Europa va obține încă 4 milioane de doze Pfizer / BioNTech COVID-19 în această lună

0

Comisia Europeană a declarat că a ajuns la un acord cu producătorii de medicamente Pfizer și BioNTech pentru furnizarea a încă patru milioane de doze de vaccin COVID-19 care urmează să fie livrate luna aceasta.
Dozele pentru vaccinarea a două milioane de persoane vor fi furnizate în plus față de livrările planificate, pentru a ușura deplasarea la frontieră și pentru a aborda punctele ferbinți ale  infecțiilor, a spus Comisia.

„Pentru a aborda variantele agresive ale virusului și pentru a îmbunătăți situația din punctele fierbinți, este necesară o acțiune rapidă și decisivă”, a spus președintele Comisiei, Ursula von der Leyen.

Explozia pe termen scurt a livrărilor marchează o veste bună rară în urma unei deficiențe a livrărilor de la Pfizer și deoarece AstraZeneca s-a străduit să recupereze o producție mai lentă decât cea convenită.
Numărul de infecții și spitalizări a crescut puternic în ultimele câteva săptămâni în regiuni precum Tirolul din Austria, Nisa și Mosela în Franța, Bolzano în Italia și unele părți din Bavaria și Saxonia în Germania, potrivit Comisiei.

Dozele suplimentare vor fi utilizate pentru a sprijini statele membre în abordarea punctelor fierbinți prin utilizarea lor vizată, în special în regiunile de frontieră, pentru a restabili libera circulație a mărfurilor și a persoanelor, a spus Comisia.

Franța a declarat că dozele suplimentare vor spori vaccinurile disponibile în țară cu aproximativ 600.000.
Vaccinul Pfizer și partenerul german BioNTech, care a obținut aprobarea UE în decembrie, s-a dovedit a fi extrem de eficient împotriva tuturor variantelor cunoscute în prezent de coronavirus, a adăugat Comisia.

Acesta a spus că creșterea livrărilor de doze în această lună se datorează extinderii cu succes a capacităților de producție în Europa, care a fost finalizată până la jumătatea lunii februarie.

O purtătoare de cuvânt a BioNTech a spus că dozele suplimentare sunt rezultatul unei „îmbunătățiri a eficienței”, adăugând că volumele care urmează să fie livrate în al doilea trimestru au rămas neschimbate.

Pfizer a tăiat temporar livrările către UE în ianuarie din cauza lucrărilor de construcție la uzina sa din orașul belgian Puurs.

Medicul s-a angajat anterior să furnizeze un total de 500 de milioane de doze de vaccin către Uniunea Europeană până la sfârșitul anului 2021, cu opțiunea pentru alte 100 de milioane de doze.

Surse au declarat pentru Reuters la jumătatea lunii februarie că Pfizer și BioNTech au accelerat livrările către blocul european la o rată de aproximativ 5 milioane de doze pe săptămână.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și