Exporturile de bunuri din Marea Britanie către Uniunea Europeană au scăzut cu 40,7% în ianuarie, potrivit Oficiului pentru Statistică Națională (ONS), în timp ce importurile au scăzut cu 28,8%.
Cifrele sunt primele de la introducerea de noi reguli comerciale între Regatul Unit și UE.
În ciuda căderii accentuate, ONS a spus că este „probabil rezultatul unor factori temporari”.
Între timp, noile date arată că economia Marii Britanii a scăzut cu 2,9% în ianuarie, odată cu intrarea în vigoare a celei de a treia blocări.
Economia este cu 9% mai mică decât era înainte de începerea pandemiei coronavirusului.
ONS a declarat că scăderea din ianuarie a fost un „hit notabil”, deși mai mică decât se așteptaseră unii.
Comercianții cu amănuntul, restaurantele și saloanele de înfrumusețare au fost toți afectați de cel mai recent blocaj Covid-19.
„De asemenea, producția a înregistrat primul său declin din aprilie, producția de autoturisme scăzând semnificativ”, a spus Jonathan Athow de la ONS. „Cu toate acestea, creșterea serviciilor de sănătate atât din lansarea vaccinurilor, cât și din testele sporite compensează parțial scăderile din alte industrii”.
Activitatea economică în domeniul sănătății a crescut cu 8,7%, în principal prin testele Covid și schemele de vaccinare. Domnul Athow a subliniat, de asemenea, o scădere atât a importurilor, cât și a exporturilor către UE, care au scăzut „semnificativ” în ianuarie.
Exporturile de mărfuri au scăzut cu 5,3 miliarde de lire sterline în ianuarie 2021, în timp ce importurile au scăzut cu 8,9 miliarde de lire sterline.
Sfârșitul perioadei de tranziție Brexit a avut loc odată cu apariția unei noi tulpini de Covid-19 în Marea Britanie, care necesită șoferii de camioane să facă teste pentru a trece frontiera la Canalul Mânecii.
Căderile mărfurilor care intră în țară au fost observate în mare măsură în utilaje și echipamente de transport și substanțe chimice din UE. ONS a spus că acest lucru se observă în special la importurile de mașini, precum și la produsele medicinale și farmaceutice.
Cu toate acestea, ONS a spus că alte date mai recente au arătat că nivelurile comerțului s-au recuperat într-o oarecare măsură și a recomandat să nu se citească prea mult datele din ianuarie.
Compania a spus că, companiile făceau stocuri înainte de sfârșitul perioadei de tranziție și că ar fi putut să-și folosească stocurile în loc să cumpere bunuri noi în ianuarie.
„În ciuda începutului lent pentru comerț în ianuarie 2021, datele … sugerează că importul și exportul au început să crească spre sfârșitul lunii ianuarie”, a spus ONS.
Numărul afacerilor care spun că nu pot exporta a scăzut cu 5,4%, iar cei care spun că nu pot importa au scăzut cu 3% între mijlocul și ultima săptămână a lunii ianuarie.
Sursa: Financiarul.ro