bermuda, și pentru a preveni utilizarea Olandei ca și conductă. Cu toate acestea, estimează că fluxurile de bani sunt mai mici.

Emiratele Arabe Unite nu au răspuns la o cerere de comentarii.

Rețeaua de justiție fiscală, un grup finanțat prin donații și campanii pentru transparență, a declarat că studiul său a măsurat activitatea multinațională, precum și ratele de impozitare și lacunele. În timp ce companiilor nu le este interzis să folosească lacune, practica este privită în mod critic.

„Nu este nevoie să fii expert în fiscalitate pentru a vedea de ce un sistem fiscal global programat de un club de paradisuri fiscale bogate are hemoragii de peste 245 miliarde de dolari în impozitul pe profit pierdut pe an”, a declarat Alex Cobham, directorul executiv al rețelei de justiție fiscală.

Dubai, o capitală a partidului din Emiratele Arabe Unite și un magnet pentru influențatorii rețelelor de socializare, a fost puternic lovită de pandemie, întrucât blocajele au afectat turismul și cumpărăturile, în timp ce prețurile mai mici ale petrolului au influențat veniturile statului din Golf.
Pentru a contracara declinul populației locale și a relansa o piață imobiliară în dificultate, după reducerea locurilor de muncă a determinat mulți expatriați, care alcătuiesc majoritatea populației, să plece, a dublat eforturile pentru a stimula economia.

Guvernul a slăbit regulile pentru a încuraja companiile internaționale să stabilească un punct de sprijin local și a susținut scheme care oferă vize străinilor bogați.

Țara a fost criticată de Grupul de acțiune financiară, grupul de supraveghere global pentru bani murdari. Emiratele Arabe Unite au aprobat recent crearea unui nou birou guvernamental pentru a combate spălarea banilor și finanțarea terorismului.

Guvernul din Insulele Cayman a declarat că „susține un sistem fiscal echitabil” și s-a angajat să respecte „standardele fiscale internaționale”. Ministerul britanic de finanțe a declarat că teritoriile de peste mări își stabilesc propria politică. Alte țări fie nu au răspuns, fie au refuzat să comenteze.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și