Fără teamă, dar precauți: alpiniștii se întorc pe Everest după blocajele COVID-19

0

Sute de alpiniști urmează să se întoarcă la Muntele Everest pentru prima dată luna viitoare în condiții stricte, au declarat oficiali guvernamentali și alpiniștii, deoarece cel mai înalt vârf din lume se redeschide după un an în care a fost închis din cauza pandemiei coronavirusului.
Peste 300 de alpiniști străini ar fi încercat probabil să escaladeze muntele de 8.849 de metri în sezonul de vârf de alpinism începând din aprilie, a declarat oficialul departamentului de turism Mira Acharya, comparativ cu un record de 381 de alpiniști care au încercat celebra urcare în aceeași perioadă în 2019.

„Aceasta este … în ciuda cerinței de carantină de o săptămână și a certificatului care arată că alpinistul a dat rezultate negative la virus”, a spus Acharya.

Opt dintre cei mai înalți 14 munți din lume, inclusiv Everest, sunt total sau parțial în Nepal, iar sute de alpiniști străini contribuie anual cu venituri de milioane de dolari națiunii cu bani.

Lukas Furtenbach, compania de ghidare din California, Furtenbach Adventures, conduce 22 de alpiniști în cinci echipe, inclusiv două expediții către Everest.

Unii dintre clienții săi au amânat planurile pentru anul viitor din cauza restricțiilor de călătorie în țări precum Marea Britanie, a spus el.
„Avem un protocol COVID-19 foarte strict, cu un program de testare strâns, un medic de expediție, un balon închis pentru echipa noastră din tabăra de bază, protocoale de igienă”, a spus Furtenbach.

Nepalul și-a închis munții în martie anul trecut ca parte a măsurilor stricte de combatere a coronavirusului care a infectat 274.973 de persoane și a provocat până acum 3.012 decese la nivel național.

Țara și-a început campania de vaccinare cu doze AstraZeneca dăruite de India în ianuarie. Infecțiile sunt în scădere, cu 104 cazuri noi raportate miercuri, o fracțiune din cele 5.743 de cazuri la vârf în octombrie.

Organizatorii expediției spun că partea chineză a Everestului, care a fost închisă alpinistilor străini anul trecut, va rămâne închisă și în acest sezon, ceea ce înseamnă probabil mai mulți alpiniști din partea Nepalului.

Garrett Madison de la Madison Mountaineering din SUA a declarat că se îndreaptă către o „echipă mare” de alpiniști către Everest în sezonul de alpinism aprilie-mai.
„Nu ne temem de COVID, dar vom lua măsuri de precauție”, a declarat Madison pentru Reuters.

Nu toate companiile de alpinism se întorc.

„Nu este un moment responsabil” pentru a organiza expediții, având în vedere sistemul slab al sănătății din Nepal, a declarat Adrian Ballinger de la Alpenglow Expeditions.

„Ultimul lucru pe care vrem să-l facem este să punem pe alpiniști în pericol – sau să creăm o situație de salvare pe munte dacă cineva ar trebui să se îmbolnăvească, ceea ce ar pune pe alții în pericol”, a spus el.

Sursa: Financiarul.ro

Citește și