În cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19 pe care o implementează în urma mandatului special primit din partea statului român, EximBank a acordat o finanţare cu dobândă subvenţionată în valoare de 21 de milioane de lei companiei Schwab Agro Prod, una dintre cele mai mari companii cu profil agricol din judeţul Satu Mare, potrivit unui comunicat al instituţiei, transmis luni AGERPRES.
În acest fel, fondurile acordate Schwab Agro Prod, în cadrul programului financiar de susţinere a companiilor mari şi a IMM-urilor cu cifră de afaceri de peste 20 de milioane de lei raportată în 2019, sunt destinate finanţării activităţii curente a companiei.
În prezent, compania Schwab Agro Prod care fost înfiinţată în anul 2004, exploatează 3.000 de hectare de teren agricol, în zona Ardud, cu 40% culturi de toamnă (grâu şi rapiţă) şi restul culturi de primăvară (soia, floarea-soarelui şi porumb).
În contextul activităţilor, în perioada 2008 – 2009, compania a înfiinţat plantaţii de viţă-de-vie pe o suprafaţă de 205 de hectare de teren în zona Răteşti (judeţul Satu Mare). În plus, Schwab Agro Prod deţine unul dintre cele mai moderne centre pentru depozitarea cerealelor din Transilvania, cu o capacitate de stocare de 35.000 de tone şi o capacitate de uscare 800 tone/zi, iar în 2014 a inaugurat o staţie de biogaz în localitatea Ardud.
Actual, compania are aproape 50 de angajaţi, iar în 2019 a avut afaceri de circa 221 de milioane de lei.
Din punct de vedere politico- financiar, companiile mari şi IMM-urile, cu cifra de afaceri peste 20 de milioane de lei în 2019, pot beneficia de produse noi de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank ca parte a programului guvernamental de sprijin din cadrul Planului de investiţii şi relansare economică. Prin acest program se asigură acces la instrumentele de suport oferite de statul român şi obţinerea unui nivel de susţinere similar cu companiile europene pentru toate firmele româneşti eligibile interesate, care pot avea acces la sprijin la suma maximă permisă de Cadrul temporar al Comisiei Uniunii Europene.
Principalele caracteristici ale programului de susţinere a companiilor mari şi lei; produse noi de finanţare şi garantare cu componentă de ajutor de stat, oferite de EximBank alături de portofoliul existent de finanţări, garanţii şi asigurări oferite în condiţii de piaţă; potenţial de susţinere a sute de companii mari şi IMM-uri din România, prin credite de investiţii, capital de lucru sau garanţii pentru liniile de finanţare, care să permită continuarea şi dezvoltarea activităţii, creşterea volumului de afaceri şi păstrarea sau crearea de noi locuri de muncă; costuri minime, în concordanţă cu Cadrul Temporar al Comisiei Uniunii Europene – ROBOR + 0,25% – 2% pe an.
De altfel, termenul până la care companiile pot depune dosare de solicitare a produselor de finanţare şi garantare din cadrul acestei scheme de ajutor de stat este 31 mai 2021.
Sursa: News24.ro.