Este probabil ca Banca Centrală Europeană să semnaleze o imprimare mai rapidă a banilor pentru a combate creșterea randamentului

0

Este probabil ca Banca Centrală Europeană (BCE) să semnaleze o tipărire mai rapidă a banilor joi, pentru a păstra capacitatea împrumuturilor, însă nu va mai adăuga putere de foc la pachetul său deja agresiv de combatere a pandemiei.
Îngrijorat de faptul că o creștere constantă a costurilor împrumuturilor ar putea deraia recuperarea blocului european, reuniunile de  joi ale factorilor de decizie politici ai BCE vor dori să calmeze piețele.

Dar convertirea acestui angajament în acțiuni politice specifice va fi un act de echilibrare delicat pentru șefa BCE Christine Lagarde.

BCE nu poate părea să gestioneze randamentele obligațiunilor, întrucât acest lucru ar lega mâinile în viitor și ar invoca acuzații că protejează guvernele de forțele pieței.

Banca centrală a zonei euro va fi, de asemenea, dornică să nu exagereze creșterea randamentelor, care sunt încă scăzute de majoritatea standardelor. Curba randamentului german, punctul de referință pentru blocul din 19 țări, aflat încă pe teritoriu negativ până la 20 de ani.

Într-adevăr, piețele s-au calmat în ultima săptămână, iar randamentele germane pe 10 ani au crescut cu aproximativ 30 de puncte de bază de la începutul anului. Mai esențial pentru BCE, diferența dintre obligațiunile germane și cele periferice s-a menținut în general stabilă.
Însă, angajându-se deja să „mențină condiții de finanțare favorabile”, nu poate ignora nici măcar această creștere modestă a costurilor împrumuturilor, întrucât nu a fost echivalată cu îmbunătățirea perspectivelor economice și reflectă în mare parte o mișcare a Trezoreriei SUA.

O altă complicație este că factorii de decizie politică au aprobat deja toată puterea de foc necesară pentru a combate creșterea randamentelor, deci din punct de vedere tehnic nu este necesară o nouă decizie, deoarece banca are încă o cotă de 1 trilion de euro pentru a cumpăra obligațiuni până în luna martie a anului viitor.

Dar piețele se îndoiesc acum de angajamentul BCE. Volumele de achiziții au scăzut de fapt în ultimele două săptămâni, confundând așteptările că își va folosi „flexibilitatea” foarte accentuată pentru a-și susține cumpărarea de obligațiuni, în conformitate cu un șir de avertismente verbale din partea factorilor de decizie politică.

Decizia de joi va fi un exercițiu de comunicare, factorii de decizie politică urmărind să convingă investitorii că flexibilitatea este reală și utilizabilă.

„Cel puțin, BCE ar dori să prevină o creștere suplimentară a randamentelor de la nivelurile actuale și ar prefera probabil să realizeze un declin”, a spus BNP Paribas.
„Ne-am aștepta la o referire la ritmul crescut, dar nu la un angajament ferm de a cumpăra anumite sume pe o perioadă de timp.”

Dezacordurile dintre factorii de decizie politică ar putea complica, de asemenea, exercițiul. În timp ce unii factori care stabilesc rata solicită deja acțiuni, factorii de decizie conservatori susțin că creșterea randamentului a fost mică și cel puțin parțial justificată de perspectivele înfloritoare.

Inflația globală crește și vaccinurile COVID-19 sunt lansate, sporind speranțele pentru sfârșitul blocajelor. Dar Europa pare să fie întârziată în recuperare, făcând comparațiile cu Statele Unite sau Marea Britanie să pară mai puțin valabile.

În primul rând, creșterea inflației este temporară, stimulată de o serie de factori excepționali, inclusiv o creștere a impozitelor din Germania, modificări statistice și revenirea prețurilor la petrol.

Se observă că inflația scade cu mult sub obiectivul BCE de aproape 2% la sută. Noile proiecții ale personalului care urmează să fie anunțate joi sunt susceptibile să arate o creștere a prețurilor în 2023, încă în jurul nivelului de 1,4% prevăzut de BCE în urmă cu trei luni.

De asemenea, creșterea este mai slabă decât se prognozează. Un nou val de pandemie coronavirus și o lansare dureroasă a vaccinului necesită blocaje mai lungi și așteptări provocatoare pentru o revenire rapidă în această primăvară.

Spre deosebire de măsurile oferite de Statele Unite, stimulentul fiscal al UE va fi cel puțin modest, astfel încât economiile vor necesita un stimulent mai lung al băncii centrale.

„Marja pentru eroarea de comunicare se micșorează; piețele sunt conștiente de faptul că BCE nu dorește să fie percepută ca și controlând curbele randamentului, dar declarațiile prea generice sau cu jumătate de inimă sunt susceptibile de a fi primite prost ”, a spus economistul UniCredit, Marco Valli.

Odată cu decizia de joi, se așteaptă ca rata cheie a BCE să rămână la un nivel record -0,5%. Pachetul total pentru Programul de Achiziții de Urgență Pandemic este, de asemenea, văzut neschimbat la 1,85 trilioane de euro.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și