Social

Exemplu de viață! Un lugojean crescut la orfelinat, asistent social în Londra

Exemplu de viață! Un lugojean crescut la orfelinat, asistent social în Londra

Autoliv

Emil Iulian Iovan, un tânăr de 27 de ani din Lugoj, este un exemplu de perseverenţă, în condiţiile în care viaţa nu a fost deloc darnică cu el. Rămas de timpuriu singur pe lume, a trecut prin instituţiile de ocrotire a copilului, încă nereformate, de la începutul anilor ’90, şi a cunoscut din plin traumele vieţii de acolo.

A suferit enorm pentru că nu a avut alături părinți care să-i fie alături, să-l educe și să-l iubească. Tocmai de aceea, Iulian s-a decis să devină asistent social, să încerce să le facă pe familii să-și iubească și să-și îngrijească copiii, iar de trei ani lucrează în cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș.

„Rolul meu este de a merge în familie, de a observa, de a evalua situația, cum este tratat copilul, în ce condiții locuiește. Pe mine nu mă interesează ca un copil să trăiască în lux, ci într-un mediu sănătos, să fie iubit, să existe înțelegere. În cadrul Direcției de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș am întâlnit cei mai buni profesioniști și sunt extrem de bucuros că am avut ocazia să fac parte din această echipă. Nu regret nimic din ce am realizat ca asistent social, am făcut totul cu pasiune, dăruire, implicare și dragoste”, povestește Emil Iulian Iovan.

Amintiri dureroase din orfelinat                                           

Emil IovanEmil Iulian Iovan s-a născut la Lugoj, la 19 iulie 1988. Deoarece mama lui Iulian suferea de schizofrenie, iar medicii s-au temut că nu va fi în stare să aibă grijă de copil, au convins-o să-l lase în maternitate. După internarea acesteia la Centrul de la Găvojdia, băiatul a rămas practic singur. În prezent, femeia este internată la Spitalul de Neuropsihiatrie din Sinersig și este unul dintre principalele motive pentru care tânărul își dorește să ajungă cât mai departe în viață.

„Îmi doresc foarte mult să îmi ajut mama care de foarte mulți ani este internată în diferite spitale de psihiatrie din județul Timiș. Îmi aduc cu drag aminte că atunci când eram mic mă vizita și îmi aducea, din pensia ei de boală, dulciuri și fructe. Ea este unul din motivele pentru care îmi doresc tot mai mult de la viață, pentru că îmi doresc să strâng banii necesari tratamentului și serviciilor de care are ea nevoie, poate într-o zi vom merge la cofetărie împreună”, mai spune Emil Iulian Iovan.

Tânărul din Lugoj ne povestește că perioada cât a stat în orfelinat a fost „una dificilă, nu a fost ușor, dar eu am avut ambiție să învăț. E trist faptul că atunci când ies din sistem, tinerii sunt etichetați, plus că pentru cei care trăiesc ani întregi în centre e o dramă să iasă din sistem. Ei nu știu cum să înfrunte viața, cum să gestioneze propriul buget. Dacă societatea s-ar implica mai mult, viețile lor ar lua o altă întorsătură”.

Un tânăr talentat

A absolvit Şcoala Generală nr. 5 şi apoi liceul, la „Ştefan Odobleja”. Pasul următor a fost Universitatea de Vest din Timişoara, la Facultatea de Asistență Socială și un master în „Prevenirea Violenței în Familie și asupra Copilului”. În paralel, Iulian a urmat şi studiul la canto – Școala Populară de Arte din Timișoara, prin forma de învăţământ de la distanţă, pentru că doar aşa îi permitea timpul.

„Eu am cântat la toate serbările şcolare şi la manifestări caritabile dedicate oamenilor cu dizabilităţi din oraşul nostru, la Crăciunul orfanilor care se organiza anual, la sărbătorile pentru copiii din centrele de plasament, dar şi la biserici, unde cântam de Crăciun. Era ceva minunat şi din totdeauna mi-a plăcut să fac asta” își amintește Iulian.

iovan1

Asistent social în Londra

Emil a plecat să muncească, tot ca asistent social, în Marea Britanie (Londra). Pentru a obține postul a trebuit să aprofundeze limba engleză și să obțină carnetul de conducere. Un doctorat, o casă și propria familie sunt principalele motive pentru care a ales să plece din țară, aici fiind destul de greu, din punct de vedere financiar, să-și îndeplinească toate aceste obiective.

„Vreau să îmi întemeiez propria familie, să am copii și să le ofer dragoste, afecțiune și momente frumoase împreună. Îmi mai doresc să îmi construiesc o căsuță a mea. Le mulțumesc tuturor persoanelor din centrele de plasament care m-au îndrumat, mi-au oferit sprijin și educație în toată această perioadă. A contat enorm de mult contribuția și implicarea lor în dezvoltarea mea ca adult și ca om în societate”, a conchis Emil Iulian Iovan.

Clic pentru a adăuga un comentariu

Lasă un răspuns

Mai multe în Social

CFR suplimentează trenurile în toată ţara, ca să ducă turiştii pe litoral de 1 Mai

Cetateanul26 aprilie 2017

Primarii din Ţara Făgetului mai speră la Carpaticus Arena, un proiect grandios, care ar aduce 500 de locuri de muncă

Cetateanul25 aprilie 2017

Primăria vrea să dea gratuit fraţilor Olariu centrala din Micro IV. Ultimul cuvânt îl au consilierii locali

Daniel Groza24 aprilie 2017

Pâinea rustică a Brutăriei Ardelean, locul II pe țară. Cetăţeanul vă prezintă reţeta după care este făcută

Daniel Groza20 aprilie 2017

Stocuri de sânge la minim. Timișenii sunt chemați să doneze

Cetateanul20 aprilie 2017

FOTO – Adventure Park Nădrag e gata! Primăria caută pe cineva să-l administreze

Daniel Groza19 aprilie 2017

Retroparadă la Timișoara. Participă și lugojeanul cu cea mai mare colecție de autoturisme Dacia din România

Daniel Groza18 aprilie 2017

Uica Mihai recomadă drobul de pui, pentru cei care nu mănâncă miel. Cum îl pregăteşti acasă

Daniel Groza14 aprilie 2017

Trei reţete originale pentru gătit carnea de miel de la Uica Mihai, cel mai cunoscut bucătar din Banat

Daniel Groza13 aprilie 2017

Calitatea vietii la locul de munca, un element cheie pentru productivitatea companiilor

Daniel Groza12 aprilie 2017

Doi copii au ajuns la spital după ce le-a ars casa, într-un sat de lângă Lugoj. Imobilul a luat foc din neglijenţa mamei

Daniel Groza11 aprilie 2017

Bisericile datoare la bugetul Lugojului nu vor mai putea să primească finanţări de la Primărie

Cetateanul11 aprilie 2017
%d blogeri au apreciat: