Cetateanul Lugoj

Actualitate

EXCLUSIV Sentința care aruncă în aer dosarul de finanțare a echipei de fotbal Poli patronate de Marian Iancu

EXCLUSIV Sentința care aruncă în aer dosarul de finanțare a echipei de fotbal Poli patronate de Marian Iancu

Cetateanul Lugoj

Sentința finală din dosarul în care Primăria Timișoara se judecă cu Curtea de Conturi pentru finanțarea ilegală a clubului de fotbal Poli Timișoara din perioada în care echipa era patronată de Marian Iancu scoate la iveală o situație incredibilă. Cea care trebuie să stabilească legalitatea contractului și prejudiciul este chiar Primăria Timișoara, suspectată de finanțarea ilegală a echipei. Situația era cunoscută încă de la întocmirea raportului, dar din incompetență sau interese obscure, Primăria Timișoara a ignorat acest lucru.

Un control al Curții de Conturi efectuat în 2012 la Primăria Timișoara a fost finalizat cu un raport în urma căruia s-a emis o decizie cu o serie de măsuri pe care Primăria Timișoara trebuia să le ia. Una dintre măsurile dispuse de Curtea de Conturi viza și contractul de asociere dintre Primăria Timișoara și echipa de fotbal patronată de Marian Iancu. Chiar dacă în cadrul raportului sunt prezentate suspiciuni cu privire la legalitatea finanțării, auditorii Curții de Conturi au dispus prin decizia de măsuri „Reanalizarea modului de respectare a prevederilor legale aplicabile în cazul Contractului de asociere încheiat de Municipiul Timişoara cu SC Politehnica 1921 Ştiința Timișoara & Investment SA şi clarificarea legalităţii plăţilor efectuate pentru acoperirea cheltuielilor echipei de fotbal, cu respectarea clauzelor din contractul încheiat şi a normelor interne emise în acest sens, pentru stabilirea întinderii prejudiciului şi recuperarea acestuia”.

Prin raportul întocmit auditorii Curții de Conturi au înaintat și un prejudiciu estimat la peste 31 de milioane de lei. Prin măsura din Decizia pe care a emis-o, Curtea de Conturi a dispus, însă, ca  Primăria Timișoara să reanalizeze legalitatea contractului, iar în cazul în care acesta se dovedește a fi ilegal, să stabilească prejudiciu. Astfel, Primăria Timișoara avea posibilitatea să realizeze un audit intern sau să angajeze un auditor extern, pentru a pune în aplicare măsura Curții de Conturi. În cazul în care auditul ar fi scos la iveală ilegalitatea finanțării, primăria ar fi trebuit să recupereze prejudiciul. În cazul în care auditul ar fi demonstrat că finanțarea este legală, primăria înainta concluziile Curții de Conturi, care avea posibilitatea să decidă ce face în continuare.

În loc să facă acest lucru, Primăria Timișoara a atacat în instanță măsura dispusă de Curtea de Conturi susținând că finanțarea a fost legală. Practic, în loc să realizeze propriul audit din care să reiasă legalitatea finanțării pe care o clamează, Primăria Timișoara a deschis un proces împotriva Curții de Conturi în care a susținut legalitatea finanțării. Această decizie dubioasă poate avea două explicații legate de artizanul afacerii, secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari: fie Cojocari s-a speriat de prejudiciul estimat de Curtea de Conturi și nu a văzut că de fapt se cere o reanalizare a contractului, fie, conștient de condițiile în care a fost încheiat contractul, a vrut să obțină o sentință favorabilă pe care să o poată folosi ulterior.

Cert este că, în procesul deschis în instanță, Primăria Timișoara a solicitat „anularea măsurilor dispuse la punctele prevăzute în secţiunea 1 pct. 8 şi 11 şi secţiunea 2 pct. 1, 2 şi 3 din Decizia nr. 105/09.11.2012 a Camerei de Conturi a Judeţului Timiş”, una dintre aceste măsuri (secțiunea 2 pct.1) fiind reanalizarea contractului de finanțare a echipei de fotbal. Cu alte cuvinte, primăria a cerut anularea măsurii prin care se dispune reanalizarea contractului, dar nu a adus argumente pentru cererea făcută, ci pentru susținerea ideii de legalitate a finanțării, lucru care nu era pus în discuție.

Atât în primă instanță, cât și în apel, Primăria Timișoara s-a chinuit să apere legalitatea contractului de finanțare. Mai mult decât atât, la procesul de la Curtea de Apel Timișoara, Ioan Cojocari s-a prezentat personal în instanță pentru a susține legalitatea finanțării. Atât în primă instanță, cât și în recursul de la Curtea de Apel, Primăria Timișoara a pierdut. Curtea de Apel a arătat că în procesul în cauză nu s-a pus în discuție legalitatea sau ilegalitatea finanțării echipei de fotbal, ci legalitatea măsurii dispuse de Curtea de Conturi, respectiv „reanalizarea” contractului de finanțare.

„Curtea reţine că se impune a se realiza de către entitatea auditată (n.r. Primăria Timișoara) o reanalizare a modului de respectare a acestor prevederi legale în cazul Contractului de asociere încheiat de Municipiul Timişoara cu SC P. 1921 Ş. T.&I. SA, astfel cum s-a dispus în actele contestate, fiind lipsite de relevanţă apărările formulate de recurenţi cu privire la performanţele clubului sportiv şi la beneficiile aduse municipiului prin participarea echipei de fotbal la diverse competiţii, acestea putând fi valorificate, eventual, în executarea măsurii dispuse de către intimată, la reanalizarea legalităţii contractului încheiat”, se arată în sentința Curții de Apel Timișoara.

Același document arată că susținerile Primăriei Timișoara din proces sunt irelevante, în condițiile în care primăria poate să își susțină punctul de vedere în raportul de audit pe care îl va întocmi. „Referitor la celelalte susţineri ale recurenţilor privind legalitatea contractului de asociere, Curtea reaminteşte că se poate pronunţa doar în limitele învestirii sale, exclusiv asupra legalităţii măsurilor contestate de către recurenţi, respectiv asupra măsurii privind obligaţia entităţii auditate de reanalizare a legalităţii contractului de asociere prin raportare la prevederile legale anterior expuse, astfel încât toate aceste susţineri ale recurenţilor privind legalitatea hotărârii de Consiliu local prin care s-a aprobat contractul de asociere, existenţa unei contrapartide în beneficiul Consiliului Local, vor putea fi valorificate de către recurenţi în cadrul executării măsurii dispuse de către intimate”, se mai arată în sentință.

Contactat pentru a explica de ce Primăria Timișoara nu a ales soluția cea mai simplă de reanalizare a contractului conform măsurii, secretarul Primăriei Timișoara, Ioan Cojocari a spus că s-a ajuns aici „pentru că ei (n.r. Curtea de Conturi) au făcut o măgărie, au spus că e ilegal și de aici ne-am ambiționat”. De altfel, Cojocari a spus că reanalizarea contractului este o simplă formalitate, având deja un audit extern, pe care l-a depus și în instanță, și care arată că finanțarea s-a făcut legal. Rămâne doar de văzut dacă auditorii Curții de Conturi își vor însuși raportul auditorilor externi care arată că finanțarea echipei de fotbal patronate de Marian Iancu s-a făcut legal.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Scrie un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Mai multe în Actualitate

petrica-miulescu-irimica-si-nicoleta-sarbu

Rugi de Sf. Dumitru în două localități din zona Lugoj-Făget

Iasmina Olariu21 octombrie 2016
traian-tataru-politia-lugoj

EXCLUSIV! Noul şef al Poliţiei Lugoj crede că legea e singura soluție pentru problemele create de romi

Gabriel Iosa21 octombrie 2016
ioan-ambrus-nicolae-robu-claudiu-buciu01

Noul președinte al PNL Lugoj, Claudiu Buciu, prezentat oficial: „Dacă nu obțin la parlamentare un vot peste PSD, demisionez”

Daniel Dancea20 octombrie 2016
expozitie-pasari-6

Cele mai frumoase exemplare de păsări exotice și porumbei, într-o expoziție la Lugoj

Iasmina Olariu20 octombrie 2016
marc-andre-cornu

Teste la prima linie de producţie de la fabrica elvețiană de biscuiţi din Mănăștiur

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
carrefour-2-lugoj-elis-centru-foto-cetateanul-1

Carrefour deschide al doilea magazin la Lugoj

Gabriel Iosa20 octombrie 2016
curatenie toamna

Curățenie de toamnă în toate cartierele. Vezi unde și când vor ajunge mașinile de salubritate

Cetateanul19 octombrie 2016
dacian-ciolos

Orgoliile dintr-un sat de lângă Lugoj au ajuns pe masa lui Dacian Cioloș. Punctul de vedere al premierului

Cetateanul19 octombrie 2016
never-go-back

„Jack Reacher – Never Go Back” cu Tom Cruise, la Cinema Bela Lugosi

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
435f5c44eaf15970c2079515b20eafd3maxim

Expoziție de tarantule și scorpioni la Lugoj

Iasmina Olariu19 octombrie 2016
accident-trecere-pietoni-primarie-politia-lugoj-ambulanta-comandant-foto-cetateanu-1

UDPATE: Tânărul care a accidentat o lugojeancă pe trecerea de pietoni şi-a mărturisit fapta! Victima, în stare gravă la spital

Gabriel Iosa19 octombrie 2016
pisica-ratacita-caroserie-duster-pompieri-lugoj-foto-cetateanul-2

[FOTO] Pompierii lugojeni au salvat o pisică rătăcită în caroseria unui Duster

Gabriel Iosa18 octombrie 2016