Autoliv Lugoj

Social

Exemplu de viață! Un lugojean crescut la orfelinat, asistent social în Londra

Exemplu de viață! Un lugojean crescut la orfelinat, asistent social în Londra

Cetateanul Lugoj

Emil Iulian Iovan, un tânăr de 27 de ani din Lugoj, este un exemplu de perseverenţă, în condiţiile în care viaţa nu a fost deloc darnică cu el. Rămas de timpuriu singur pe lume, a trecut prin instituţiile de ocrotire a copilului, încă nereformate, de la începutul anilor ’90, şi a cunoscut din plin traumele vieţii de acolo.

A suferit enorm pentru că nu a avut alături părinți care să-i fie alături, să-l educe și să-l iubească. Tocmai de aceea, Iulian s-a decis să devină asistent social, să încerce să le facă pe familii să-și iubească și să-și îngrijească copiii, iar de trei ani lucrează în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

„Rolul meu este de a merge în familie, de a observa, de a evalua situația, cum este tratat copilul, în ce condiții locuiește. Pe mine nu mă interesează ca un copil să trăiască în lux, ci într-un mediu sănătos, să fie iubit, să existe înțelegere. În cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș am întâlnit cei mai buni profesioniști și sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să fac parte din această echipă. Nu regret nimic din ce am realizat ca asistent social, am făcut totul cu pasiune, dăruire, implicare și dragoste”, povestește Emil Iulian Iovan.

Amintiri dureroase din orfelinat                                           

Emil IovanEmil Iulian Iovan s-a născut la Lugoj, la 19 iulie 1988. Deoarece mama lui Iulian suferea de schizofrenie, iar medicii s-au temut că nu va fi în stare să aibă grijă de copil, au convins-o să-l lase în maternitate. După internarea acesteia la Centrul de la Găvojdia, băiatul a rămas practic singur. În prezent, femeia este internată la Spitalul de Neuropsihiatrie din Sinersig și este unul dintre principalele motive pentru care tânărul își dorește să ajungă cât mai departe în viață.

„Îmi doresc foarte mult să îmi ajut mama care de foarte mulți ani este internată în diferite spitale de psihiatrie din județul Timiș. Îmi aduc cu drag aminte că atunci când eram mic mă vizita și îmi aducea, din pensia ei de boală, dulciuri și fructe. Ea este unul din motivele pentru care îmi doresc tot mai mult de la viață, pentru că îmi doresc să strâng banii necesari tratamentului și serviciilor de care are ea nevoie, poate într-o zi vom merge la cofetărie împreună”, mai spune Emil Iulian Iovan.

Tânărul din Lugoj ne povestește că perioada cât a stat în orfelinat a fost „una dificilă, nu a fost ușor, dar eu am avut ambiție să învăț. E trist faptul că atunci când ies din sistem, tinerii sunt etichetați, plus că pentru cei care trăiesc ani întregi în centre e o dramă să iasă din sistem. Ei nu știu cum să înfrunte viața, cum să gestioneze propriul buget. Dacă societatea s-ar implica mai mult, viețile lor ar lua o altă întorsătură”.

Un tânăr talentat

A absolvit Şcoala Generală nr. 5 şi apoi liceul, la „Ştefan Odobleja”. Pasul următor a fost Universitatea de Vest din Timişoara, la Facultatea de Asistență Socială și un master în „Prevenirea Violenței în Familie și asupra Copilului”. În paralel, Iulian a urmat şi studiul la canto – Școala Populară de Arte din Timișoara, prin forma de învăţământ de la distanţă, pentru că doar aşa îi permitea timpul.

„Eu am cântat la toate serbările şcolare şi la manifestări caritabile dedicate oamenilor cu dizabilităţi din oraşul nostru, la Crăciunul orfanilor care se organiza anual, la sărbătorile pentru copiii din centrele de plasament, dar şi la biserici, unde cântam de Crăciun. Era ceva minunat şi din totdeauna mi-a plăcut să fac asta” își amintește Iulian.

iovan1

Asistent social în Londra

Emil a plecat să muncească, tot ca asistent social, în Marea Britanie (Londra). Pentru a obține postul a trebuit să aprofundeze limba engleză și să obțină carnetul de conducere. Un doctorat, o casă și propria familie sunt principalele motive pentru care a ales să plece din țară, aici fiind destul de greu, din punct de vedere financiar, să-și îndeplinească toate aceste obiective.

„Vreau să îmi întemeiez propria familie, să am copii și să le ofer dragoste, afecțiune și momente frumoase împreună. Îmi mai doresc să îmi construiesc o căsuță a mea. Le mulțumesc tuturor persoanelor din centrele de plasament care m-au îndrumat, mi-au oferit sprijin și educație în toată această perioadă. A contat enorm de mult contribuția și implicarea lor în dezvoltarea mea ca adult și ca om în societate”, a conchis Emil Iulian Iovan.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

Eva Energy explică la Lugoj cum puteţi obţine contracte corecte şi tarife mai mici pentru energie

Daniel Groza23 februarie 2017

Ziua Îndrăgostiţilor s-a lăsat cu amenzi din partea Poliţiei Lugoj! Razie de proporţii în oraş

Gabriel Iosa15 februarie 2017

[FOTO] O casă din Coşteiu a luat foc! Pompierii au intervenit cu două autospeciale pentru a stinge văpaia

Gabriel Iosa14 februarie 2017

SĂNĂTATE – Cum poţi elimina toxine din organism cu ajutorul orezului

Cetateanul11 februarie 2017

GASTRONOMIE – Cea mai ciudată dulceaţă, pe care o face un bucătar din Banat, are două ingrediente inedite

Cetateanul11 februarie 2017

EXCLUSIV: Elevii din Timiș vor primi doar cornuri de luni! CJT nu a fost în stare sa facă licitația pentru lapte

Gabriel Iosa10 februarie 2017

Spitalul din Lugoj iniţiază un nou proiect mamut, de 1.000.000 de euro, pe fonduri europene, pentru chirurgie şi ATI

Gabriel Iosa8 februarie 2017

Primăria Lugoj vrea să investească peste cinci milioane de euro ca să schimbe viaţa romilor

Daniel Groza31 ianuarie 2017

Lugojenii vor plăti mai mult pentru gunoi. Salprest se pregăteşte să majoreze costul salubrităţii

Daniel Groza30 ianuarie 2017

Călin Dobra a anunţat că CJT va sprijini financiar lupta antidrog în judeţul Timiş

Daniel Groza27 ianuarie 2017

[VIDEO] Spitalul din Lugoj, dotat cu echipamente în valoare de 13000 de lei după evenimentul Bike4Life al celor de la Hella

Gabriel Iosa27 ianuarie 2017

Consilierii PSD au aprobat majorarea tarifelor pentru apă şi canal, chiar dacă lugojenii sunt nemulţumiţi

Daniel Groza26 ianuarie 2017
%d blogeri au apreciat: